Podziel się wrażeniami!
Dzień dobry,
mam problem, a mianowicie TV nie widzi mojej sieci WiFi.
Jakiś mieśiąc temu kupiłem KDL-50W755C. Już przy podczas pierwszego uruchomienia (konfiguracja systemu itp.) w liście dosępnych połączeń nie było mojej sieci.
Automatyczne połączenie (WPS) również nie działało.
Po parokrotnym zresetowaniu routera i telewizora, coś w końcu "zaskoczyło" i byłem w stanie się połączyć.
Podczas dalszego użytkowania, niestety, TV lubił gubić WiFi.
Praktycznie za każdym razem po włączeniu był rozłączony z siecią i trzeba było nawiązać połączenie manualnie. Czasami sytuacja wymagała, podobnie jak przy pierwszym uruchomieniu, resetowania routera i/lub TV, aby telewizor w końcu wykrył moją WiFi.
Inne sieci wykrywa, jednak nie moją.
Ostatnimi czasy nawet wielokrotne resetowanie nie pomaga i TV stoi odcięty od internetu.
Zainstalowana jest akutalna wersja Androida. Przywracanie ustawień do początkowych nie pomogło.
Router odpowiedzialny za WiFi to dołączany do usług Netii - Netiaspot. W mieszkaniu żadne z urządzeń pracujących pod różnymi systemami (iOS/Andoird/Win/OSX) nie ma z nim problemu.
Czy macie pomysł jak sobie z tym poradzić?
Polecam ci najpierw sprawdzenie w ustawieniach routera (zdjęcie z netu więc sprawdź prawidłowość):
Kanał nie powinien być ustawiony na automatyczny, gdzieś tu czytałem że ma być 1,6,11 lub 12, ale najlepiej jak to sam przetestujesz. Ja sam miałem podobny problem na tablecie Modecom i mam już ustawione poprawnie.
Dzięki za odpowiedź.
Wczoraj wieczorem zmieniłem kanał na 1, WiFi się odnalazła jednak rano znów nie było połączenia i trzeba było podpiąć się ręcznie..
Dodam że nie za każdym razem TV łączy się z siecią, nawet jeśli ją zobaczy. Czasami trzeba próbować parokrotnie.
Może to wina firmware, ale próbowałbym jeszcze zwiekszyć dostęp sieci jakimś urzadzeniem, bądź próbował ustalić czy nie za dużo osób w okolicy używa tego samego kanału co zakłuca dzialanie i zmienił na inny. Ja sam by mieć dobry sygnał dla tabeltu na Androidzie używam tzw. zwiększacza zasięgu montowanego w gnieździe sieciowym - sprawdź sam jaka jest siła sygnału jak ci się uda połączyć, bo właśnie może w tym tkwi twój problem (karty Wifi wbudowane bez antenek słabo odbieraja sygnał).