Podziel się wrażeniami!
Witam
pewnie banalne pytanie zadam ale ze wzgledu ze jestem nowicjusiem z lustrem w reku to mam pewnie w pelni ogolnikowe pytanie-przy tym obiektywie(puki co na inny mnie niestac wiec walczyc bede z tym)jakie sa mozliwosci tego oka,chodzi mi o to co taki obiektyw potrafi zrobic-jak godne zdjecie i jakie ostrosci i nasycenia-moze koledzy macie jakies przyklady zdjec i moze jakies podpowiedzi jakie ustawienia?dlaczego moje pytanie sie pojawiło,a dlatego ze wczoraj bawilem sie ciut ale albo nie umiem ale cos zle robie ale kolory jak to sie mowie DUPY NIE URYWAJA,nie wiem czy zle ustawiam w opcji Nasycenia czy cos-moze jakies pomoce od was dostane,tez chcialbym Żonce sesje zrobic,na co zwracac uwage...wiem powiecie instrukcje czytaj,ale mi chodzi o tzw. łopatologie-po chłopsku...
Obiektyw, jak każdy, możliwości ma takie jakie są umiejętności i wyobraźnia fotografa który go używa. Oczywiście ma swoje ograniczenia, ale trochę czasu zajmie zanim do nich dojdziesz.
svn napisał(a):
Pamiętaj że matryca w A200 nie jest wielkości małego obrazka ( mniejsza od 36/24mm ) więc np. ogniskową 50 na obiektywie mnożysz x1.5 ( 75mm ) i wtedy masz faktyczną wartość ogniskowej i już wiesz jakiego czasu potrzebujesz dla zdjęcia robionego z ręki.
"shifta"????????????????
SZFENDAK napisał(a):
svn napisał(a):
Pamiętaj że matryca w A200 nie jest wielkości małego obrazka ( mniejsza od 36/24mm ) więc np. ogniskową 50 na obiektywie mnożysz x1.5 ( 75mm ) i wtedy masz faktyczną wartość ogniskowej i już wiesz jakiego czasu potrzebujesz dla zdjęcia robionego z ręki.
troszkę wprowadzasz nas w błąd bo ogniskowa jest niezależna od tego czy to APS C czy pełna klatka
obiektyw oddalony jest dokładnie tak samo w przypadku FF-film35mm jak i APS C
zmienia się jedynie kąt widzenia i to jest to x1,5
Przy okazji tej infografiki - widać doskonale dlaczego przy APS-C nagle w obiektywach zniknął niemalże na pewien czas problem winietowania
Tadeusz napisał(a):
"shifta"????????????????