anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

a300 terkotanie przy WŁACZANIU

pejotr
Początkujący

a300 terkotanie przy WŁACZANIU

Witam,

od jakiegoś czasu jestem posiadaczem a300. Jakoś nie dawno zwróciłem uwagę, że ten dziwny terkot o którym można przeczytać na forum pojawia się u mnie przy WŁĄCZANIU, wydawał mi się że wcześniej odbywało się to przy WYŁĄCZANIU. Znalazłem film z a200 w roli głównej na którym terkot pojawia się przy WYŁĄCZANIU, włączeniu następuje momentalnie: http://www.youtube.com/watch?v=pRJ1281w8wE" target="_blank" target="_blank
Czy jakiś inny posiadacz a300 może potwierdzić że terkot związany z czyszczeniem matrycy pojawia się przy WYŁĄCZANIU, a nie jak to ma miejsce u mnie przy WŁĄCZANIU ?
Dodatkowo zauważyłem że włączenie aparatu z ustawieniem "LiveView" skraca czas tego terkotu, o co to może chodzić ?

35 ODPOW. 35
profile.country.pl_PL.title
alcazarc
Początkujący

Lajamku - twój sarkazm jako moderatora jest zbyteczny , ale i tak cie kocham :c44

oldguest
Początkujący

nemesis napisał(a):

Franku, pomyśl czasem zanim coś napiszesz, proszę.

Czasem różnie to wychodzi, ale staram się, na prawdę się staram ...

nemesis napisał(a):

Po pierwsze, w trakcie zmiany obiektywu jest zamknięta migawka i opuszczone lustro, więc Twoje ani czyjekolwiek osobiste preferencje (włączony czy wyłączony aparat przy zmianie obiektywu) nie mają tu znaczenia. Pyłki do matrycy przedostają się w trakcie używania aparatu - głównie przy robieniu zdjęć, kiedy otwiera się migawka. A więc na zakończenie pracy "otrzepuje się" z kurzu.

Zgadza się, ale czy pomyślałeś o tym, że aby pyłki mogły się dostać do matrycy, to najpierw muszą jakoś trafić do komory aparatu?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

franek4always napisał(a):

Zgadza się, ale czy pomyślałeś o tym, że aby pyłki mogły się dostać do matrycy, to najpierw muszą jakoś trafić do komory aparatu?

Więc dlatego po skończonej pracy, matryca jest czyszczona. Przed pracą, czyli zaraz po włączeniu nie powinno być zanieczyszczeń na matrycy.
Ale wiadomo, że coś się zawsze "przyklei", dlatego okresowo, lub w miarę potrzeby należy matrycę czyścić - ręcznie.
Tak po prostu jest, tak są skonstruowane DSLR Sony i "dyskusje" co by - gdyby to tylko :c26
EOT.

------------------------------
fotoamator
Harpia411
Początkujący

Mialam podobne problemy z A350 przy włanczaniu strasznie terkotał. Wyslałam sprzęt do serwisu. Okazało ze się poszedł pierścień AF w obiektywie. wymienili i terkotanie ustało ;)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Harpia411 napisał(a):

Mialam podobne problemy z A350 przy włanczaniu strasznie terkotał

Tyle, że w Twoim przypadku uszkodzeniu uległ nie aparat, a obiektyw ;)

watory
Początkujący

ja mam a200. dzisiaj po raz kolejny pracowałam z nią na mrozie. po powrocie odczekałam ponad godzinę i zgrałam zdjęcia. aparat teraz terkocze przy włączeniu, a wyłaczając się pika. nie jest to moja pierwsza praca z nim przy ujemnej temperaturze.

szczerze mówiąc to wpadłam w histerie szczególnie jak przeczytałam, że to problemy ze stabilizacją.

wewer24
Początkujący

Witam.
Właśnie,ja mam taki problem z tym terkotanie. Oddałem aparat do serwisu i teraz czekam na decyzje, co najlepsze mam problem z gwarancja , bo aparat był kupowany 2008 roku, a w tym czasie sony dawało 12 miesięcy gwarancji :( na początku poszedłem do mechesa który by mi to zrobił i cena naprawy to 800zł, pan stwierdził że to normalne u soniaków . Oddałem aparat do sklepu niech odeślą aparat do serwisu i stwierdza czy ta awaria powinna wystąpić w tak krótkim czasie po gwarancji, a minęło 3 miesiące i teraz czekam na decyzję

spolnemesis1paejw
Początkujący

wewer24 napisał(a):

minęło 3 miesiące i teraz czekam na decyzję

A w serwisie pewnie czekają na Twoją decyzję, tylko sklep nie przekazał tej informacji.
Próbowałeś zadzwonić do serwisu? Mam nadzieję, że sklep wysłał do ekspertyzy do CSI na Żytnią, a nie do jakiegoś "swojego" mechanika?
Piszę tak, bo był tu już przypadek, że klient się denerwował na opieszałość serwisu, a serwis czekał na decyzję klienta, tylko sklep nie raczył go o tym zawiadomić.

wewer24
Początkujący

Witam.
Nemesis, teraz to mnie zagotowałaś, jutro z samego rana idę do sklepu i zapytam , jeszcze lepiej będzie jak zadzwonię do serwisu. Kurde, jak ja nie lubię,,jak ktoś olewa sprawę, czemu jak ja pracuję to ludzie oczekują, ode mnie solidnej pracy, tylko bez żadnych błędów , a wy sami widzicie jak podchodzą do sprawy. Aparat oddałem 12 stycznia i do tej pory nie dostałem odp, a jak byłem w sklepie i pytałem, to Pani która tam pracuje potwierdziła, że już została wysłana odp do Pana, a byłem w poniedziałek, to skąd na idzie z Chin :c15 :c15 :c15

wewer24
Początkujący

Witam
Wiecie co, ja już chyba tracę dobre słowo o firmie sony. Pisałem wam wcześniej o moim problemie z terkotanie,oddałem aparat do sklepu i czekałem na odp.
Dotarła ona do mnie. Jednak muszę na własną rękę zrobić aparat :c15