Podziel się wrażeniami!
To mój pierwszy post tutaj, wiec witam wszystkich serdecznie.
Mam takie pytanie i mam nadzieję, że ktoś to mi wytłumaczy. Mam zdjęcie zrobione jako raw, otwieram je w przeglądarce do zdjęć (np. Irfan View) i widzę, że balans bieli ustawiony w aparacie - czy to z pre-definiowanych wybrany, czy jak w poniższym przypadku auto - wygląda w miarę poprawnie. Gdy natomiast tego samego rawa otwieram w Adobe Camera Raw z ustawieniami aparatu, sytuacja wygląda zgoła odmiennie. Przykład na poniższym obrazku:
http://lh3.ggpht.com/_PiSZl_Fn3IM/S3hNWAlqgmI/AAAAAAAAATU/CH1Pxpy6E_U/s128/BB.jpg
Naprawdę sporo trzeba się nagimnastykować, aby w ACR doprowadzić zdjęcie stanu właściwego a po to właśnie w miarę precyzyjnie BB w aparacie staram się ustawić by jak najmniej korygować go w programie.
Podobna sytuacja jest w przypadku, gdy zdjęcie robię z ustawieniem ręcznym np. na temperaturę 5500 K i filtrem 0 (zero) a po otwarciu w ACR z ustawieniami aparatu temperatura ustawiona jest na 6000 K i tiną na +6.
Jest to naturalna i oczywista niezgodność, czy mam coś nie tak z ustawieniami?
Czy może istnieje jakiś profil do ACR dla A350, oprócz oczywiście tego od Adobe?
Pozdrawiam, Darek
z mojego doświadczenia z plikami RAW mogę Ci tylko powiedzieć że większość przeglądarek w w szczególności starsze ich wersje np. Irfan View przeważnie daje Ci czyste zdjęcie bez ustawień aparatu
polecam z korzystania oprogramowania, które dostałeś z aparatem IDC SR
To mój pierwszy post tutaj, wiec witam wszystkich serdecznie.
glakry napisał(a):
polecam z korzystania oprogramowania, które dostałeś z aparatem IDC SR