anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A350 a balans bieli

profile.country.GB.title
d_uno-----
Nowicjusz

A350 a balans bieli

To mój pierwszy post tutaj, wiec witam wszystkich serdecznie.
Mam takie pytanie i mam nadzieję, że ktoś to mi wytłumaczy. Mam zdjęcie zrobione jako raw, otwieram je w przeglądarce do zdjęć (np. Irfan View) i widzę, że balans bieli ustawiony w aparacie - czy to z pre-definiowanych wybrany, czy jak w poniższym przypadku auto - wygląda w miarę poprawnie. Gdy natomiast tego samego rawa otwieram w Adobe Camera Raw z ustawieniami aparatu, sytuacja wygląda zgoła odmiennie. Przykład na poniższym obrazku:

http://lh3.ggpht.com/_PiSZl_Fn3IM/S3hNWAlqgmI/AAAAAAAAATU/CH1Pxpy6E_U/s128/BB.jpg

Naprawdę sporo trzeba się nagimnastykować, aby w ACR doprowadzić zdjęcie stanu właściwego a po to właśnie w miarę precyzyjnie BB w aparacie staram się ustawić by jak najmniej korygować go w programie.

Podobna sytuacja jest w przypadku, gdy zdjęcie robię z ustawieniem ręcznym np. na temperaturę 5500 K i filtrem 0 (zero) a po otwarciu w ACR z ustawieniami aparatu temperatura ustawiona jest na 6000 K i tiną na +6.

Jest to naturalna i oczywista niezgodność, czy mam coś nie tak z ustawieniami?
Czy może istnieje jakiś profil do ACR dla A350, oprócz oczywiście tego od Adobe?

Pozdrawiam, Darek

2 ODPOW. 2
profile.country.pl_PL.title
glakry
Poszukiwacz

z mojego doświadczenia z plikami RAW mogę Ci tylko powiedzieć że większość przeglądarek w w szczególności starsze ich wersje np. Irfan View przeważnie daje Ci czyste zdjęcie bez ustawień aparatu

polecam z korzystania oprogramowania, które dostałeś z aparatem IDC SR

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

To mój pierwszy post tutaj, wiec witam wszystkich serdecznie.

Witam Cię :c37

Mam takie pytanie i mam nadzieję, że ktoś to mi wytłumaczy. Mam zdjęcie zrobione jako raw, otwieram je w przeglądarce do zdjęć (np. Irfan View) i widzę, że balans bieli ustawiony w aparacie - czy to z pre-definiowanych wybrany, czy jak w poniższym przypadku auto - wygląda w miarę poprawnie. Gdy natomiast tego samego rawa otwieram w Adobe Camera Raw z ustawieniami aparatu, sytuacja wygląda zgoła odmiennie. Przykład na poniższym obrazku:

http://lh3.ggpht.com/_PiSZl_Fn3IM/S3hNWAlqgmI/AAAAAAAAATU/CH1Pxpy6E_U/s128/BB.jpg

Naprawdę sporo trzeba się nagimnastykować, aby w ACR doprowadzić zdjęcie stanu właściwego a po to właśnie w miarę precyzyjnie BB w aparacie staram się ustawić by jak najmniej korygować go w programie.

Jest to zupełnie "normalna" sytuacja.
To co oglądasz w przeglądarce zdjęć(irfanview) to miniaturka zdjęcia, która jest tworzona z RAWem. Teraz te podglądówki są dobrej rozdzielczości, bo w a100 one są malutkie :?
Ja RAWy wywołuję w Lightroomie, a program ten korzysta z tego samego silnika co Photoshop i zawsze - podkreśla zawsze - mam za dużo "różu".
Przywracam fotki do dobrego odcienia przez suwaczek "tint" i w "camera calibration", bawię się suwaczkami w "Red primary"

Dzieje się tak dlatego, że każdy jeden program do RAWów przetwarza je na swój sposób (inne algorytmy).

glakry napisał(a):

polecam z korzystania oprogramowania, które dostałeś z aparatem IDC SR

jest to jakieś wyjście, ale jeśli ktoś wydaje 3 tysiące na photoshopa to jest normalne, że chce wykorzystywać ten soft :c20