Podziel się wrażeniami!
Witam,
Chce kupić lustrzanke sony do 2000 zł. Zastanawiam się nad sony 390 i 450.
Nie wiem, którą wybrać. Proszę o waszą porade.
W tym przypadku - raczej a450
Dlaczego?
Matryca CMOS - mniejsze szumy przy wyższym używanym ISO
Oba modele maja 14 Mpix
A450 - zdjęcia seryjne do 7kl/s
Niestety w 450 nie ma podglądu na żywo, więc będziesz musiał korzystać z wizjera.
Jeżeli przesiadasz się z kompaktu może trochę utrudniać robienie zdjęć. Za 390`tką przemawia też odchylany wyświetlacz.
Według mnie - 450 będzie dobrym wyborem
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/sony/sony-alpha-450-z-ob-sony-dt-18-55mm-i-55-200mm/ Ciekawy zestaw
Dziekuje za sugestie. Licze, że jeszcze ktoś odpowie
potrzebujesz LiveView ?
w sumie nie potrzebuje. Także co byś polecił ?:)
jeśli nie potrzebujesz mieć podglądu na żywo (na ekranie LCD), to lepszym wyborem będzie a450, która tej funkcji nie ma, ale ma za to większy wizjer. Ma też matrycę (CMOS), która lepiej sobie radzi na wyższych czułościach. Do a450 możesz dokupić oryginalny uchwyt pionowy (grip), a do 390 nie.
Ogólnie rzecz ujmując - a450 jest wyżej pozycjonowanym aparatem, przez co siłą rzeczy jest lepszym wyborem
a co myślicie o 500? czy by był lepszy niż 390 i a450 ?
wg mnie - w Twoim przypadku (niepotrzebne Ci LV) - najlepszym rozwiązaniem jest a450, ale to tylko moje przemyślenie - sam musisz ocenić co Ci potrzebne i na co chcesz wydać swoje pieniądze.
Dodam tylko od siebie, że aparat ma najmniejsze znaczenie w fotografii. Owszem, jest istotny, ale ważniejszy jest dobre oko, światło i optyka. Zatem jeśli jest jakaś znacząca różnica cenowa między a450 i a500 - to różnicę odłożyłbym na kupkę z kasą na dodatkowy obiektyw.
Dzieki kris za odpowiedzi. jeśli chodzi o sprzęt to nie jestem jakimś lajkiem. Ale też chciałem usłyszeć opinie od osób które się też znają. Dlatego tutaj jestem na forum. Dzieki jeszcze raz kris za odp.