Podziel się wrażeniami!
Witam
Fotografuję od paru lat.Pierwszy aparat to Smiena czarno biała:) Sam wywoływałem sobie zdjęcia "Krokusem"
Potem był kompakt Minolty, automat ale robił super zdjęcia.
Teraz ma Kodaka ZD710, ma mnóstwo funkcji, ale bardzo szumi i chciałbym od zdjęć czegoś więcej. Nauczyłem się na nim trochę robić zdjęcia w trybie manualnym(PASM)
Teraz uzbierałem trochę pieniędzy i chciałbym kupić lustrzankę. Po wielu tygodniach poszukiwań czytania wszystkiego co dotyczy modeli z tego przedziału cenowego. Wybór padł na kit A500 z obiektywem 18-55mm. Ma już matrycę CMOS i wygodny korpus.Opinie są obiecujące i robi niezłe zdjęcia.
Mam prośbę do użytkowników tego aparatu czy jest on warty zakupu? Do jakiej wartości ISO dobrze się sprawuje? Jak faktycznie jest z baterią?
Czy ma ktoś jakieś zdjęcia wykonane kitowym obiektywem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Witaj na Forum
Też myślę o A500 (ze względu na CMOS).
Jak dokonasz zakupu to liczę na Twoje spostrzeżenia i uwagi na forum
opaluch napisał(a):
...
Czy ma ktoś jakieś zdjęcia wykonane kitowym obiektywem?...
Stronka bardzo fajna. Można porównać nie tylko zdjęcia z różnych aparatów, ale zobaczyć jak robią zdjęcia z różnymi szkiełkami.
Szkoda że dla a500 większość jest w takiej małej rozdzielczości.
Na ISO3200 widać już znaczne szumy.
A nie lepiej poczekać na A450 skoro już premiera niebawem
http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=84&t=4605
jareklubicz napisał(a):
skoro już premiera niebawem
kris napisał(a):
premiera już była.
Zapewne miałeś na myśli: "niebawem pojawi się w sklepach
Jak nie ma jak jest. Na spotkaniu KKMu już ją macali. Będzie też na plenerze i pewnie na Open House. Jeśli wiążesz premierę z pojawieniem się w sklepach to nigdzie nie ma A450
dla mnie premiera, to premiera, a ta była 5 stycznia.
Pojawienie się w sklepach, to pojawienie się w sklepach i następuje w jakimś tam okresie po premierze
Wybór jednak dokonany. Będzie a500. Towar już zamówiony. Od 3 miesięcy wybieram i tak coraz więcej i więcej (zaczynałem od a200), w końcu muszę przerwać to i kupić a a500 to już chyba przyzwoity aparat.
Kupiłem wczoraj A500 dodatkowo wygrałem jeszcze obiektyw Sigmy(nie wiem czy dobry , ale darowanemu... się nie zagląda:) )
Jak na razie noc nie przespana, spędziłem ją na testowaniu i powiem krótko jestem bardzo zadowolony.
Można było czekać na nowe modele dokładać pieniądze i tak w nieskończoność.
Podsumowuję:
-Dobra cena do jakośći
-Przyzwoity obiektyw kitowy
-małe szumy nawet przy dużych ISO
-szybki autofokus
-bardzo wygodny wbrew panującej opinii
-Wykrywanie położenia (funkcja przydatne do robienia zdjęć w pionie)
-Tani wężyk spustowy:)
-Bardzo dobry akumulator.
-Trochę niewygodne rozłożenie funkcji menu i innych ustawień ale można się przyzwyczaić.
-Troszkę głośny silniczek w kitowym obiektywie
- Wszystko można robić ręcznie po wyłączeniu wszystkich "wspomagaczy" lub w pełnym automacie
Jak już trochę podłapię temat wrzucę kilka zdjęć.