anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A55 Pytania

oldguest
Początkujący

A55 Pytania

1. Kiedy będą dostępne
2. Potrzebuje obiektywu z około 15x zoomem jasnego gdyż często fotografuje nagrywam filmiki z samolotów / helikopterów. Co prawda mam ograniczony budżet więc nie stać mnie na obiektyw za 5000zl a prawdę pisząc niestety nie siedzę za bardzo w temacie obiektywów i nie znam się aż tak.
3. Jak działa GPS czy są problemy ze złapaniem sygnału itp.

Pozdrawiam

69 ODPOW. 69
invisible-----
Początkujący

1. Czy podczas kręcenia filmów można przybliżać i oddalać?
2. Jaki będzie efekt, jeśli z BODY A55, który ma stabilizację, użyjemy obiektywu, który ma stabilizację?

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Czołem
1) Jeśli jeśli korzystasz z obiektywu zmiennoogniskowego, to podczas filmowania możesz korzystać z 'zoomu'.
2) Nie wiem, czy podczas filmowania jest tak samo, jak podczas robienia zdjęć, ale przy foceniu użycie dwóch stabilizacji powoduje poruszenie obrazka, gdyż nie są one ze sobą połączone i nie mogą ze sobą współgrać. Dlatego lepiej korzystać tylko z jednego rodzaju, którego? To już Twoja decyzja :c20

Starosta.
Początkujący

invisible napisał(a):

1. Czy podczas kręcenia filmów można przybliżać i oddalać?

Tak. pod warunkiem, że użyjemy obiektywu zmiennoogniskowego :)

invisible napisał(a):

2. Jaki będzie efekt, jeśli z BODY A55, który ma stabilizację, użyjemy obiektywu, który ma stabilizację?

Wtedy zdecyduj, której stabilizacji chcesz użyć. Użycie dwóch stabilizacji mija się z celem. Jedna z drugą się nie dogada :c20

Jeżeli użyjesz stabilizacji tylko tej w aparacie będziesz mógł nagrywać filmy do przez ok. 9 minut (według informacji producenta). Dłuższe nagrywanie jest niemożliwe z powodu nagrzewania się matrycy.

Jeżeli użyjesz stabilizację w obiektywie, będziesz mógł nagrać film do 29 minut. Dłuższego nie nagrasz z powodu ograniczeń.

Także decyzja należy do Ciebie, której użyć :)

P.S. Takie ograniczenia przy nagrywaniu filmów występują u każdego producenta lustrzanki z możliwością nagrywania filmu :c20

Pozdrawia Starosta :grin:
przemopzm
Początkujący

Kontynuując odpowiedź na pytanie drugie - pobiegaj z 2-3 dni i przetestuj jedną i drugą stabilizację. Warto poświęcić ten czas wczesniej, niż poźniej zastanawiać się co poszło nie tak. Jak bedziesz miał więcej czasu, to wspólnie porozprawiamyn co lepsze i zrobimy jakąś burze mózgów :thumbsup:

invisible-----
Początkujący

Dzięki za te wskazówki. :)
Po prostu chodzi mi o to, czy jest jakikolwiek sens kupowania obiektywu ze stabilizacją do body, który ją ma.
i jeszcze jedno pytanie do posiadaczy A55: Czy ten akumulator jest naprawdę taki cienki jak podają wszystkie strony internetowe - ok. 330 zdj. ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

wielokrotnie ten temat był poruszany. Warto poczytać forum. Zwłaszcza, że dział a33/a55 nie jest duży.

330 zdjeć jest wg standardu C.I.P.A. - bardzo specyficznego standardu. Ja bym to określił tak: zrobisz nie mniej niż 330 zdjęć, a na pewno więcej :c20
Ja do swojego głównego aparatu (a850) ma 3 albo 4 aku. Lubię mieć pewność, że mi prądu nie zabraknie. Także polecam wszystkim użytkownikom (bez względu na to jaki aparat, jaka bateria, jaki wynik C.I.P.A.) zakup dodatkowego aku. Strzeżonego.....

Początkujący

Mam ten akumulator w nexie i wydajnością nie powala niestety. FM500H sa znacznie wydajniesze nie ma co ukrywać. Na pewno mi przydała by się druga i trzecia bateria w zapasie. Albo nowa o większej pojemności. Szybko się za to laduje, bo w jakies 3h ;)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

dodam że w okresie zimowym druga bateria schowana głęboko przy ciele to niezbędne minimum, bo zużycie energii przy sztywniejących od zimna materiałów jest parę razy większe niż przy 10 na plusie

12MaRTiN90
Nowicjusz

Zastanawiam się nad kupnem A55, tak sobie przeglądam oferty i mam małe pytanie..

Czy Sony daje w całym zestawie do body kartę pamięci :question:
Albo trzeba dokupić osobno.. :question:

Jakby ktoś mógł i chciał niech napisze dokładnie wszystko co wyciągnę z pudełka po ewentualnym zakupie :c20

____A500 | 8 | 18-55 | 55-200 | HVL-F42____
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

12MaRTiN90 napisał(a):

Jakby ktoś mógł i chciał niech napisze dokładnie wszystko co wyciągnę z pudełka po ewentualnym zakupie :c20

Z pudelka wyciagniesz body, pasek do aparatu, instrukcje w wielu jezykach, ladowarke do dedykowanych akumulatorow z przewodem sieciowym, akumulatorek, przewod USB do podlaczenia aparatu do komputera i plytka CD z oprogramowaniem do konwersji RAW i do zarzadzania plikami. Pod linkiem http://pdf.crse.com/manuals/4187046131.pdf masz instrukcje obslugi i tam masz wymienione wszystko to, co musi sie znalezc w pudelku. W zaleznosci czy kupujesz body czy zestaw kitowy moze byc jeszcze obiektyw.