Podziel się wrażeniami!
No właśnie. Pytanie jak w temacie.
Z tego co wyczytałem, to oba modele różni:
- rozdzielczością matrycy,
- rozdzielczość ekranu LCD,
- szybkość zdjęć seryjnych.
Najbardziej zależy mi na niższych szumach (matryca CMOS), a z tymi w obu modelach chyba podobnie.
Ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów porównywał np. obraz z obu ekranów LCD (tryb edycji zdjęć).
Zastanawiam się czy warto dopłacać te 600 zł do modelu A550.
Przeglądałem forum pod tym kątem i generalnie sporo się pisze i poleca A550 natomiast A500 pozostaje jakby w cieniu
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i uwagi na ten temat.
hecioski napisał(a):
Dlaczego ja wybrałem świadomie A500?
Starosta napisał(a):
hecioski napisał(a):
Nie kupiłem 330 i 380 z uwagi na brak ergonomii.
Brak ergonomii
Czy raczej nie kupiłbyś A330/380 ze względu na to, że Ci ergonomia nie pasuje
Deviant - ja wiem, że pojęcie ergonomii jest dość obszerne. Tylko pokaż mi choć jeden test aparatu, w którym pada określenie brak ergonomii. Ja się z tym określeniem w testach nie spotkałem. A brak ergonomii przy obsłudze aparatu trochę mnie dziwi.
Może rzeczywiście zbyt lakonicznie się wyraziłem, jeżeli chodzi o ergonomię. Chodziło mi w tym wypadku wyłącznie(!) o rozmiar i uchwyt.
Myślę że w ramach erognomi mieściłby się również brak ekrany LV ale to nie dotyczy 330 i 380 a raczej 200.
Oczywiście wszystkie te rzeczy są bardzo indywidualne i to co dla mnie jest mniej ważne, dla kogoś może być cechą kluczową - np. jakość ekranu LV.
KAŻDY DOKONUJE WYBORU OSOBISTEGO.
Opinie innych mogą być tylko wskazówkami
Starosta napisał(a):
Deviant (...) pokaż mi choć jeden test aparatu, w którym pada określenie brak ergonomii. Ja się z tym określeniem w testach nie spotkałem.
Deviant napisał(a):
Zastanawiające jest jednak to, że zwykle w testach testerzy narzekają na rozmieszczenie przycisków - zwłaszcza jeżeli jest to body Sony i jeżeli chodzi o przyciski rozmieszczone na górnej ściance...
Na pewno masz rację Tadeuszu, ale ja zamiast przyzwyczajenia użyłbym słowa "narzekanie"...
Zarówno body C jak i N (oraz reszty producentów) wyposażone są w przyciski umieszczone na górnej ściance body. Zastanawia mnie w takim razie; w jaki "inny" sposób naciskają je testerzy, że im nie przeszkadza owa ergonomia, która w przypadku Sony jest krytykowana...?
Witam
Wszystkim, którzy się zastanawiają załączam link do porównania zdjęć z A 500 i A 550.
http://www.photographybay.com/2009/11/3 ... mparisons/
Nie wiem dlaczego ale przy mniejszej matrycy i pozostałych parametrach takich samych A 500 bardziej szumi.
Pozdrawiam
Moim zdaniem na tych miniaturkach to nie jest crop 100% ponieważ fragment crop 100% z A550 powinien być większy a są te same co może sugerować mały resize przy zdjęciach A550 (a resize może trochę uśrednić szumy) Po ściągnięciu orginalnych plików moim zdaniem szumy są na porównywalnym poziomie. A550 widać chyba trochę więcej szczegółowe (+2MPis jednak coś dają).
Mogli się też pokusić o jakiś test dynamiki przetwornika.
I wracam do pytania z tytułu: A 500 Y (18-55 + 55-200) jest poniżej 3 tyś. W wersji L (18-55) za 2222 zł. A 550 odpowiednio: Y- 3333 i L - 2833 z kitem. Prawie w cenie 550 z kitem jest 500 z 2 szkłami. I tu dopiero zaczyna się dylemat.