anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A550 czy A580?

Wolf-----
Początkujący

A550 czy A580?

Witam

Mam dylemat co do dwóch modeli zastanawiam się pomiędzy a 550 a a580
który jest lepszy?
Chcę fotografować zawody sportowe takie jak mtb i zawody psich zaprzęgów.
Z góry dziękuje za odp

32 ODPOW. 32
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

piotruso napisał(a):

Edit: I znowu za długo pisałem, Kris szybszy :) .

ale Ty napisałeś całą otoczkę, której mi zabrakło :c20

Początkujący

I co najważniejsze 100% pokrycia kadru w wizjerze :c25

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

ikar39 napisał(a):

ikar39 czy mógłbyś być w Swoich wypowiedziach bardziej precyzyjny?
Z Twojej wypowiedzi nie wynika, który model ma 100% krycia kadru w wizjerze - A550, A580 czy może A55?
Odpowiedź brzmi - A55. Ten model ma 100% pokrycie kadru w wizjerze i trzeba pamiętać, że jest to wizjer elektroniczny.

3967-----
Poszukiwacz

Popatrzyłem na ceny w necie i body a550 to 2177 zł. W stosunku do a580 to jednak duża różnica. a550 jeszcze stanieje,z powodu wprowadzenia na rynek a580.
Bronek

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

ikar39 napisał(a):

Modele A560/580 - bo o nich jest ten wątek - mają ok. 95% pokrycia kadru w wizjerze, przy powiększeniu 0,8x (dla obiektywu 50mm nastawionego na nieskończoność).
Podgląd na żywo z głównej matrycy, na LCD, daje podgląd 100% kadru.

------------------------------
fotoamator
Michal.
Poszukiwacz

Tadeusz napisał(a):

czyli przy Manual Focus Check Live View, tak ?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Tadeusz napisał(a):

czyli przy Manual Focus Check Live View, tak ?

Jeśli lubisz używać dużo trudnych, zagranicznych słów, to tak, można tak powiedzieć :smileymrgreen:

------------------------------
fotoamator
Michal.
Poszukiwacz

Nie, no dla mnie to jest jasne ale myślę że warto o tym wspomnieć żeby nie było niedomówień (nie wszyscy mogą wiedzieć na jakiej zasadzie działa LV w SONY to przecież znaczne źródło informacji dla początkujących którzy nie mają pojęcia o technice wykonania aparatów)

krzyho4
Początkujący

Popatrzyłem na ceny w necie i body a550 to 2177 zł. W stosunku do a580 to jednak duża różnica. a550 jeszcze stanieje,z powodu wprowadzenia na rynek a580.
Bronek

nie byl bym taki pewny czy bedze mialo co taniec :smileyhappy:

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Bronek

Masz rację, cena będzie wyższa ale ... to jest cena nowości, nowych technologii i nowych możliwości. Podstawową różnicą jest całkowicie nowa matryca. Jest też zastosowany inny układ AF (tu oprę się na informacjach zasłyszanych bo osobiście nie miałem możliwości sprawdzenia) skuteczniejszy i szybszy. Jest tryb zdjęć seryjnych do 7 kl/s, tryb panoramy, tryb panoramy 3D, redukcja szumu po złożeniu zdjęcia z 6 klatek, filmowanie w trybie HD (1080i). To są funkcje, za które trzeba będzie zapłacić. I teraz pozostaje tylko wykalkulować uzyszkodnikowi czy jest w stanie dać więcej. Jakie funkcje i jakie parametry będą niezbędne przy jego fotografowaniu.
Niestety, nie miałem możliwości robienia zdjęć ani A450, ani A550 i praktycznie A580 zrobiłem 8 zdjęć (o filmiku się nie wypowiem bo mój komputer nie jest w stanie go odtworzyć). Ale jakość zdjęć z A580 na ISO 1600 pozytywnie mnie zaskoczyła. Jeżeli uda mi się to, co planuję (w sprawie focenia) to będę potrzebował aparatu z wysokim użytecznym ISO i ewentualnie z szybkimi zdjęciami seryjnymi. A ten aparat (jak mówił Krzysztof - wersja przedprodukcyjna) a właściwie wyniki nim uzyskane bardzo mi się podobają. I wtedy dam za niego więcej bo będę potrzebował akurat tych możliwości, których tańsze (i starsze) modele nie mają.