Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam lustrzankę Alfe 290. Mam pytanie. Jak ustawić aparat żeby robił dobrej jakości zdjęcia? wiele razy próbowałem i nic ;/
Może macie jakieś ustawienia do tego typu aparatu niż standardy ?
Czekam na pomoc :smileyevil:
a co to są zdjęcia?
już poprawiłem dobrej jakości zdjęcia
przypadkowygosc napisał(a):
nie wydaje mi się żeby przypadkowygosc miał jakieś szczególne problemy ze sprzętem, raczej chciałby poprawić jakość swoich zdjęć aby się podobałypiotruso napisał(a):
Zbyt ogólnikowo zadałeś pytanie i nie wiem o jakie problemy chodzi. Jakość do bardzo szerokie pojęcie.
Czy to Twoja pierwsza lustrzanka? Tak na szybko co mi przychodzi do głowy...osoby które wchodzą w lustrzanki narzekają np. na ostrość, taki kompakt ma głębie ostrości ogromną, nie ma problemu (przeważnie ), z ostrością, w przypadku lustrzanek miejsce w które się ostrzy jest istotne. Dwa...lustrzanka gwarantuje lepsze osiągi (mniejsze szumy ) niż kompakty, ale to nie znaczy, że możemy już podbijać czułość iso na max...Trzy, może oglądałeś zdjęcia z innych lustrzanek, zdjęcia są znacznie lepsze? wynika to z lepszego, przemyślanego doboru parametrów, a także tego jaki został użyty obiektyw...itd
---
Bardzo dobre poradniki dla początkujących napisał tu piotruso
piotruso napisał(a):
przypadkowygosc napisał(a):
A co się dzieje? Z czym masz kłopoty? Jakość, naświetlanie, rozdzielczość, ostrość? Opisz bardziej szczegółowo a najlepiej wstaw jakieś zdjęcie (lub podaj linki do galerii) i opowiedz na przykładzie. Zbyt ogólnikowo zadałeś pytanie i nie wiem o jakie problemy chodzi. Jakość do bardzo szerokie pojęcie.
Zacznij fotografować w RAW, zanstaluj IDC, czyli program do "wywoływania" tego formatu. Jest on darmowy i dołączony do aparatu, na początek okej.
Możesz też pobrać wersję próbną programu Adobe Photoshop Lightroom.
Poczytaj sobie w necie na temat formatu RAW, może to jest to, czego szukasz
Plus poluj na dobre światło oczywiście
trebor napisał(a):
nie wydaje mi się żeby przypadkowygosc miał jakieś szczególne problemy ze sprzętem, raczej chciałby poprawić jakość swoich zdjęć aby się podobałypiotruso napisał(a):
Zbyt ogólnikowo zadałeś pytanie i nie wiem o jakie problemy chodzi. Jakość do bardzo szerokie pojęcie.
ale piotruso napisał bardzo ważną rzecz, zadałeś zbyt ogólnikowe pytanie, pokaż nam zdjęcie a my będziemy wstanie powiedzieć co zrobić aby je poprawić następnym razem
kuraq napisał(a):
Zacznij fotografować w RAW, zanstaluj IDC, czyli program do "wywoływania" tego formatu. Jest on darmowy i dołączony do aparatu, na początek okej.
Możesz też poprać wersję próbną programu Adobe Photoshop Lightroom.
Poczytaj sobie w necie na temat formatu RAW, może to jest to, czego szukasz
Plus poluj na dobre światło oczywiście