Podziel się wrażeniami!
Pytanie wydaje się banalne. Oczywiście wiem, że tam gdzie nie ma czasu na ostrzenie - nie ma szans na manual. Ale jak to wyglada od technicznej strony? Zainteresowalem sie tematem bo musialem uporać sie z BF - w swoich Sigmach. Przy tej okazji i robieniu róznych testów dochodze do wniosku że w statecznych obrazach jestem w stanie ostrośc ustwic lepiej manulanie niz robi to aparat. Widac to w duuuuzych powiększeniach detali zdjecia. Czy to normalne? Czy granice błedu autofocusa - są widoczne , czy oko jest bardziej sprawne od automatu. Mówimy o porównaniach w ktorych powiekszenie detalu dotyczy fragmenty np. 5 mm2 - powiekszone do rozmiaru 5 cm2 ...wtedy widac lepsze ostrzenie manualne /
Jak to jest , powiedzcie ?
Generalnie AF powinien trafiać w punkt. I teraz tak naprawdę nie wiadomo czy problem tkwi w body czy w obiektywie.
Zastanawia mnie czy te wadliwe Sigmy to masz na gwarancji?
Bo Sigma w okresie gwarancji za darmo kalibruje obiektywy pod dane body. Jest tylko jeden problem...na czas kalibracji musisz pozbyć się body.
Ewentualnie zawsze możesz wysłać korpus Sony na regulację. Nawet bez obiektywu. Będzie ono sprawdzone i skalibrowane do tzw. wzorcowego obiektywu.
O szczegóły dot. naprawy aparatu odsyłam do Centrum CSI ( www.e-csi.pl) - to oficjalny serwis Sony. Tam na pewno uzyskasz więcej dokładnych informacji
Pozdrawiam,
Dzięki za odpowiedź ...Sigmy mam po kalibracji. Serwis spisuje się dobrze. W środe Kurier odebrał przesyłke z moim sprzętem a w poniedziałek dostarczył skalibrowane. Licząc jeden dzień drogi sprzetu z Katowic do Gdyni i z powrotem oraz weekend- spisali sie super. Ja mówie o kwestii ogladania zdjec pod bardzo duzym powiekszeniem - z detalu na zdjeciu o powierzchni 5mm - robie powiekszenie do 5 cm kwadratowych ...i wtedy widze ze to , co wyostrze sam - jest minimalnie lepsze. moge dołaczyć zdjecia dla porównania . Czy próbowales takich porównań na swoim sprzecie ? Naprawde AF - jest taki wyostrzony do zylety ?
To faktycznie wstaw zdjęcia, będę wiedział dokładnie o czym mówisz bo na razie się moge tylko domyślać