Podziel się wrażeniami!
Przed zakupem mojej lustrzanki Alfa 330 czytałem na forum KKMSonyalfa że firma Sony wyszła na przeciw prośbom klientów i brakującą blokadę ekspozycji udostępniła wypuszczając nowy firmeware 1.10 . Ponieważ uważam tę funkcję za dość przydatną nie przejmowałem się jej brakiem przy zakupie. I jakie było moje zdziwienie gdy okazało się że zakupiony egzemplarz sony 330 ma oprogramowanie 1.10 a funkcji tej dalej nie ma. Czy ktoś słyszał coś na ten temat i czy może w następnym oprogramowaniu uda rozwiązać się ten problem?
Witaj!
W frimware 1.10 jest blokada ekspozycji.
Tylko musisz pamiętać o tym, że działa ona następująco:
- w trybie autofokusa następuje zablokowanie ekspozycji zaraz po złapaniu przez aparat ostrości, gdy używamy centralnie ważonego lub punktowego pomiaru światła.
Musisz sprawdzić jaki masz ustawiony pomiar światła. Prawdopodobnie będziesz miał wielopunktowy.
Rutek68 napisał(a):
W frimware 1.10 jest blokada ekspozycji.
Tylko musisz pamiętać o tym, że działa ona następująco:
- w trybie autofokusa następuje zablokowanie ekspozycji zaraz po złapaniu przez aparat ostrości, gdy używamy centralnie ważonego lub punktowego pomiaru światła.
Musisz sprawdzić jaki masz ustawiony pomiar światła. Prawdopodobnie będziesz miał wielopunktowy.
jeżeli wiesz co to jest AEL to według mnie wybrałeś zły model sony alpha.
Nie jest to tak skomlikowana funkcja, by nie było jej w tym modelu. Z resztą w alfie 200 i nnych jest to przycisk wykorzystywany do powiekszeń przy odtwarzanie zdjęć i taki sam jest w 330, 380 i 230 dlatego nie widzę problemu w jego wykorzystaniu (tylko chęć sony do stworzenia nowego firmewaru). Z resztą nie trzeba być zawodowym fotografem by wykorzystywać tego typu funkcję i kupować drogie lustrzanki, natomiast potwierdzam że w tym przypadku Sony przegięło w odchudzaniu modelu.
wratislavian napisał(a):
jeżeli wiesz co to jest AEL to według mnie wybrałeś zły model sony alpha.