anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Błysk doświetlający jak stosować ?

Par_Dez
Początkujący

Błysk doświetlający jak stosować ?

Witam !
Potrzebowałem ostatnio użyć błysku doświetlającego , aby móc doświetlić twarze będące w cieniu . Zdjęcie pod światło . No i okazało się że w a300 po otworzeniu lampy wbudowanej nie ma możliwości użycia czasu krótszego niż 1/160 sec. Tak jest ustawiona synchronizacja z lampą . Owszem jak się doczytałem jest taka możliwość , ale tylko z dedykowaną lampą zewnętrzną HVL 42AM lub 58AM Sony . Uważam to za duży minus a300 . No bo właśnie w sytuacji o której wspomniałem wyżej , chciałem ustawić czas na światło padające z tyłu , a twarze doświetlić lampą stosując kompensację błysku . Niestety - musiałem zadowolić się czasem 1/160 , a ten czas był stanowczo za długi dla świateł . Może się mylę jednak przewertowałem instrukcję i właśnie wyczytałem że taka możliwość istnieje tylko z lampą zewnętrzną . Duży minus !!!
W kompakcie który miałem poprzednio była tak możliwość .

27 ODPOW. 27
profile.country.pl_PL.title
mitech
Poszukiwacz

:c37 to może ja jeszcze słówko

kris napisał(a):

maverickmj napisał(a):

Za umieszczenie regulacji siły błysku głęboko w MENU to chyba bym zatłukł projektanta z SONY.

głęboko w menu :c7
czy ja dobrze pamiętam, że korekcja siły błysku jest w pierwszej zakładce menu :question: :flushed:
więc jak dla mnie to jednak nie jest głęboko w menu :c20
owszem uwielbiam mieć tą funkcję "pod ręką" i mam ją przypisaną pod "custom", no ale jest różnica zaawansowania między :c56 300, a :c56 850

Jak by nie patrzył do d.. z tyłu, trzeba grzebać tak czy siak. W D7D było miodzio. Była..... zigałka :smileymrgreen:

Lajam napisał(a):

maverickmj napisał(a):

Dzięki Lajam za link do tematu, ale tam jest opisane ADI i TTL w przypadku korzystania z lampy zewnętrznej.

Ale chodzi o samą zasadę działania poszczególnych pomiarów.

Ja ADI odstawiłem właściwie w pierwszym ruchu po włączeniu aparatu. Wolę TTL.

Ja Automat Destrukcji Inteligentnej w zaawansowanym sterowaniu błyskiem potraktowałem tak jak Lajam :smileymrgreen:
I poszedłem nawet dalej TTLa wywaliłem w drugim ruchu i korzystam z trybu A lampy i mam spokój. Zawsze
jest miodzio.Czy palnik jest w lewo czy w prawo, czy z dekielkiem, czy bez :c34
Ten TTL to jest podróba TTLa analogowego w którym to analogu działo bez pudła. A ten PreTTL czy jakoś tak
to się nazywa, zrobili aby ze starymi szkłami lampa działała jako tako :smileymrgreen:

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

maverickmj napisał(a):

Dzięki Lajam za link do tematu, ale tam jest opisane ADI i TTL w przypadku korzystania z lampy zewnętrznej.

W tamtym temacie jest napisane co to ADI. Nie ma to nic wspólnego z lampą błyskową (w sensie czy wbudowana czy zewnętrzna bo zewnętrzna musi obsługiwać ADI czyli umieć korzystać z informacji podawanych przez aparat).
ADI to pomiar błysku z wykorzystaniem dodatkowych informacji podawanych przez obiektyw. Dane te to tzw. koder odległości czyli dane o odległości do obiektu. Realizowane jest to tylko przez nowsze obiektywy Minolty (?), Konicy Minolty i Sony. Obiektywy wspierające ADI wyróżniają się 8 stykami (oczywiście wyłączając starsze obiektywy, które na tych dodatkowych stykach miały zasilanie do silników - obiektywy Minolty serii xi).
Co do przedbłysku ADI czy to TTL to następuje on bezpośrednio przed błyskiem głównym ale da się go zauważyć (przed chwilą sprawdziłem więc przez chwilę mogę mieć małe kłopoty z trafianiem w odpowiednie klawisze :c23 ;) ).
No i na koniec przychylam się do zdania mitech-a. Dawniej było wygodniej a teraz :( mimo, jak piszecie, dwóch ruchów, a właściwie trzech bo jeszcze trzeba przycisk menu nadusić to takie trochę nie bardzo. Najlepiej to albo zigałka albo nacisnąć przycisk i pokręcić kółkiem.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

piotruso napisał(a):

No i na koniec przychylam się do zdania mitech-a. Dawniej było wygodniej a teraz :( mimo, jak piszecie, dwóch ruchów, a właściwie trzech bo jeszcze trzeba przycisk menu nadusić to takie trochę nie bardzo.

Panowie - porównujecie aparat, który kosztował worek pieniędzy (ile to było :c18 6 tysięcy?) i był "odpowiednikiem" :c56 700, z aparatem z najniższej półki czyli :c56 300

z całym szacunkiem dla Was, ale takie porównanie to sobie można o kant....

jeśli ktoś jest wymagający i potrzebuje mieć wszystko pod ręką, może nabyć wyższy model - nie wymagajmy od aparatu amatorskiego by miał bajery z modeli wyższych :c20

maverickmj
Nowicjusz

Kris - faktycznie nie pomyślałem o kombinacji prawo-góra :) Faktycznie to przyspiesza wejście do tych ustawień siły błysku, tylko trzeba sobie wyrobić teraz ten nawyk :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

jak miałem a700, w głowie mi siedziało dobrych kilka "trików" jak dojść w menu do czegoś bez zastanawiania się np. do czyszczenia matrycy lub zmiany karty pamięci (to musiałem umieć perfekcyjnie), teraz w a850 zmiana karty pamięci jest łatwiejsza, a czyszczenie jest w innym miejscu....ale do tego też dojdę :P
strasznie nie lubię chodzić "okrężną" drogą :smileytwisted:

Początkujący

Możesz powiedzieć gdzie taki "Zakładasz szary filtr, powiedzmy ND 0,9 " można kupić ?
Szukałem w google , ale o tej średnicy (55 mm) nie znalazłem . Owszem jest 77 mm ale i cena
powala .

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Możesz powiedzieć gdzie taki "Zakładasz szary filtr, powiedzmy ND 0,9 " można kupić ?
Szukałem w google , ale o tej średnicy (55 mm) nie znalazłem . Owszem jest 77 mm ale i cena
powala .

http://www.foto-tip.pl/sklep/filtr_nd8_ ... -1558.html
proszę bardzo 10sek mi to zajęło...

profile.country.pl_PL.title
benkowik
Początkujący

Ja tam ma filterek Hoya 55mm i jestem zadowolony.
http://allegro.pl/item1004015107_filtr_ ... _55mm.html" target="_blank

Ups Ty poszukujesz ND8, no to więc ten:
http://allegro.pl/item1004871468_filtr_ ... _55mm.html