Podziel się wrażeniami!
Witam !
Potrzebowałem ostatnio użyć błysku doświetlającego , aby móc doświetlić twarze będące w cieniu . Zdjęcie pod światło . No i okazało się że w a300 po otworzeniu lampy wbudowanej nie ma możliwości użycia czasu krótszego niż 1/160 sec. Tak jest ustawiona synchronizacja z lampą . Owszem jak się doczytałem jest taka możliwość , ale tylko z dedykowaną lampą zewnętrzną HVL 42AM lub 58AM Sony . Uważam to za duży minus a300 . No bo właśnie w sytuacji o której wspomniałem wyżej , chciałem ustawić czas na światło padające z tyłu , a twarze doświetlić lampą stosując kompensację błysku . Niestety - musiałem zadowolić się czasem 1/160 , a ten czas był stanowczo za długi dla świateł . Może się mylę jednak przewertowałem instrukcję i właśnie wyczytałem że taka możliwość istnieje tylko z lampą zewnętrzną . Duży minus !!!
W kompakcie który miałem poprzednio była tak możliwość .
to może ja jeszcze słówko
kris napisał(a):
głęboko w menumaverickmj napisał(a):
Za umieszczenie regulacji siły błysku głęboko w MENU to chyba bym zatłukł projektanta z SONY.
czy ja dobrze pamiętam, że korekcja siły błysku jest w pierwszej zakładce menu
więc jak dla mnie to jednak nie jest głęboko w menu
owszem uwielbiam mieć tą funkcję "pod ręką" i mam ją przypisaną pod "custom", no ale jest różnica zaawansowania między 300, a 850
Lajam napisał(a):
maverickmj napisał(a):
Dzięki Lajam za link do tematu, ale tam jest opisane ADI i TTL w przypadku korzystania z lampy zewnętrznej.
Ale chodzi o samą zasadę działania poszczególnych pomiarów.
Ja ADI odstawiłem właściwie w pierwszym ruchu po włączeniu aparatu. Wolę TTL.
maverickmj napisał(a):
Dzięki Lajam za link do tematu, ale tam jest opisane ADI i TTL w przypadku korzystania z lampy zewnętrznej.
piotruso napisał(a):
No i na koniec przychylam się do zdania mitech-a. Dawniej było wygodniej a teraz mimo, jak piszecie, dwóch ruchów, a właściwie trzech bo jeszcze trzeba przycisk menu nadusić to takie trochę nie bardzo.
Kris - faktycznie nie pomyślałem o kombinacji prawo-góra Faktycznie to przyspiesza wejście do tych ustawień siły błysku, tylko trzeba sobie wyrobić teraz ten nawyk
jak miałem a700, w głowie mi siedziało dobrych kilka "trików" jak dojść w menu do czegoś bez zastanawiania się np. do czyszczenia matrycy lub zmiany karty pamięci (to musiałem umieć perfekcyjnie), teraz w a850 zmiana karty pamięci jest łatwiejsza, a czyszczenie jest w innym miejscu....ale do tego też dojdę
strasznie nie lubię chodzić "okrężną" drogą :smileytwisted:
Możesz powiedzieć gdzie taki "Zakładasz szary filtr, powiedzmy ND 0,9 " można kupić ?
Szukałem w google , ale o tej średnicy (55 mm) nie znalazłem . Owszem jest 77 mm ale i cena
powala .
Możesz powiedzieć gdzie taki "Zakładasz szary filtr, powiedzmy ND 0,9 " można kupić ?
Szukałem w google , ale o tej średnicy (55 mm) nie znalazłem . Owszem jest 77 mm ale i cena
powala .
Ja tam ma filterek Hoya 55mm i jestem zadowolony.
http://allegro.pl/item1004015107_filtr_ ... _55mm.html" target="_blank
Ups Ty poszukujesz ND8, no to więc ten:
http://allegro.pl/item1004871468_filtr_ ... _55mm.html