Podziel się wrażeniami!
Witam
To mój pierwszy post mam nadzieję że nie będzie za długi ale od miesiąca gryzę się z tym który aparat wybrać leciałem po Canonach Nikonach itp itd..., ale ze względu na to że 3/4 domu to Sony postanowiłem kupić tą markę na każdym forum jadą po soniaku że szkoda tego słuchać. Przeleciałem dzisiaj z 500 postów tu na forum i nadal nie jestem pewny proszę o poradę z góry dzięki za odpowiedzi.
Krótka charakterystyka mnie jako przyszłego amatora z zacięciem :
Do tej pory nigdy nie miałem do czynienia z lustrzankami miałem Minolte z3 ale to nie to mam T-300 ale szukam czegoś więcej dlatego postanowiłem kupić lustrzankę.
Mam do wydania od 3000 do 4000 tysięcy.
Myślałem nad zakupem A350 w zestawie z Sony DT 18-70mm F/3,5-5,6 i Sony DT 75-300mm f/4,5-5,6 już miałem kupować
bo ta opcja wydała mi się interesująca po czym na różnych forach zacząłem czytać o A700 i tu się zaczął maksymalny dylemat co teraz. Postanowiłem podzielić to na 4 opcję i mam prośbę o radę którą z nich wybrać:
1. Kupić A350 Sony DT 18-70mm F/3,5-5,6 i Sony DT 75-300mm f/4,5-5,6
czy też inny zestaw i jak tak to który?
2. Kupić A350 body i do tego obiektyw lepszy uniwersalny jeżeli tak to jaki obiektyw ?
3. Kupić A700 z obiektywem 18-70 czy też inny zestaw i jak tak to który?
4. Kupić A700 body i do tego obiektyw lepszy uniwersalny jeżeli tak to jaki obiektyw ?
Znam już różnice pomiędzy tymi aparatami chcę opcjonalnie kupić jak najlepszy zestaw zostało mi 2 tygodnie na podjęcie ostatecznej decyzji i zakup oraz późniejsze cieszenie się z nowego nabytku wiem że z oby dwóch będę zadowolony jestem startującym amatorem i w pierwszym miesiącu nie będę wymagał zbyt wiele od siebie ale już w drugim ... )))
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam
powiem tak: jeśli uważasz, że LV nie jest Ci potrzebne - wykonaj pkt.4 czyli zakup a700.
Dodam tylko żebyś szukał zestawu a700 + 16-105mm - kapitalny zestaw.
kris napisał(a):
powiem tak: jeśli uważasz, że LV nie jest Ci potrzebne - wykonaj pkt.4 czyli zakup a700.
Dodam tylko żebyś szukał zestawu a700 + 16-105mm - kapitalny zestaw.
I kolejne wsparcie dla A700. Jeśli masz na to budżet to będzie dobry wybór na kilka lat.
Polecam wykupienie gwarancji extra.
Również jestem za reszta, A350 odpada od razu, chociaż ja bym się zastanowił własnie nad A300 i do tego jakieś dobre, w miarę uniwersalne szkło
Heh dzieki za odpowiedzi wiedziałem że tak będzie zestaw krisa fajny ale podając górną granice wcześniej już ją nadciągnąłem i nie wiem czy będę w stanie więcej.Znalazłem ten zestaw za 4200zł z tym obiektywem, w standardzie z kitem koszt 3200 a a350 w tym zestawie co był w punkcie 1 koszt 3000 oczywiscie wszystkie z kartami różnica w cenie spora jest się nad czym zastanawiać.
To jeszcze jeden zestaw pytań mam nadzieje że wam się nie znudzę :
1. Tak po Waszych wypowiedziach wnioskuję że coś macie do A350 bo jak już coś gloryfikujecie bardziej A300 jaki jest tego powód ?
2. Czy jeżeli zdecydowałbym się na ten zestaw Krisa oczywiście aktualnie hipotetycznie (muszę urobić żonę) z tym obiektywem 16-105 to czy ten obiektyw będzie dobry do krajobrazów bo na wstępie nie napisałem że robię dużo zdjęć krajobrazów: głównie góry jest to ważne dla mnie. ?
3. Wiem że ten zestaw polecacie i wielkie dzięki za rade ale jeżeli jednak okazałoby się że żona nie da się ułożyć ( chodź z góry to wykluczam ) to pozostanie mi punkt 3 i 1 a z tych dwóch który teoretycznie był by lepszy przy założeniu że nie będę inwestował w sprzęt przez kolejne kilka miesięcy ?
Więcej już nie będę pytał dzięki za odpowiedzi przypuszczałem że pójdzie w stronę A700 i ja też cały czas idę w kierunku A700 jest tylko problem z kasą ale sądzę że w razie czego zasilę się kredytem wole kupić to co chcę niż później żałować )) Dzięki Wielkie za odpowiedzi tu na forum przynajmniej nikt nie glindzi na temat wyższości canona i nikona nad sony bo wcześniej gdzie nie zapytałem od razu byłem besztany 5 czerwca dołączę do szczęśliwej rodzinki posiadaczy Alfy
Tygrysek napisał(a):
Heh dzieki za odpowiedzi wiedziałem że tak będzie zestaw krisa fajny ale podając górną granice wcześniej już ją nadciągnąłem i nie wiem czy będę w stanie więcej.Znalazłem ten zestaw za 4200zł z tym obiektywem, w standardzie z kitem koszt 3200 a a350 w tym zestawie co był w punkcie 1 koszt 3000 oczywiscie wszystkie z kartami różnica w cenie spora jest się nad czym zastanawiać.
To jeszcze jeden zestaw pytań mam nadzieje że wam się nie znudzę :
1. Tak po Waszych wypowiedziach wnioskuję że coś macie do A350 bo jak już coś gloryfikujecie bardziej A300 jaki jest tego powód ?
powód prosty - w zasadzie zbędne 4Mpx za parę złotych, za które można kupić lepszy obiektyw
2. Czy jeżeli zdecydowałbym się na ten zestaw Krisa oczywiście aktualnie hipotetycznie (muszę urobić żonę) z tym obiektywem 16-105 to czy ten obiektyw będzie dobry do krajobrazów bo na wstępie nie napisałem że robię dużo zdjęć krajobrazów: głównie góry jest to ważne dla mnie. ?
Będzie bardzzo dobry: ma szeroki kąt, zaczyna się od 16mm (kit od 18) długi koniec też niezły - takie krótkie tele - to jak ok. 160mm w małym obrazku, no i jakość dużo lepsza od kita
3. Wiem że ten zestaw polecacie i wielkie dzięki za rade ale jeżeli jednak okazałoby się że żona nie da się ułożyć ( chodź z góry to wykluczam ) to pozostanie mi punkt 3 i 1 a z tych dwóch który teoretycznie był by lepszy przy założeniu że nie będę inwestował w sprzęt przez kolejne kilka miesięcy ?
Zdecydowanie A700 (jeżeli chcesz poważnie myśleć o fotografowaniu) i nie dlatego, że jest "pardziej profi" tylko, że ma większe możliwości i łatwiej się tymi możliwościami operuje + jeszcze parę powodów
Więcej już nie będę pytał dzięki za odpowiedzi przypuszczałem że pójdzie w stronę A700 i ja też cały czas idę w kierunku A700 jest tylko problem z kasą ale sądzę że w razie czego zasilę się kredytem wole kupić to co chcę niż później żałować )) Dzięki Wielkie za odpowiedzi tu na forum przynajmniej nikt nie glindzi na temat wyższości canona i nikona nad sony bo wcześniej gdzie nie zapytałem od razu byłem besztany 5 czerwca dołączę do szczęśliwej rodzinki posiadaczy Alfy
Ad 1) bo rady udzielili ci, co mają A700
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem A350. powód - tańsze a i CCD + ISO100 + 14MP+ jakieś dobre i ostre szkło - mniam . Ja mam A350 i polecam.
Oni mają A700 i też polecają
w ogóle to dobre aparaty i co nie zrobisz, to będziesz zadowolony.
Powtórzę za kolegami i powiem tak:
Zadaj sobie pytanie czy potrzebujesz LV czy nie, a odpowiesz sobie na pytanie który aparat kupić.
Kupuj tylko same body.
Co do obiektywu to tylko SAL16105 - idealne szkło na początek o rewelacyjnym zakresie ogniskowych i przystępnej cenie.
Nie kupuj A350, wg mnie (i nie tylko) nie warto dopłacać, kup A300 - chyba że będziesz robił foty na bilbordy
Jeśli się chcesz zmieścić w 3-3,5 tys. to tylko A300+SAL16105.
Ja też stanę w obronie A350, według mnie (i nie tylko) bardzo dobry aparat i warto dopłacić, więc szczerze polecam.