anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy to brud na matrycy ?

nismo-----
Początkujący

Czy to brud na matrycy ?

Cześć.
Od wczoraj na zdjęciach pojawia mi się taka mała kropka. Na przysłonie f/5.6 , 8 jest wszystko ok LINK (po lewej to tylko odbicie z halogenu).
Przysłona f/10 zaczyna się pojawiać takie coś LINK.
Przysłona f/13 LINK.
Przysłona f/16 LINK.
Przysłona f/25 LINK.
Posiadam A300, 2 tygodnie, obiektyw nie ściągany i już taki syf ? :D Jak mam to usunąć, tylko nie pisać PS :D Sony czyści matryce do 6 tyg. od zakupu aparatu, tylko czy mnie w sklepie nie wyśmieją jak przyjdę im z tą kropeczką? :D
Dodam, że jak patrzę przez wizjer po lewej stronie, trochę niżej środka mam podobną kropeczkę to samo jak patrzę przez LV. Po zrobieniu zdjęcia kropeczki nie ma.
Dzięki.

5 ODPOW. 5
profile.country.pl_PL.title
BuBu__
Początkujący

To co widzisz w wizjerze to może być syf właśnie w nim albo może na lustrze, to nie ma wpływu na foto.
Jeśli chodzi o plamkę, to wygląda mi to na brud na matrycy, więc grucha w dłoń i do dzieła ;)
No i nie ma co się dziwić, wszędzie syf się może dostać, a kurz to wyjątkowe ustrojstwo.

nismo-----
Początkujący

ale dlatego na niskiech przysłonach tego nie widać :(
a grucha może nie pomóc, bo jak ten syf jest jakiś tłusty i się przylepił to się nie oderwie :D

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

nismo napisał(a):

Cześć.
Od wczoraj na zdjęciach pojawia mi się taka mała kropka. Na przysłonie f/5.6 , 8 jest wszystko ok

Posiadam A300, 2 tygodnie, obiektyw nie ściągany i już taki syf ? :D Jak mam to usunąć, tylko nie pisać PS :D Sony czyści matryce do 6 tyg. od zakupu aparatu, tylko czy mnie w sklepie nie wyśmieją jak przyjdę im z tą kropeczką? :D
Dodam, że jak patrzę przez wizjer po lewej stronie, trochę niżej środka mam podobną kropeczkę to samo jak patrzę przez LV. Po zrobieniu zdjęcia kropeczki nie ma.
Dzięki.

Powiedz mi kiedy będziesz używał powyżej F10 :smileyquestion: Na pewno bardzo rzadko i szybko się o tym przekonasz.
Patrząc może być paproch na matrycy :smileyrolleyes:

Jeżeli widzisz kropkę w wizjerze to jest to paproch albo na lustrze albo na matówce, ale na zdjęciu nie jest widoczny, czyli nie ma się czym przejmować.

Edit : tutaj masz o Czyszczeniu matrycy

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

bo brudy na matrycy widac dopiero przy bardziej przymknietych przyslonach, a jesli grucha nie da rady to da rade lenspen

lennox-----
Początkujący

bo brudy na matrycy widac dopiero przy bardziej przymknietych przyslonach, a jesli grucha nie da rady to da rade lenspen

Dokładnie - Lesnspen dobra rzecz, delikatnie na sucho bez kąpania filtra i będzie git.
Jeden warunek - nie kupuj jakiejś taniej podróby pędzelka ;)