Podziel się wrażeniami!
Witam. Dziś podczas robienia zdjęć zauważyłam, że na każdym z nich w lewym dolnym rogu jest wielokrotnie powiękoszny, poskręcany włosek. Tak jak podejrzewałam po odkręceniu obiektywu na lustrze ukazało mi się kilka paprochów i wspomniany wyżej kłak. Wzięłam miękki pędzelek i nadelikatniej jak mogłam ściągnęłam paproch z lustra. Niestety było tam też kilka innych drobniejszych paprochów. Kompletnie nie wiem jak to się stało, staram się bardzo dbać o aparat, czasami nawet do przesady bo przy nakładaniu pokryw na obiektyw i aparat staram się nie robić tego gwałtownymi ruchami, żeby nie wtłoczyć kurzu do nich. Niestety stało się 😕 Jak mogę wyczyścić delikatne lustro bez uszkadzania go..??
Może tutaj zobacz: LINK1 LINK2
Bardzo dziękuję. Zaraz spróbuję "wydmuchać" paproszki za pomocą gruszki.
Tylko zrób to delikatnie
Hmmmm.. no dobrze. Spróbowałam.. Martwię się strasznie bo jest kilka drobinek, które nie chcą dac się zdmuchnąć gruszką ;( Co mam robić..?? Wiem, że panikuję ale ten aparat to mój skarb
Postaram się użyć jeszcze raz delikatnie pędzelka.. I tak się nie dowiem teraz czy dobrzr wyczyściłam bo aku sie kompletnie rozładował i do 17 sie będzie ładowac.
LalaAla napisał(a):
Martwię się strasznie bo jest kilka drobinek, które nie chcą dac się zdmuchnąć gruszką ;( Co mam robić..?? Wiem, że panikuję ale ten aparat to mój skarb
Na lustrze. Lustro to, jeśli dobrze rozumiem, to "szkiełko" które jest widoczne jak tylko odkręcamy obiektyw. To co jest w instrukcji obsługi na 31 stronie oznaczone cyfrą 5 Jak aku się podładuje to zobaczę czy udało mi się wyczyścić cholernika.
LalaAla napisał(a):
Lustro to, jeśli dobrze rozumiem, to "szkiełko" które jest widoczne jak tylko odkręcamy obiektyw.
Dziękuję Ci strasznie za wyczerpujące odpowiedzi. Wiem, że zadaję banalne pytania ale martwię się o swojego sprzęta No z tego co widzę pod światło to nic już tam nie ma. Jednak zobaczymy co będzie jak zrobię zdjęcie. Jak coś będzie nie tak to dam znać Jeszcze raz dzięki.
LalaAla napisał(a):
Wiem, że zadaję banalne pytania ale martwię się o swojego sprzęta