anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czyszczenie lustra??

LalaAla
Początkujący

Czyszczenie lustra??

Witam. Dziś podczas robienia zdjęć zauważyłam, że na każdym z nich w lewym dolnym rogu jest wielokrotnie powiękoszny, poskręcany włosek. Tak jak podejrzewałam po odkręceniu obiektywu na lustrze ukazało mi się kilka paprochów i wspomniany wyżej kłak. Wzięłam miękki pędzelek i nadelikatniej jak mogłam ściągnęłam paproch z lustra. Niestety było tam też kilka innych drobniejszych paprochów. Kompletnie nie wiem jak to się stało, staram się bardzo dbać o aparat, czasami nawet do przesady bo przy nakładaniu pokryw na obiektyw i aparat staram się nie robić tego gwałtownymi ruchami, żeby nie wtłoczyć kurzu do nich. Niestety stało się 😕 Jak mogę wyczyścić delikatne lustro bez uszkadzania go..??

10 ODPOW. 10
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Może tutaj zobacz: LINK1 LINK2

LalaAla
Początkujący

Bardzo dziękuję. Zaraz spróbuję "wydmuchać" paproszki za pomocą gruszki.

acinloop
Nowicjusz

Tylko zrób to delikatnie :flushed:

LalaAla
Początkujący

Hmmmm.. no dobrze. Spróbowałam.. Martwię się strasznie bo jest kilka drobinek, które nie chcą dac się zdmuchnąć gruszką ;( Co mam robić..?? Wiem, że panikuję ale ten aparat to mój skarb :|
Postaram się użyć jeszcze raz delikatnie pędzelka.. I tak się nie dowiem teraz czy dobrzr wyczyściłam bo aku sie kompletnie rozładował i do 17 sie będzie ładowac.

acinloop
Nowicjusz

LalaAla napisał(a):

Martwię się strasznie bo jest kilka drobinek, które nie chcą dac się zdmuchnąć gruszką ;( Co mam robić..?? Wiem, że panikuję ale ten aparat to mój skarb :|

Na lustrze czy matrycy? Wacik kosmetyczny (taki na patyczku) do reki i delikatnie przetrzyj. Oczywiście lustro :smileyexclaim: Do matrycy są specjalne przyrządy do czyszczenia.

LalaAla
Początkujący

Na lustrze. Lustro to, jeśli dobrze rozumiem, to "szkiełko" które jest widoczne jak tylko odkręcamy obiektyw. To co jest w instrukcji obsługi na 31 stronie oznaczone cyfrą 5 :) Jak aku się podładuje to zobaczę czy udało mi się wyczyścić cholernika.

acinloop
Nowicjusz

LalaAla napisał(a):

Lustro to, jeśli dobrze rozumiem, to "szkiełko" które jest widoczne jak tylko odkręcamy obiektyw.

:smileythumbsup:

Patrząc na lustro "pod słonko" można zobaczyć gołym okiem czy są tam jakieś paprochy.
Patrząc przez wizjer kieruj obiektyw w stronę światła, śmieci będą wtedy widoczne.
Do sprawdzenia czystości lustra nie jest Ci potrzebna bateria, bo brudu z lustra i tak nie widać na zdjęciach.

LalaAla
Początkujący

Dziękuję Ci strasznie za wyczerpujące odpowiedzi. Wiem, że zadaję banalne pytania ale martwię się o swojego sprzęta ;) No z tego co widzę pod światło to nic już tam nie ma. Jednak zobaczymy co będzie jak zrobię zdjęcie. Jak coś będzie nie tak to dam znać :) Jeszcze raz dzięki.

acinloop
Nowicjusz

LalaAla napisał(a):

Wiem, że zadaję banalne pytania ale martwię się o swojego sprzęta ;)

Na początku zawsze tak jest z czyszczeniem aparatu, później to już "bezstresowa rutyna" ;)