anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czyszczenie matrycy a ilosc swiatla padajaca na nia.

profile.country.pl_PL.title
Gabrielmrq
Początkujący

Czyszczenie matrycy a ilosc swiatla padajaca na nia.

jak to jest w przypadku, gdy czyscimy matryce w dzien - przy normalnym swietle w pokoju albo na zewnatrz? w koncu matryca jest odslonieta i wystawiona na dzialanie swiatla (moze jest w jakis sposob nieaktywna podczas czysczenia? - nie chlonie swiatla?) gdyby tak zrobic zdjecie z otwarta migawka nawet na 10 sekund zdjecie byloby juz cale biale i nie wiem czy nie mialoby to negatywnego wplywu na matryce, a przeciez podczas czyszczenie trwa do wiele dluzej.
pytam konkretnie jeszcze z jednego powodu - mianowicie przy ostatnim czysczeniu poswiecilem lampka do srodka zeby upewnic sie czy nie ma na matrycy resztek kurzu itp. zastanawiam sie czy przez to nie dostala jakis batow...
w praktyce nie zauwazylem zadnych skutkow.

4 ODPOW. 4
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Gabrielmrq napisał(a):

więc tylko potwierdzę: szukasz dziury w całym :c20
zawsze świecę lampką biurkową (a robię tak już 3 rok) i do póki nie zbliżam się z lampą typu 1000W nie mam obaw :smileythumbsup:

SZFENDAK
Poszukiwacz

proponuje wziąć obiektyw do ręki i spojrzeć praz ułamek sekundy przezeń w stronę lampy
Twoje oko może zostać uszkodzone a matryca to wytrzymuje

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Gabrielmrq napisał(a):

jak to jest w przypadku, gdy czyscimy matryce w dzien - przy normalnym swietle w pokoju albo na zewnatrz? w koncu matryca jest odslonieta i wystawiona na dzialanie swiatla (moze jest w jakis sposob nieaktywna podczas czysczenia? - nie chlonie swiatla?) gdyby tak zrobic zdjecie z otwarta migawka nawet na 10 sekund zdjecie byloby juz cale biale i nie wiem czy nie mialoby to negatywnego wplywu na matryce, a przeciez podczas czyszczenie trwa do wiele dluzej.

Po odpowiedziach poprzedników (krisa i Szfendaka) jak i własnych doświadczeniach

Gabrielmrq napisał(a):

pytam konkretnie jeszcze z jednego powodu - mianowicie przy ostatnim czysczeniu poswiecilem lampka do srodka zeby upewnic sie czy nie ma na matrycy resztek kurzu itp. zastanawiam sie czy przez to nie dostala jakis batow...

już wiesz, że matryca od światła nie ulega uszkodzeniu.
A ja dodam jeszcze jeden przykład. W kompaktach matryca jest taka sama (tylko mniejsza fizycznie) a jednak pracuje o wiele dłużej przekazując obraz na wyświetlacz LCD lub do wizjera z wyświetlaczem. A lustrzanki z możliwością live view? Przecież tam matryca też jest odsłonięta i pracuje cały czas.

wratislavian
Początkujący

fotony najprawdopodobniej nie mają masy, albo mają ją w inny sposób którego nie potrafimy zrozumieć.

czyli do woli mogą się rozbijać o matryce nie powodując żadnych pęknięć.

robienie zdjęć jest fajniejsze od martwienia się o aparat:)