anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

dylemat 450/550

Alkuba
Początkujący

dylemat 450/550

Witam!

Jestem nowym forumowiczem a zarazem przyszłym właścicielem... no właśnie i tu się zaczyna mój problem. Mam faworytów jak w temacie biorę pod uwagę :c56 450 i :c56 550. Mało jest opini na temat :c56 450. Trzymałem już w ręku te modele (wiadomo mają wymiarowo ten sam korpus) najbardziej mi przypasowały one do gustu niżeli porównywać konkurencje w tej cenie, ale wracając pytania moje są następujące. Jako że jestem totalnym amatorem czy właśnie np brak uchylnego ekranu bedzie mocno mi wadziło (osobiście nie uważam tego za coś super ważnego dlatego się pytam)? Czy to Quick AF Live View System też bardzo bedzie mi potrzebne? Pytania może są i banalne ale nie ma mi kto na nie odpowiedzieć. Jest to mój pierwszy DSLR więc chciałbym dobrze wydać ciężko zarobione pieniądze :) Aparat bedzie używany raczej do tego co mnie otacza będzie zależało to od chwili natchnienia i chęci nauczenia się czegoś nowego.

no i ogólnie może mógłby ktoś wystawić takie porównanie co faktycznie lepiej kupić czy :c56 450 czy :c56 550, czytając opisy tych aparatów dużo się właśnie nie różnią a takiego konkretnego zestawienia jeszcze nikt nie zrobił :)

Dziękuje za wyrozumiałość i Serdecznie Pozdrawiam Forumowiczów!!

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Alkuba napisał(a):

czytając opisy tych aparatów dużo się właśnie nie różnią a takiego konkretnego zestawienia jeszcze nikt nie zrobił :)

Witaj,

Jednak ktoś pokusił się o zestawienie różnic ;)
Mam nadzieję, że to pomoże:

RASTX napisał(a):

Poniżej główne różnice pomiędzy modelami A450 i A550. Być może wszystko jest dla Was oczywiste, ale w ten sposób unikniemy nieprawdziwych informacji.

Główne różnice pomiędzy modelami A450 / A550:

1. Wizjer:
- model A550 ( 95 % / 0.80x ), ( odległość oka od wizjera do 19 mm )
- model A450 ( 95 % / 0.83x ), ( odległość oka od wizjera do 16,5 mm )

2. Ekran LCD:
– model A550 ( 3 cale, 921,600 pikseli ), ruchomy wyposażony w czujnik światła
- model A450 ( 2,7 cala, 230,400 pikseli ), nieruchomy, brak czujnika światła

3. Podgląd obrazu przez ekran LCD:
- model A550 ( MF Check Live View, 100 % pola obrazu ), ( Quick AF Live View, 90 % pola obrazu ),
- model A450 ( MF Check Live View, 100 % pola obrazu )

4. Wymiary, waga, zasilanie:
- model A550 ( 137 x 104 x 84 mm ), ( 599 g )
- model A450 ( 137 x 104 x 81 mm ), ( 520 g )

5. Ekspozycja ( zakres pomiaru dla ISO 100 i obiektywu F1,4 😞
- model A550 EV 2-20 ( EV 4-20 przy pomiarze punktowym ),
- model A450 EV 1-20 ( EV 3-20 przy pomiarze punktowym ).

Informacje dodatkowe:

- Modele współpracują z akumulatorem NP-FM500H. Nie jest możliwe korzystanie z akumulatora NP-FM55H,
- Lustrzanka A450 oraz A550 współpracuje z pilotem zdalnego sterowania,
- W związku z brakiem trybu "Quick AF Live View", model A450 nie posiada funkcji powiększenia cyfrowego ( A550 posiada taką możliwość ),
- Wyłącznie model A550 posiada funkcję „mapwania pikseli”,
- Podświetlenie pól AF w wizjerze:
a) model A550 – pola AF wyświetlane, po wyłączeniu aparatu brak zaznaczonych punktów, podświetlenie punktów AF może spowodować widoczną przez chwilę czerwoną „kreskę”,
b) model A450 – pola AF zaznaczone na stałe, podświetlenie punktów AF identyczne jak w modelu A380.

.

Pozdrawiam serdecznie :)

Alkuba
Początkujący

ok jest zestawienie fakt widziałem je wcześniej...tylko niektórych tych kwestii właśnie nie rozumiem i nie wiem czy są właśnie jakieś kluczowe które zupełnie wyłączają :c56 450 od kupna? Nie zależy mi na jakichś bajerach chyba, że naprawdę będą mi bardzo pomocne i bez nich ani rusz w nauce fotografii...

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

A550, ma lepszy wyświetlacz i posiada dwa tryby LiveView (MF Check Live View, Quick AF Live View)- Ten drugi związany jest z uchylnym ekranem i jest realizowany przez dodatkową matrycę, dzięki zmianie położenia lustra pryzmatu. Dlatego aparat może w dalszym ciągu korzystać z czujników AF - co jest szybsze, niż AF realizowany z obrazy matrycy głównej (jak na razie). Pierwszy z wymienionych trybów Live View korzysta z matrycy głównej aparatu i służy głównie do precyzyjnego, ręcznego ustawienia ostrości. W tym trybie AF z czujników też działa, jednak na czas pracy układu AF obraz znika (opuszczane jest lustro, aby obraz trafił na czujniki).

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

Alkuba, skoro to jest Twoja pierwsza lustrzanka to chciałbym Ci zwrócić uwagę na moim zdaniem najważniejszą różnicę - uchylny ekran.

W sytuacji kiedy np będziesz chciał uchwycić jakiegoś robaczka na ziemi z jego perspektywy uchylny ekran umożliwi Ci kadrowanie nie kładąc się na ziemi.

Druga sytuacja to fotografowanie w tłumie podczas koncertu. Bez uchylnego ekranu będzie ciężko cokolwiek zobaczyć na ekranie wyciągając aparat ponad głowami.

Alkuba
Początkujący

a czy stosunek dopłacenia tych 600zł opłaca się dla tego uchylnego ekranu? Wiem że jest jeszcz :c56 500 ale wolałbym kupić w miarę nowy sprzęt :) Bez urazy.. :c2 😜

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Alkuba napisał(a):

Wiem że jest jeszcz :c56 500 ale wolałbym kupić w miarę nowy sprzęt :) Bez urazy.. :c2 😜

ale :c56 500 miała swoją premierę tego samego dnia co :c56 550 tj. 27.08.2009r. :c20

szogoon
Nowicjusz

Teraz to nie rozumiem... A500 i A550 ukazały się w tym samym czasie...

A czy uchylny ekran jest wart 600zł to zależy tylko od tego czy będzie Ci on potrzebny - to Ty będziesz nim fotografował, a nie my...

Jeżeli będziesz fotografował tylko portrety, a raz na ruski rok wykorzystasz uchylny ekran to wydaje mi się, że nie warto - ale tak czy siak za Ciebie decyzji nikt nie podejmie

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

a propos uchylanego ekranu: uwielbiam ten patent kiedy zamiast tarzać się po ziemi (kwiatki, sport i inne kadry z żabiej perspektywy), po prostu odchylam sobie ekran i robię zdjęcie, bez jakichś większych poświęceń :c20

Początkujący

Alkuba napisał(a):

a czy stosunek dopłacenia tych 600zł opłaca się dla tego uchylnego ekranu? Wiem że jest jeszcz :c56 500 ale wolałbym kupić w miarę nowy sprzęt :) Bez urazy.. :c2 😜

A500 i A550 jak już koledzy napisali, to w zasadzie bliźniecze konstrukcje, rózniące się detalami - A550 ma dodatkowy tryb zdjęć seryjnych 7 kl/s z blokadą AF oraz lepszy ekran. Ok, ma jeszcze wiecej Mb pikseli na matrycy, ale tego akurat nie poczytuję na plus...

Czy lepiej kupić A550 czy A450? Moim zdaniem lepiej dopłacić za ekran i sprawne LV. Może rzadko będziesz z tego korzystał, ale pewnie będziesz. Inaczej - prędzej czy później dopadnie Cię sytuacja, w której tarzając się w błocie (albo podskakując nad tłum) będziesz przeklinał dzień, w którym podjąłeś decyzję o rezygnacji z odchylanego ekranu :)

Prędzej bym się zastanowił, czy rzeczywiście potrzebujesz matrycę 14Mb, Bravię zamiast wyświetlacza i 7 kl/s. Jeśli nie, to rozważ tańszą A500. 12Mb już wystarcza do zrobienia wielkoformatowych wydruków, a 5 kl/s jest wystarczające pod warunkiem, że nie fotografujesz kolibrów w locie. Jedynie Bravii z tyłu szkoda, ale za to zaoszczędzisz trochę kasy...