anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dylemat A500 czy A380

robert3029
Początkujący

Dylemat A500 czy A380

Witam mam dylemat....co wybrać A500 czy A380....pomozcie bo juz glupieje bo nie moge się zdecydować....

33 ODPOW. 33
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

UlCiAh napisał(a):

Mnie przekonał Exmor 8-)

czyli matryca typu CMOS, która w stosunku do CCD (matryca użyta np. w a380) m.in. lepiej sobie radzi na wysokich czułościach (zaś jest słabsza w stosunku do CCD na czułości iso 100) :smileythumbsup:

opaluch
Początkujący

Pewnie dlatego w a500 Sony zrezygnował z ISO 100 i zakres zaczyna się od 200.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

opaluch napisał(a):

Pewnie dlatego w a500 Sony zrezygnował z ISO 100 i zakres zaczyna się od 200.

Czułość ISO200 jest czułością natywną tej matrycy. Niższa czułość byłaby sztucznie wstawiona (i być może dałoby to gorszą jakość). W praktyce amatorskiej częściej wykorzystuje się wysoki ISO niż bardzo niskie.

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
opaluch
Początkujący

"Natywna", czyli taka bez wzmocnienia ani sztucznego osłabienia? Czy dobrze rozumiem?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

opaluch napisał(a):

"Natywna", czyli taka bez wzmocnienia ani sztucznego osłabienia? Czy dobrze rozumiem?

otóż to
i w CMOSach jest ona właśnie gdzieś w okolicach 200 ISO.

mapasja
Początkujący

Witam
Noi właśnie.Ja mam ten sam problem. :c18
ja jestem na etapie poszukiwań i jak narazie najbardziej przemawiała do mnie a380.
jednak jeden użytkownik poradził mi, że 330 niczym oprócz mniejszej ilości pikseli się nie różni a jest tańsza.na początek różnica 14 czy 10 mln pikseli to pikuś.
ale nad a500 wogóle nie myślałam....
myślałam też nad canonem,ale już tak przyzwyczaiłam się do kompaktu sony , że już wiem, gdzie co jest, i lustrzankę sony będzie mi łatwiej opanować. :c3
jeju....też nie wiem.z jednej strony dopiero zaczynam przygodę z fotografią i może by zacząć od czegoś prostszego, a z drugiej jak i tak już muszę tyle kasy wydać to pasowało by na coś lepsiejszego .... :c7

widzę, że oboje jesteśmy w kropce.... :c13

UlCiAh-----
Początkujący

Witam koleżankę :c39

Ja Ci powiem tak... A500/550 są lepiej przemyślane jeśli chodzi o to jak leżą w dłoni... Miałam okazję przed zakupem mieć oba modele, jest (bynajmniej dla mnie) duża różnica...
Zastanów się co jest dla Ciebie najistotniejsze jeśli chodzi o aparat i zadbaj o to, aby TWÓJ aparat to miał :c20

opaluch
Początkujący

Tak jak powiedział przedmówca a500 jest według mnie bardziej dopracowana, też miałem ten dylemat, ale jak wziąłem a500 do ręki to już nie chciałem mieć innego. Sony zalicza ten aparat już do średniej półki. Bardzo dla mnie ważna jest też bateria która wystarcza na około 1000 zdjęć.

mapasja
Początkujący

Szczupic napisał(a):

Lecz jak cię wciągnie to Fotografia jest "studnią bez dna"

:c3
A no ...jak każde hobby.... dla akwarystów zawsze jest mało rybek w akwarium,
dla filatelisty 7 kleserów to nuda....
i w tym jest sedno, zainteresowania jak się zaczną to już za prędko się nie kończą... :c34 :c20

UlCiAh-----
Początkujący

Faktycznie.... żeby się rozwijać trzeba inwestować... :c6
U mnie na chwilę obecną lajtowo, że tak powiem... bo aparat jest, a to podstawa :)
Ale szukam już powoli filtrów polaryzacyjnych... potem obiektyw do makro (nie wiem jeszcze jaki, muszę się tym mocniej zainteresować :c44 ).... Aaaa... statyw ! :D - bardzo ważne, na lato muszę mieć ^^ ;) No i akcesoria uzupełniające, plecak na aparat i laptopa (wygoda! 8-) ) etc.

Można dostać bzika ^^ ale jak sobie pomyślę... jaka z tego frajda.... :P