anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ekspozycja w a200

profile.country.pl_PL.title
watory
Początkujący

ekspozycja w a200

mam mini problem z ekspozycją na trybie manualnym w a200. jak robię zdjęcia to samo mi skacze po tych -2---1---0---1---2 czy można jakoś wyłączyć to automatyczne przestawianie? w trybie a tego nie ma

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

witaj elkon,
masz włączony bracketing ekspozycji

jest taki przycisk drive ( ikonka zegarka i trybu seryjnego) - na górze
naciśnij go i wybierz tryb pojedynczy.

teraz powinno być dobrze.

pozdrawiam,
kris

watory
Początkujący

zdj pojedyncze?czy bracket: poj
pamiętam, że coś kiedyś tutaj pokombinowałam i teraz nie umiem zmienić

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

tryb: zdjęcie pojedyncze

marcinnek_
Początkujący

mi się wydaje, że elkon mówi po prostu o drabince światłomierza. w trybie M światłomierz ciągle działa i w postaci tej właśnie drabinki pokazuje o ile twoje własne ustawienia w M różnią się od tego co on by ustawił. nie da się tego wyłączyć bo i po co? i tak wszystko ustawiasz sam, aparat co najwyżej podpowiada.

profile.country.pl_PL.title
watory
Początkujący

czyli, że moje ustawienia i tak są, a to sobie po prostu skacze? :)

przeszkadzało mi to trochę i dlatego chciałam zpaytać, dziękuję bardzo!

przy okazji zapraszam do http://forum.sony.pl/viewtopic.php?f=32&t=3801&st=0&sk=t&sd=a&start=20&sid=cb26a6a82733ca64c5552b2b4...

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ech.....a więc chodzi o "światłomierz" :c12
będę brutalny i zapytam: a instrukcja przeczytana ?

watory
Początkujący

przeczytana, ale dawno :)
dotąd preferowałam p lub a :D
a teraz nie mogłam się skonsultować z instrukcją, bo pojechała pomagać do Lublina kuzynowi :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

spoko, ale jakbyś kiedyś potrzebowała, a nie miała to znajdziesz ją również tutaj:LINK

piotruso
Znawca

elkon napisał(a):

mam mini problem z ekspozycją na trybie manualnym w a200. jak robię zdjęcia to samo mi skacze po tych -2---1---0---1---2 czy można jakoś wyłączyć to automatyczne przestawianie? w trybie a tego nie ma

Ja troche inaczej zrozumialem Twoj problem niz kris dlatego prosilbym o wyjasnienie co chciales powiedziec. A zrozumialem tak, ze widzisz w wizjerze przesuwajacy sie znacznik po tzw. drabince ekspozycji czyli od -2 przez 0 do +2. Jezeli o to chodzi to tego nie da sie wylaczyc, to jest przeciez swiatlomierz (a wlasciwie wskaznik swiatlomierza). W trybach automatycznych czy polautomatycznych nic nie skacze bo to aparat ustawia warunki naswietlania za Ciebie. W tych trybach drabinka zmienia sie we wskaznik korekcji ekspozycji. Natomiast jest wyjatek gdy blokujesz ekspozycje (wcisniecie przycisku oznaczonego gwiazdka), wtedy na zablokowanej wartosci pojawia sie jeden znacznik a drugi pokazuje aktualnie mierzone warunki oswietleniowe sceny (i wtedy tez skacze :) ) Natomiast w trybie manualnym M drabinka pokazuje przeswietlenie lub niedoswietlenie w stosunku do parametrow, ktore ustawiles. A poniewaz zmieniasz kadr to i warunki osietleniowe sie zmieniaja wiec w stosunku do Twoich nastw bedzie pokazywac przeswietlenie lub niedoswietlenie.
Jezeli to nie o to chodzi to skasujcie, modzi, moje wyglupy ;) .

Edit: Sprawa wyjasniona, a ja moge sobie stukac w ta klawiaturke ekranowa :( .