anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Fotografowanie sportu Sony A77

profile.country.pl_PL.title
Krisnyc
Początkujący

Fotografowanie sportu Sony A77

Mam pytanie dotyczące fotografowania sportu (tenisa ziemnego).
Posiadam aparat Sony A77 + trzy szkła Sony 16-50 f/2.8 ,Sony 70-200 f/2.8 i Tamrona 200-500.
Niedługo zaczyna sie turniej tenisowy i chciałbym porobic trochę zdjec.Wydaje mi sie że najbardziej odpowiednim szkłem bedzie 70-200,ale proszę o podpowiedź na jakich ustawieniach najlepiej bedzie mi uzyskać zamrozenie ruchu,mam na myśli ( zdjecia seryjne,pomiar światła,obszar AF).
Turniej bedzie sie odbywał na otwartym korcie.Z góry bardzo dziękuje.

23 ODPOW. 23
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj :)

Proponuję Ci zabrać wszystkie obiektywy.
Oczywiście 70-200 wydaje się najrozsądniejszym zakresem i zapewne powstanie z niego 95% zdjęć, ale warto mieć też ujęcia z szerokiego kąta jak i możliwość wykonania dużego zbliżenia (np. na twarz sędziego czy zawodnika podczas przerwy).

Co do zamrożenia ruchu - czasy krótsze niż 1/400 - 1/500 s na pewno zamrożą człowieka w ruchu, ale na piłkę tenisową to trzeba mieć krótsze. Myślę, że fotografowanie w trybie A i przy w pełni otwartych przysłonach (f/2.8) zapewni wystarczająco krótkie czasy. ISO ustawiłbym na Auto w zakresie 100-800 o ile oczywiście mecze będą odbywać się w dzień.

Pomiar światła - ja bym proponował centralnie ważony. Obszar AF - tu sam zdecyduj bo to bardzo indywidualna sprawa.

Co do trybu seryjnego - nie proponuję nastawiać się na 12 kl/s przez cały czas. Oczywiście możesz próbować, ale tempo jest na tyle zabójcze, że zjada kartę pamięci w ciągu kilku minut. Warto więc wciskać spust z rozmysłem :)

Polecam korzystać z limitera w 70-200/2.8 G SSM.

Mam nadzieję, że pochwalisz się zdjęciami na forum.

Gdybyś miał jeszcze pytania, to śmiało :)

Pozdrawiam, :c37

Krisnyc
Początkujący

Bardzo dziękuje za natychmiastowa odpowiedz.Jesli uda mi sie zrobic w miarę dobre fotki to napewno je tutaj wrzuce.Jesli chodzi o porę rozgrywania meczy to od rana do wieczora,ponieważ jest to turniej wielkiego szlema w Nowym Jorku.Czyli mówisz ze lepsza opcja bedzie jeśli będę robił fotki z preselekcja przyslony ustawiona na f/2.8 od zdjec seryjnych?,(jeśli jedyna przeszkoda jest zapelnienie kart pamieci,a nie gorsza jakość zdjec to może sobie z tym jakoś poradzę.)
Jeśli zdjecia będę robione wieczorem przy sztucznym oświetleniu to ISO po wyżej 800 ma sens?
Myślisz ze obszar AF ustawiony na punktowy zda egzamin!

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Krisnyc napisał(a):

Bardzo dziękuje za natychmiastowa odpowiedz.Jesli uda mi sie zrobic w miarę dobre fotki to napewno je tutaj wrzuce.Jesli chodzi o porę rozgrywania meczy to od rana do wieczora,ponieważ jest to turniej wielkiego szlema w Nowym Jorku.Czyli mówisz ze lepsza opcja bedzie jeśli będę robił fotki z preselekcja przyslony ustawiona na f/2.8 od zdjec seryjnych?,(jeśli jedyna przeszkoda jest zapelnienie kart pamieci,a nie gorsza jakość zdjec to może sobie z tym jakoś poradzę.)
Jeśli zdjecia będę robione wieczorem przy sztucznym oświetleniu to ISO po wyżej 800 ma sens?
Myślisz ze obszar AF ustawiony na punktowy zda egzamin!

Obszar AF punktowy zda egzamin ale będziesz zawsze kadrował główną postać w środku kadru. Dlatego aby uzyskać ciekawsze zdjęcia czeka Cię troszkę pracy przy obróbce (kadrowanie już na komputerze). Na szczęście A77 ma spory zapas rozdzielczości więc można sobie na takie szaleństwo pozwolić. Dlatego robiąc zdjęcia na korcie kadruj troszkę luźniej abyś mógł potem coś wykroić (no chyba, że będziesz robił portrety, detale, duże zbliżenia czy też będziesz fotografował podczas przerw gdzie będziesz mieć czas na przekadrowanie to wtedy możesz się pokusić o wykonanie docelowego kadru).
Co do preselekcji przysłony i trybu seryjnego - są to dwie różne sprawy. Tryb seryjny jest trybem wykonywania zdjęć, polega na tym, że zdjęcia są wykonywane dopóki trzymasz wciśnięty spust lub dopóki nie zapełni się bufor aparatu. Tryb preselekcji jest trybem pomiaru światła (preselekcja przysłony, preselekcja czasu, manual, auto). Z tym, że jeżeli chcesz mieć zamrożony ruch to ja jednak ustawiłbym preselekcję czasu.
Co do zapełniania kart pamięci - tak mówisz, że sobie jakoś poradzisz ale naprawdę przy rozdzielczości 24 Mpix karty znikają szybko (a ja, i podejrzewam, że Lajam, polecam robienie zdjęć w RAW-ie więc zdjęcie waży dużo). Poza tym bufor aparatu ma swoje ograniczenia. Wciskasz spust, seria szybko mija, bufor zajęty a tu coś fajnego na korcie. A Ty nie możesz zrobić zdjęć bo aparat opróżnia bufor i nie reaguje na spust. Dlatego nawet w trybie seryjnym delikatnie traktuj spust aby mieć kilka klatek na w razie czego.
Oczywiście, że możesz ustawić powyżej ISO 800 ale wtedy zwróć uwagę na prawidłowe naświetlenie. Im lepiej naświetlisz tym zdjęcie będzie lepiej wyglądało po obróbce. No i przy takich czułościach to RAW i dobra wywoływarka.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ja tam fanem RAW-ów nie jestem, ale jak zamierzam siedzieć przy zdjęciach, czy jakieś zlecenie jest, to obowiązkowo.

Fotografowałem piłkę ręczną i w zasadzie przy jednolitym oświetleniu zrezygnowałem z RAW, na rzecz miejsca na karcie. Przy czym tam tryb seryjny wskazany bo akcja dzieje się bardzo szybko i można wybrać fajne ujęcie. Tenis jest wg mnie łatwiejszy do fotografowania.

Pełna zgoda co do zastosowania zapisu RAW podczas trudniejszych warunków oświetleniowych. :thumbsup:

Krisnyc
Początkujący

Z gory bardzo dziekuje za cenne podpowiedzi,ale wracajac do preselekcji przyslony,jesli bym na takowej robil zdjecia I ustawil swiatlo na f/2.8 to mam rozumiec ze pierwszy plan bede mial ostry a tlo rozmazane tak?I jeszcze jedna rzecz dotyczaca trybu seryjnego-ktora opcja pomiaru ostrosci bedzie najlepszym wyborem?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Krisnyc napisał(a):

to mam rozumiec ze pierwszy plan bede mial ostry a tlo rozmazane tak?

Tak :)

Krisnyc napisał(a):

I jeszcze jedna rzecz dotyczaca trybu seryjnego-ktora opcja pomiaru ostrosci bedzie najlepszym wyborem?

Tu najlepiej sam zdecyduj. Ja bym pozostał przy AF-S i centralny punkt.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Krisnyc napisał(a):

Z gory bardzo dziekuje za cenne podpowiedzi,ale wracajac do preselekcji przyslony,jesli bym na takowej robil zdjecia I ustawil swiatlo na f/2.8 to mam rozumiec ze pierwszy plan bede mial ostry a tlo rozmazane tak?I jeszcze jedna rzecz dotyczaca trybu seryjnego-ktora opcja pomiaru ostrosci bedzie najlepszym wyborem?

Przysłona 2,8 da Ci płytką GO. Znaczy to, że obiekty, na których ustawisz ostrość będą ostre a obiekty znajdujące się przed i za obiektem, na który jest ustawiona ostrość będą nieostre. Ta nieostrość będzie tym większa im większa odległość będzie od obiektu, na który ustawisz ostrość. Ale ta nieostrość nie pojawia się nagle. Ona staje się większa wraz z rosnącą odległością od obiektu, na który nastawiasz ostrość. To tak z grubsza tłumacząc bo głębia ostrości czyli obszar, który wydaje się ostry będzie zależał również od ogniskowej obiektywu i odległości w jakiej jest obiekt, na który ustawiasz ostrość.
Po wstępnych obliczeniach, zakładając, że będziesz siedział w pierwszym rzędzie i chciał fotografować zawodników stojących (czy też siedzących) twarzą do Ciebie (czyli na przeciwnej linii kortu) to głębia ostrości będzie od około 0,5 metra gdy będziesz znajdował się na dłuższym boku kortu do 2,5m gdy będziesz siedział na krótszym boku kortu. Gdy twoja odległość od kortu (od zawodników) będzie większa to i GO będzie większa a więc większy obszar ostrości. To są teoretyczne wyliczenia dla pewnych zależności więc potraktuj je tylko poglądowo.
Co do trybu ustawiania ostrości to też nie ma jednej słusznej recepty. Nie wiem, jak długo będziesz miał okazję fotografować ale popróbuj ustawień i takich i takich. To zależy od preferencji fotografa. Gdy masz tryb AF-S to możesz zablokować ostrość na konkretnym punkcie i przekadrować. Ale w sytuacji gdy zawodnik szybko zmienia miejsce to po zablokowaniu a przed zrobieniem zdjęcia może on zmienić miejsce (z odległości na jaką ustawiłeś ostrość) i wyjść poza ostrość. Z drugiej strony gdy masz tryb AF-C to ostrość będzie ustawiana cały czas. Wtedy nie możesz przekadrować bo gdy zmienisz kadr na taki, że główny obiekt znajdzie się poza aktywnym czujnikiem ostrości to aparat zmieni ostrość i obiekt będzie nieostry. Ja fotografując sport ustawiłbym tryb ostrości na AF-C i blokowałbym ostrość gdy będę potrzebował przyciskiem AF (albo innym zaprogramowanym specjalnie do tego przyciskiem w wygodnym miejscu - mam tak zaprogramowany przycisk na obiektywie i on blokuje mi ostrość w momencie naciśnięcia).
To co napisałem to są moje subiektywne odczucia. Każdy musi dojść do tego, jak mu będzie wygodniej. Poświęć, jak możesz, jeden mecz na różnego rodzaju próby i zobacz jakie tryby są dla Ciebie najodpowiedniejsze. A gdy będziesz miał możliwość fotografowania kilka dni to możesz swoje zdjęcia zobaczyć na komputerze i wyciągnąć wnioski na kolejny dzień, na kolejny raz.

Edit: Grzesio szybszy, jak zwykle :c20

Krisnyc
Początkujący

Mówisz AF-S i obszar AF punktowy,tylko kiedy tenisiści bedą sie poruszać szybciej to bedzie większy problem z przekadrowaniem,gracz bedzie zawsze w centrum

Krisnyc
Początkujący

Mam jeszcze jedno pytanie,może trochę głupie.Z jakiej max. odleglosci przy ogniskowej 200mm moge robić zdjecia,aby sylwetka tenisisty wypelniala cały kadr!