anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Gwarancja

profile.country.pl_PL.title
destin6
Poszukiwacz

Gwarancja

Jestem nowym posiadaczem Sony A350 i zaproponowano mi w sklepie żebym przedłużył sobie gwarancje na 5 lat za około 300zł. Warto ją wykupić czy dać sobie spokój :question:

172 ODPOW. 172
kamil1114
Początkujący

ufosan napisał(a):

kamil1114 napisał(a):

Uważam że warto. A orientuje się ktoś , czy to jest ta gwarancja , że jak na przykład zaleje aparat , lub uszkodzę go z mojej winy to bez problemu mi wymienią na nowy ? Bo o takiej mi mówili w tym RTV euro AGD za 500zł.

Swego czasu, jak kupowałem u nich lampkę (nie wiem czy teraz, bo dawno u nich nic nie kupowałem), Rtv Euro Agd oferowało wspólnie z Cetelem Bankiem wykup dodatkowego ubezpieczenia, w cenie uzależnionej od wartości towaru, zabezpieczającego przed "wszystkimi" ewentualnościami. Nie za bardzo chciało mi się wierzyć w te "wszystkie", dlatego też nie zdecydowałem się na jego wykup.

To jest właśnie ta sama gwarancja , którą mi proponowali.

@RASTX

Dziękuję za wytłumaczenie wszystkiego. Rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości. :D

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kamil1114 napisał(a):

@RASTX

Dziękuję za wytłumaczenie wszystkiego. Rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości. :D

zapewniam, że nie tylko Twoje ;)

Brawo doktorku :c4

RASTX.
Użytkownik

kamil1114 napisał(a):

@RASTX Dziękuję za wytłumaczenie wszystkiego. Rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości. :D

Miło mi, że mogłem pomóc. Jednak pojawiły się jeszcze wątpliwości.

OsiRis napisał(a):

zawieranie dwóch umów na jeden okres jest jakby niezgodne z interesem konsumenta (gdyż nic dodatkowo nie otrzymuje) a tym samym niezgodne z zapisami w KC (równość stron, dobra wiara, itd.)...

Nie występuje konflikt z prawem. Są to różne umowy, mają inne warunki. W pierwszej wiadomości podałem dwa linki do dwóch różnych warunków gwarancji.

OsiRis napisał(a):

...w pierwszych 12 mc ma obowiązek świadczyć gwarancję...

Nie wdając się w szczegóły, bardzo uogólniając sprawę, po przystąpieniu naszego Kraju do UE, zmieniły się również przepisy sprzedaży. To o czym wspomniałeś „obowiązek” występował wcześniej, obecnie „gwarancja” jest dobrowolna. Jeżeli już producent dostarcza do konkretnego urządzenia gwarancję, powinien jasno określić jej warunki, które nie mogą ograniczać „niezgodności towaru z umową”. Odpowiedni zapis znajduje się w naszych warunkach:
„Niniejsza gwarancja na sprzedany produkt konsumencki nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności towaru z umową.”

OsiRis napisał(a):

... produkt-gwarancja jaką kupuję jest na 3 lata 36 mcy tak jak piszesz RASTIX czyli powinno być zapisane przedłużenie standardowej gwarancji "do 3 lat" lub o 24 miesiące+standardowa....

Jak już wspomniałem jest to druga umowa i inne jej warunki, dlatego też nie może być tak jak proponujesz, „przedłużenie standardowej gwarancji”.

OsiRis napisał(a):

... ciekaw jestem co na to UOKIK.

Zapewniam, że nie występuje konflikt z prawem. Konsument otrzymuje dodatkową propozycję, na innych warunkach. Podobnie proponuje sprzedawca formę ubezpieczenia zakupionego produktu.

Podsumowując. Kupując produkt Sony, otrzymujemy od Sony 12 miesięczną gwarancję. Dodatkowo otrzymujemy możliwość nabycia na innych warunkach „Gwarancję Extra” do 5 lat. Jeżeli kupiliśmy sprzęt nie na firmę, mamy możliwość również złożenia „reklamacji handlowej” z tytułu „niezgodności towaru z umową” w miejscu zakupu do 24 miesięcy. Tego prawa nie może nikt ograniczyć ( ochrona Konsumenta ). Jeżeli jednak zakup był na fakturę dla firmy, zgodnie z prawem nie obowiązuje wówczas „niezgodność towaru z umową”, a 12 miesięczna „rękojmia”, którą sprzedawca może ograniczyć lub wyłączyć.

Zdaje sobie sprawę, że te sprawy mogą wydawać się zawiłe. Postaram się wyjaśnić wszystkie wątpliwości związane z gwarancją. Jeżeli chodzi o reklamacje handlowe „niezgodność... „ lub „rękojmia” czy dodatkowe ubezpieczenie sprzętu proponowane przez różne sieci handlowe nie będę rozwijał bardziej tematu.

-----------------------------------------------------------------------------
Sony Europe Limited ( Sp. z o.o. ), Oddział w Polsce;
3135-----
Początkujący

Witam.
To ja przy okazji zapytam się.
Moja 200-ka była już trzy razy na regulacji af. Czy mam posyłać ją po raz czwarty - w dalszym ciągu jest ff - widoczny zwłaszcza na krótkich ogniskowych. Mam możliwość sprawdzenia obiektywów z drugim body - nie jest to wina szkieł.
i pytanie: ile razy można regulować af - a może nie da się go w tym konkretnym przypadku wyregulować?
Czy w gwarancji jest coś o tym napisane?

Nie chcę nowego wątku rozpoczynać, a widzę, że zaglądają tu panowie z Sony Poland.

Jako przykład trzy na szybko sklejone fotki - po prawej stronie a200 z FF.

pzdr.

profile.country.pl_PL.title
buzz-----
Początkujący

Moim zdaniem zdecydowanie nie warto wykupowac tej dodatkowej gwarancji. Body A300 kosztuje jakies 1300-1400 zl. Za rok, dwa bedzie kosztowalo 500-700 zl. Ja mam te gwarancje wykupiona i uwazam, ze to bl blad. Oczwiscie kazdy robi jak chce.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

buzz napisał(a):

Moim zdaniem zdecydowanie nie warto wykupowac tej dodatkowej gwarancji.

jak dobrze, że można mieć swoje zdanie....
nie każdy kupuje aparat na rok :smileyexclaim:

buzz napisał(a):

Ja mam te gwarancje wykupiona i uwazam, ze to blad

czyli w pełni świadomie popełniony błąd (wg. swojej imho dziwnej terorii)

RASTX.
Użytkownik

Witam.
To ja przy okazji zapytam się.
Moja 200-ka była już trzy razy na regulacji af. Czy mam posyłać ją po raz czwarty - w dalszym ciągu jest ff - widoczny zwłaszcza na krótkich ogniskowych. Mam możliwość sprawdzenia obiektywów z drugim body - nie jest to wina szkieł.
i pytanie: ile razy można regulować af - a może nie da się go w tym konkretnym przypadku wyregulować?
Czy w gwarancji jest coś o tym napisane?

Gwarancja jest dokumentem umożliwiającym dokonywanie bezpłatnych napraw w okresie jej obowiązywania. Sprzęt nie może być uszkodzony mechanicznie. Wymiana produktu możliwa jest w przypadku stwierdzenia przez Autoryzowaną Stację Serwisową niemożności usunięcia uszkodzeń powstałych w wyniku prawidłowego użytkowania. Decyzję o ewentualnej wymianie, Sony Poland może podjąć już przy pierwszym zgłoszeniu, po uzyskaniu niezbędnych informacji od Autoryzowanej Stacji Serwisowej.

Proponuję, abyś w tym przypadku skontaktował się bezpośrednio z:

CSI FOTO I VIDEO
ul. Żytnia 15
01-015 Warszawa
http://www.e-csi.pl
e-mail: info@e-csi.pl " target="_blank
tel. 022 3792090
fax. 022 3792091

Mam nadzieję, że sprawa zostanie wyjaśniona.

profile.country.PL.title
RASTX.
Użytkownik

buzz napisał(a):

Moim zdaniem zdecydowanie nie warto wykupowac tej dodatkowej gwarancji. Body A300 kosztuje jakies 1300-1400 zl. Za rok, dwa bedzie kosztowalo 500-700 zl. Ja mam te gwarancje wykupiona i uwazam, ze to bl blad. Oczwiscie kazdy robi jak chce.

kris napisał(a):

jak dobrze, że można mieć swoje zdanie....
nie każdy kupuje aparat na rok :flushed:

Oczywiście każdy decyduje według własnego uznania. Przyjmując jednak, że po roku lub dwóch latach rozważymy zakup nowego aparatu, dodatkowa gwarancja może okazać się mocnym atutem przy sprzedaży posiadanego obecnie modelu.
Koszt „Gwarancji Extra” na okres 3 lat, dla cyfrowej lustrzanki to zaledwie 119 zł. Nawet nie licząc pierwszego roku, w którym każdy otrzymuję również „tradycyjną gwarancję” 12 miesięczną, koszt za drugi i trzeci rok wyniósłby po 59, 50 zł. Nie jest to więc wysoka kwota. Obawiam się, że nawet najtańsza naprawa w serwisie nieautoryzowanym byłaby znacznie droższa. Niemniej, tak jak wspomniałem na początku, każdy decyduje według własnego uznania.

OsiRis-----
Początkujący

a ja jadę jutro po Extra :)

kamil1114
Początkujący

A ja dzisiaj zamówiłem. heh :D