Podziel się wrażeniami!
nie do wiary brat mi wlasnie przyniosl obiektyw helios 44M - 4 58mm 1:2 mowi ze znalazl w stodole a mieszkamy po takim gosciu co umarl i sie tu przeprowadzilismy wiec cuda sie zdarzaja.. caly w piasku i zgrzyta ale napiszcie mi prosze jak go zregenerowac i wykorzystac? wiem ze sa przejsciowki ale to ma takie srobki to nie wiem jak to sie wkreca... napiszcie mi co to za obiektyw jest i jakas jego hisstorie z gory dzieki a ja uciekam (w wielkiej radosci) na randke
kurde boje sie ze jak bym rozebral to juz bym nie zlozyl bo tak ze mna jest i nie wiem co teraz robic... wiem pojde spac a jutro sie bede tym martwil ale chyba nie bede sie za to bral bo nie chce go zepsuc a nowego nie bede kupowal sie trafilo ze za darmoche mam ten to chce cos z nim zrobic zeby to mialo sens no ale raczej rozbierac to sie boje
nie przesadzaj ja wiem ze pierwszy raz to boli
ten jest prosty gorzej w przypadku obecnych obiektywów gdzie jest sporo elektroniki i czujników różnego typu i tych to się sam boję ale pewnie przyjdzie kiedyś i na nie pora
obiektyw standardowo dodawany do zenitów tak jak u nas kit spory rozrzut jakościowy najnowsza wersja to mc44m7 ze światłem 1,8 o ile dobrze pamiętam Twój to wersja bez MC tu masz link http://www.mflenses.com/index.php/Helio ... /2-16.html" target="_blank" target="_blank w mojej galerii ost zdjęcie "kwiat lotosu" robiony MC Helios 44M-4 58mm f/2 viewtopic.php?f=32&t=1455&st=0&sk=t&sd=a&start=30" target="_blank" target="_blank często używany do makro poprzez odwrotne mocowanie
obiektyw standardowo dodawany do zenitów tak jak u nas kit spory rozrzut jakościowy najnowsza wersja to mc44m7 ze światłem 1,8 o ile dobrze pamiętam Twój to wersja bez MC tu masz link http://www.mflenses.com/index.php/Helio" target="_blank ... /2-16.html" target="_blank" target="_blank w mojej galerii ost zdjęcie "kwiat lotosu" robiony MC Helios 44M-4 58mm f/2 viewtopic.php?f=32&t=1455&st=0&sk=t&sd=a&start=30" target="_blank" target="_blank często używany do makro poprzez odwrotne mocowanie
no i rozebralem wyczyscilem i NIE ZŁOŻĘ...
Ja bym się jednak upierał że w każdym 44m-4 są powłoki. Co do adaptera to bez potwierdzenia ostrości warto kupić model z blokadą bolca - można operować przesłoną bez ingerencji w obiektyw. A jak Ci się nie uda go złożyć naprawdę warto go sobie sprawić ( trzeba poprosić o sample, rozrzut jakościowy ogromny ), przy odrobinie praktyki można naprawdę świetne fotki nim strzelić.
bikmen napisał(a):
no i rozebralem wyczyscilem i NIE ZŁOŻĘ...
trudno ale wyczyscic i tak trzeba bylo a piachy bylo napchane ze az dziw czlowieka bral no coz przykro z drugiej str bo sie cieszylem ze bede mial ciekawy wynalazek to portretu
poul11 napisał(a):
Ja bym się jednak upierał że w każdym 44m-4 są powłoki. Co do adaptera to bez potwierdzenia ostrości warto kupić model z blokadą bolca - można operować przesłoną bez ingerencji w obiektyw. A jak Ci się nie uda go złożyć naprawdę warto go sobie sprawić ( trzeba poprosić o sample, rozrzut jakościowy ogromny ), przy odrobinie praktyki można naprawdę świetne fotki nim strzelić.
jak wykożystac heliosa? w zalacznikach przykład. w tym przypadku użylem akurat pentacona, ale tylko dlatego ze nie chcialo mi sie szukac heliosika. przedmiot kazdemu mysle znany:) foteczQi z ręki przy użyciu wbudowanej lampy i dwoch kartek A-4. to z wiekszym kitem troszke niedoswietlone i brakuje ostrosci, ale chyba juz wiesz do czego helios moze sie przydać.