Podziel się wrażeniami!
Mam bardzo poważny problem z tym aparatem - jeśli jest on nierozwiązywalny, totalnie dyskwalifikuje tą kamerę przy zastosowaniach studyjnych. Otóż pomimo przeróżnych prób i ustawień, nie mogę wyłączyć przedbłysku TTL, który wyzwala moje lampy studyjne jeszcze przed otwarciem migawki (lampy wyposażone są w fotocele). Wyłączyłem wszelkie ustawienia automatyczne, wszelkie wspomagania itp... bez rezultatu. Pytałem o to na innych forach, ale nie dostałem odpowiedzi. Może tutaj znajdzie się ktoś, kto miał ten sam problem.
ludzik82r napisał(a):
chodzi o to ze tryb lampy po zamknieciu klapki wbudowanej jest wyl i nie ma nigdzie opcji wlaczenia
no ja moge wybrac np błysk wypełniający czy jakis inny ale to nic nie daje , na wyświetlaczu głównym gdzie sa podane wszystkie parametry przysłony czasu migawki itd nadal mam mimo wybory flesha przekreslone kółko błysku nie wiem czemu
A jaką masz tą stopkę? Może ona nie działa.
No to coś jest nie tak...albo kostka, albo kabel, albo stopka aparatu (choć to wykluczam skoro HVL42 działa).
Spróbuj przeczyścić styki w kostce.
Wypadałoby także zmierzyć napięcie na stopce, wyjściu PC, ale to już Szfendaka spytaj jak to zrobić bo on jest bardziej "techniczny"
zauważyłem że gdy wpinam w sanki lampę HVL42 wyl to odrazu ikonka znika wyl lampy s przy kostce nic
ludzik82r napisał(a):
zauważyłem że gdy wpinam w sanki lampę HVL42 wyl to odrazu ikonka znika wyl lampy s przy kostce nic
Lajam napisał(a):
Kostka to nie lampa....kostka nie "gada" do aparatu
hmm w pon pujdę do tego sklepu i zobaczymy co powiedzą
gościu tam wsumie urzywał A700 ale ona ma dodatkowy tryb lampy wiec nie martwil się kostkami
przed chwilą wykonałem próbę z A100
nie ma problemu z wyzwoleniem tej żarówki
pamiętaj że czas synchro wszystkich lamp to 1/125 ale i A100 i A700 daje radę przy 1/200 powyżej część kadru będzie nienaświetlona