Podziel się wrażeniami!
Mam bardzo poważny problem z tym aparatem - jeśli jest on nierozwiązywalny, totalnie dyskwalifikuje tą kamerę przy zastosowaniach studyjnych. Otóż pomimo przeróżnych prób i ustawień, nie mogę wyłączyć przedbłysku TTL, który wyzwala moje lampy studyjne jeszcze przed otwarciem migawki (lampy wyposażone są w fotocele). Wyłączyłem wszelkie ustawienia automatyczne, wszelkie wspomagania itp... bez rezultatu. Pytałem o to na innych forach, ale nie dostałem odpowiedzi. Może tutaj znajdzie się ktoś, kto miał ten sam problem.
wystarczy że na lampce położysz chusteczkę papierową każda następna zmniejszy ilość światła
a przymocować można recepturką
zawsze też można odsunąć lampę lub zwiększyć wart.przysłony
kris napisał(a):
zawsze też można odsunąć lampę
Witam ponownie (to ja założyłem ten wątek). Ostatecznie w studio używam pożyczonego aparatu, a swoją setkę używam do tradycyjnych zastosowań. Nie jestem zadowolony głównie z uwagi na duże szumy przy ISO 800 oraz duże wahania w automatyce. Ponieważ mam jednak trochę wyposażenia do Sony, chciałbym kontynuować przygodę z tymi aparatami i kupić model A550. Czy nie kryje on w sobie podobnych niespodzianek? Czy jest to aparat przygotowany do pracy w studio - do współpracy z lampami zewnętrznymi bez potrzeby instalowania dodatkowych akcesoriów? Czy można w nim wyłączyć przedbłysk TTL i inne funkcje automatyczne zbędne przy pracy w studio?
risteard napisał(a):
Witam ponownie (to ja założyłem ten wątek). Ostatecznie w studio używam pożyczonego aparatu, a swoją setkę używam do tradycyjnych zastosowań. Nie jestem zadowolony głównie z uwagi na duże szumy przy ISO 800 oraz duże wahania w automatyce. Ponieważ mam jednak trochę wyposażenia do Sony, chciałbym kontynuować przygodę z tymi aparatami i kupić model A550. Czy nie kryje on w sobie podobnych niespodzianek? Czy jest to aparat przygotowany do pracy w studio - do współpracy z lampami zewnętrznymi bez potrzeby instalowania dodatkowych akcesoriów? Czy można w nim wyłączyć przedbłysk TTL i inne funkcje automatyczne zbędne przy pracy w studio?
Dziękuję za info. Wobec tego czy zestaw: A550 + hvl58 lub A550 + wyzwalacz radiowy będzie współpracował poprawnie z lampami?
Pyt. 2 wracając do A100 - Czy aparat wysyła do stopki tylko impuls główny, czy także impuls przedbłysku? Jeśli ta pierwsza opcja - to założenie kostki, o której była mowa w powyższej dyskusji w sumie rozwiązałoby mój problem, gdyż zajmuję się głównie fotografią przedmiotów - do katalogów i dodatkowe kable nie będą mi przeszkadzały. Czy ktoś z użytkowników ma może A100 + kostkę + lampy i mógłby zrobić fizycznie taką próbę? Z góry dziękuję.
Używałem zarówno a100, jak i a200 z kostką synchro. U mnie działało bez zarzutów tj. lampy wyzwalały się poprawnie. Nie wiem jaki problem był u ludzika, może wadliwa kostka ?
Poproszę zatem jeszcze raz o model kostki, z którą setka działała poprawnie. Wielkie dzięki, pozdrawiam.
sięgnąłem w międzyczasie po a100 i kostkę
Łojeju. Jak ja dawno setuni w łapkach nie miałem. Ta prędkość, te dźwięki, jak klapa od śmietnika, ten LCD
Ale mnie 850tka rozbestwiła
risteard napisał(a):
Poproszę zatem jeszcze raz o model kostki, z którą setka działała poprawnie. Wielkie dzięki, pozdrawiam.