anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jasna plama w centralnym punkcie

paula.ha-----
Początkujący

Jasna plama w centralnym punkcie

Szczęśliwą posiadaczką Sony A500 jestem od 4 dni, zdjęć zrobionych zostało już ponad 1000, a ja dopiero dziś zauważyłam jasną plamę w centralnym punkcie wyświetlacza. Zauważona ona została zapewne dopiero teraz, ponieważ cały czas używałam wizjera i skupiałam się bardziej na ostrości zdjęć, niż na jakimś jasnym punkcie. Ujrzałam go dopiero w trybie Live View.
Jestem laikiem w tym temacie i nie zdziwię się wcale, jeśli owa jasna plamka będzie po prostu punktem centralnym, jednak dla świętego spokoju wolę zapytać znawców :)
Dodam, iż na zdjęciach plamy nie ma; pojawia się ona tylko w trakcie robienia zdjęć.

9 ODPOW. 9
oldguest
Początkujący

Zrób zdjęcie w trybie LV jakiejś ciemnej powierzchni, jeśli zarówno w trybie LV jak i później w trybie przeglądania zdjęć widać jasny punkt - to masz bad pixel'a na wyświetlaczu LCD. Z tego co pamiętam (poszukaj na forum) - wada taka nie podlega naprawie gwarancyjnej 😕
Jeśli masz świecący punkt tylko w momencie kadrowania w trybie LV - to masz uszkodzoną matrycę LV - to już podlega naprawie gwarancyjnej.

W obydwóch przypadkach jeśli od zakupu aparatu nie minęło 14 dni to próbuj go wymienić w sklepie gdzie dokonałaś zakupu.

paula.ha-----
Początkujący

Zrobiłam zdjęcia ciemnej powierzchni używając trybu LV. Jasną plamę widać podczas kadrowania, przy oglądaniu zdjęć już jej nie ma. Nie wiem jednak, czy może to być uszkodzona matryca LV, gdyż owa plama widoczna jest również w wizjerze podczas kadrowania w trybie OVF.
Robiąc zdjęcie ciemnej gładkiej powierzchni zauważyłam również malutkie czerwone kropki (wielkości pixela) migające na ekranie co chwila w innym miejscu. Średnio ok. 5 punktów naraz, położenie zmieniają co ułamek sekundy. Nie wiem, czy występowało to wcześniej, gdyż nie używałam trybu LV, a jeśli już - nie były to zdjęcia jednolitych powierzchni i nie przyglądałam się aż tak ekranowi.
Znalazłam temat "czerwone plamki" na tym forum; plamka wygląda bardzo podobnie, jednak u mnie występują one tylko podczas kadrowania, a nie na zdjęciach. Czy może to być mapowanie pixeli, które podobno niektóre lustrzanki wykonują same co jakiś czas?

oldguest
Początkujący

Zrobiłam zdjęcia ciemnej powierzchni używając trybu LV. Jasną plamę widać podczas kadrowania, przy oglądaniu zdjęć już jej nie ma. Nie wiem jednak, czy może to być uszkodzona matryca LV, gdyż owa plama widoczna jest również w wizjerze podczas kadrowania w trybie OVF.

To w takim wypadku wygląda mi to na pyłek na matówce. Bierz gruszkę w dłoń i dmuchaj :D

Robiąc zdjęcie ciemnej gładkiej powierzchni zauważyłam również malutkie czerwone kropki (wielkości pixela) migające na ekranie co chwila w innym miejscu. Średnio ok. 5 punktów naraz, położenie zmieniają co ułamek sekundy. Nie wiem, czy występowało to wcześniej, gdyż nie używałam trybu LV, a jeśli już - nie były to zdjęcia jednolitych powierzchni i nie przyglądałam się aż tak ekranowi.
Znalazłam temat "czerwone plamki" na tym forum; plamka wygląda bardzo podobnie, jednak u mnie występują one tylko podczas kadrowania, a nie na zdjęciach. Czy może to być mapowanie pixeli, które podobno niektóre lustrzanki wykonują same co jakiś czas?

Zajrzyj do instrukcji obsługi, nie mam pod ręką dla A5xx ale dla A3xx napisano:

Uwagi dotyczące monitora LCDi obiektywu
• Do produkcji monitora LCD użyto
bardzo precyzyjnych technologii,
dzięki czemu posiada on ponad
99,99% sprawnych pikseli.
Na monitorze LCD mogą się jednak
stale pojawiać bardzo małe czarne
i/lub jasne punkty (białe, czerwone,
niebieskie lub zielone). Punkty te są
normalnym zjawiskiem w procesie
produkcyjnym i nie mają żadnego
wpływu na obrazy.
Aby zmniejszyć wpływ tych efektów
podczas wykonywania zdjęć w trybie
Live view, można użyć funkcji „Mapow. pikseli“ (str. 164).

... i dalej na stronie 164

Na monitorze LCD pojawiają się i pozostają punkty.
• Nie jest to usterka. Te punkty nie zostają zarejestrowane (str. 4).
• Wpływ tych efektów można ograniczyć, stosując funkcję „Mapow.
pikseli“.
1Ustaw przełącznik LIVE VIEW/OVF w pozycji „LIVE VIEW“.
2Założyć pokrywkę obiektywu.
3Przycisk MENU t 3 t t

paula.ha-----
Początkujący

franek4always napisał(a):

To w takim wypadku wygląda mi to na pyłek na matówce. Bierz gruszkę w dłoń i dmuchaj :D

Hmmm... Gruszki jeszcze nie nabyłam, jednak po kupnie na pewno spróbuję ;)
Nie wiem jednak, czy dobrze tę "plamę" opisałam. Po przyjrzeniu się wygląda to tak, jakby cały wizjer był lekko przydymiony (jak okulary przeciwsłoneczne z b. słabym filtrem ;) ), a w centralnym jego punkcie jest jaśniejszy okrągły obszar (o pow. ok. 1/50 obrazu). Zastanawiam się, czy nie jest to po prostu zaznaczenie centralnego miejsca w kadrze :c7

franek4always napisał(a):

Zajrzyj do instrukcji obsługi, nie mam pod ręką dla A5xx ale dla A3xx napisano: (...)

Dziękuję :) Przed chwilą znalazłam to samo w mojej ;) Oby to był ten 0,01% 8-)
Na szczęście rzadko kiedy używam LV ;)

xaeross
Początkujący

znalazle dokladnie to samo. przeduchalem aparat gruszka.. kilkakrotnie, nawet w srodku wypendzlowalem delikatnie specjalnym pedzelkiem do matrycy ale choc pylki sa mikroskopijne to ta jasna plama w centrum to nie to. zauwazylem ja dopiero dzisiaj jak robilem zdjecia na jasnym tle. jest prawie dokladnie w centrum wizjera i jest wieksza niz srodkowy kwadracik do AF. to na bank nie wizjer i zaden pylek. przyjzalem sie dokladniej matowce i jest tam taka jak by plama od czegos tlustego ?? nie wiem.. nie mam pojecia. w sklepie tym razem powiedzieli ze czyszczenie nie jest w gwarancji ;/ wiec w tygodniu przejde sie serwisu (nie jest to chyba autoryzowany serwis sony), moze przynajmniej zidentyfikuja co to jest.

Czy ktos jeszcze zauwazyl cos takiego?

Ja im bardziej sie temu przygladam tym bardziej widze tam jeszcze dwie ciut ciemniejsze plamy, i przez to przypomina to troche gniazdko elektryczne.. ale moze mi sie wydaje :)

PS macie jakies porady jak samodzielnie wyczyscic matryce? mam grusze pedzelek do matrycy i jakies sztywniejsze cos do polerowania? czy to bezpieczne zeby to robic w domu czy lepiej isc do serwisu?

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

xaeross napisał(a):

wiec w tygodniu przejde sie serwisu (nie jest to chyba autoryzowany serwis sony), moze przynajmniej zidentyfikuja co to jest.

Jeżeli chodzi o autoryzowany serwis dla DSLR Sony w Polsce to:
Foto i Video CSI
ul. Żytnia 15
01-014 Warszawa
e-csi.pl

xaeross napisał(a):

PS macie jakies porady jak samodzielnie wyczyscic matryce? mam grusze pedzelek do matrycy i jakies sztywniejsze cos do polerowania? czy to bezpieczne zeby to robic w domu czy lepiej isc do serwisu?

Jeżeli chodzi o czyszczenie matrycy to ja osobiście używam LENSPEN Sensorklear II. Polecam :smileythumbsup:

Pozdrawia Starosta :grin:
xaeross
Początkujący

http://www.jessops.com/online.store/cat ... /Show.html

kupilem takie cos przed chwila :)
niestety w mojej okolicy chyba nie ma autoryzowanego serwisu sony. przejde sie do tego zwyklego serwisu i zobacze czy zidentyfikuja usterke i jak wycenia naprawe. narazie nawet nie wiem co to takiego :)

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

3 godziny temu miałem w ręku fabrycznie nowe egzemplarze A550 i A500 - w obu w okolicach centralnego czujnika autofocusa widać jaśniejszy okrąg. Teraz sprawdziłem swoją A100 i ten okrąg jest jeszcze większy. Czyli to coś normalnego :) A nawet można się tego spodziewać, że w tym miejscu zostanie położona jakaś dodatkowa powłoka antyreflesyjna, żeby AF chodził sprawniej.
Dodatkowo w A550 i A500 jak wyjmiecie aku to okaże się, że przez wizjer prawie nic nie widać :o I tak też ma być.

Więc xaeross daj już spokój matrycy, matówce (bo odpukać porysujesz dobre urządzenie) ;) i zacznij korzystać ze sprzętu, którym da się robić bardzo fajne zdjęcia.

paula.ha-----
Początkujący

sadam napisał(a):

3 godziny temu miałem w ręku fabrycznie nowe egzemplarze A550 i A500 - w obu w okolicach centralnego czujnika autofocusa widać jaśniejszy okrąg. Teraz sprawdziłem swoją A100 i ten okrąg jest jeszcze większy. Czyli to coś normalnego :)

Wątek rozpoczęłam, pogrzebałam, zdobyłam info, więc dzielę się z wszystkimi, którzy po przeczytaniu tego postu dopatrzą się plamy u siebie i w dodatku się jej przestraszą ;)
Przeszłam się do sklepu, w którym zakupiłam swoją lustrzankę. Pan pokazał mi nówki A500, A380, A550 i A900. Każda miała taką plamkę. On sam też to zauważył; nie potrafił powiedzieć, w jakim celu jest to stworzone, ale stwierdził, że to normalka.
Co do czerwonych migających pixeli podczas używania trybu LV: pojawiało się to również w każdym z w/w modeli; co prawda w mniejszej ilości niż u mnie, ale mogło to wynikać z nienagrzania się sprzętu.
Nadal więc cieszę się moją A500 i uczę się pilnie wszystkich jej funkcji :c25
Pięknych kadrów wszystkim życzę!