anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Karta pamięci do a 450

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Karta pamięci do a 450

Chciałbym kupić kartę pamięci do a450 o pojemności 8GB.
8GB jest dla mnie zupelnie wystarczające.
Jaki rodzaj karty polecacie, jakiego producenta ? Tam gdzie kupuje a450 są różne karty pamięci.

Pytanie 2 : co daje i na czym polega DRO "zaawansowane" ?

Bronek

5 ODPOW. 5
profile.country.pl_PL.title
majorglory
Poszukiwacz

SDHC. Sandisk 30MB/s będzie dobra. Kup w jakimś znanym sklepie, niekoniecznie z alledrogo. Warto dopłacić parę złotych i nie bujać się potem z gwarancjami po sklepach widmach.
Pewnie dobre są też Lexary ale nie wyznaję się w tych oznaczeniach prędkości xNNN.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Pytanie 2 : co daje i na czym polega DRO "zaawansowane" ?

Mechanizm optymalizacji zakresu dynamicznego (DRO) w lustrzankach cyfrowych Sony analizuje cały kadr przed zarejestrowaniem zdjęcia. Wartości ekspozycji są automatycznie regulowane w celu osiągnięcia optymalnego naświetlenia i bogactwa szczegółów, zarówno w cieniach, jak i światłach.

Zdjęcia, na których przeprowadzona została optymalizacja zakresu dynamicznego, nadal wyglądają naturalnie, ponieważ zakres ciemnych i jasnych partii obrazu optymalizowany jest w ramach naturalnego zakresu tonów.

Niemniej ze swej strony polecam empiryczne doświadczenia w tej materii :)

Kilka zdjęć z różnymi ustawieniami i będziesz miał jasność w temacie.

oldguest
Początkujący

W promocji na mistrzostw były Memory Stick HX (30MB/s) w bardzo dobrej cenie. Jest to bardzo dobra karta z 10 letnią gwarancją (jeśli dobrze pamiętam).

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Moje pytanie dotyczylo opcji : standard - zaawansowane.
To mam w swojej obecnej a230. I czym to się różni.
Bo w RAWIE jest tylko jeden DRO.

Z drugiej części wypowiedzi kolegi , czy można wnioskować,że DRO w dobrym oswietleniu
poprawi zakres tonalny ?
W złym świetle i przy ISO pwyżej 800 DRO zwiększa szumy - to już wiem.(a230)
A 450 będę posiadał w przyszłym tygodniu.
Bronek

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Z drugiej części wypowiedzi kolegi , czy można wnioskować,że DRO w dobrym oswietleniu poprawi zakres tonalny ?

Umiejętnie użyte DRO na pewno pomaga ładnie wyciągnąć zacienione partie zdjęcia. Zbyt wysoki poziom powoduje niezbyt naturalne efekty. Ale jak pisałem - to trzeba przećwiczyć mając aparat w ręku, a nie teoretyzować.