Podziel się wrażeniami!
witam jestem poczatkujacym posiadaczem A380 , wlasciwie za kazdym razem za zdjeciach wychodza mi brzydkie kolory , na wyswietlaczu w aparacie sa intensywne i zywe lecz na kompie raczej szare i brzydkie ,mam takze problem z ciemnymi obiektami na jasnym tle
prosze o pomoc683.jpg404.jpg599.jpg477.jpg
Witam, co do twojego pytania . Chociaż też jestem laikiem, lecz moim zdaniem balans bieli jest nie teges. Na taką pogodę powinieneś WB mieć ustawiony na pochmurnie. Lecz jeżeli to nie jest to, to sorx za nie potrzebny komentarz.
BTW zdjęcia wrzucane na forum lepiej wyglądaja jeżeli są wrzucane z rozmiarem 800px na dłuższym boku
Zły balans bieli (WB) i zła korekta ekspozycji (EV).
Do tego polecam strefę twórczą Vivid. Może wtedy kolory będą takie jakie oczekujesz
Natomiast na problem z ciemnymi obiektami na jasnym tle pomoże technika HDR.
W internecie jest pełno artykułów i programów więc nie powinno być problemów ze znalezieniem.
lipton napisał(a):
witam jestem poczatkujacym posiadaczem A380 , wlasciwie za kazdym razem za zdjeciach wychodza mi brzydkie kolory , na wyswietlaczu w aparacie sa intensywne i zywe lecz na kompie raczej szare i brzydkie ,mam takze problem z ciemnymi obiektami na jasnym tle
prosze o pomoc
co do kalibracjii monitora polecam LINK