anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Matówka, wizjer ??

profile.country.PL.title
Strix-----
Poszukiwacz

Matówka, wizjer ??

Witam - jedno pytanko mam , dla posiadaczy a550. Nie wiem czy z moim wizjerem lub matówka coś jest nie tak tzn. - patrząc przez wizjer i wciskając do połowy spust, aparat wydaje radoście "pip" i ustawia ostrość, jednoczasowo podświetlając centralny czujnik AF na matówce ( w punktowym ustawieniu AF ). Wszystko byłoby fajnie gdyby nie ALE... . No własnie zawsze jest jakieś ale. W momencie ustawienie ostrości na mojej matówce patrząc przez wizjer od centralnego, podświetlanego czujnika widoczna jest świecąca cieniutka linia która biegnie do prawego boku wizjera - radośnie rozświetlając ciemny prawy bok i dając "fajną" czerwoną poświatę w całym wizjerze :smileyevil: . Jakby tego było mało to na górnym brzegu wizjera widze taką samą poświatę koloru czerwoneg ( jakby żle ustawione lustro czy coś?? ) - widze wyraźnie odbicie środkowego czujnika. Czy ktoś ma taki sam problem. ??

Osobiście nie wydaje mi się aby tak powinno być ponieważ w mojej a200 wszystko jest w porządku. Wizjer jest w środku ciemny widze tylko to co fotgrafuje, bez zbędnych świateł i odblasków. W a550 - jest to bardzo irytujące. Wygląda to jak by matówka była uszkodzona - swiecą sie połączenia czujnika centralnego z listwą boczną matówki LCD i dotego jeszcze to odbicie czujnika na górnym boku wizjera.

19 ODPOW. 19
darkownik
Początkujący

Kolego, mam to samo w A 550. Pytałem na innym forum. Jakiś gośc odpowiedział, że testował 2 egzemplarze przed zakupem i podobno te typy tak mają. Mnie też to wkurza. Zobaczymy co napiszą w testach. Wkurzajaca wada ale da się z tym zyć.
Pozdrawiam.

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

To ja na koniec potwierdzę tą wypowiedź moich przedmówców. Nie jest to usterka. Też mi się to trochę nie podoba, że większość wizjera w nocy świeci się na czerwono, ale jakoś się trzeba przyzwyczaić. Jak na razie to jedyna maleńka wada tego aparatu jaką znalazłem.

Pozdrawiam.

darkownik
Początkujący

Cieszę się natomiast jedynie z tego, ze to nie wada u mnie bo o to sie martwiłem.

darkownik
Początkujący

Panowie, przy okazji jak tu jeszcze jesteście.Nie ma testów 550 tki na razie nigdzie?

focik-----
Początkujący

Jedyne co znalazłem to foto-kurier nr 10/2009. I kilka zdjęć testowych na fotopolis. Teraz widziałem też w "gazeciarni" jakiś specjalne wydania fotokuriera i pc formatu z opisem kilkudziesięciu aparatów - ale to akurat trudno nazwać sensownym testem...

pzdr
focik

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

W październikowym numerze Digial Foto Video były spisane pierwsze wrażenia o A550, a na stronach www.fotografuj.pl są dwa artykuły na temat używania Auto HDR i trybu 7klatek na sekundę.

darkownik
Początkujący

Dzięki za info.
Pozdrawiam

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

sadam napisał(a):

W październikowym numerze Digial Foto Video były spisane pierwsze wrażenia o A550, a na stronach http://www.fotografuj.pl są dwa artykuły na temat używania Auto HDR i trybu 7klatek na sekundę.

dziś pojawił się nowy: Makro pod kontrolą, czyli Sony A550 w praktyce

Tadeusz.O
Doradca

kris napisał(a):

dziś pojawił się nowy: Makro pod kontrolą, czyli Sony A550 w praktyce

Bardzo pozytywny opis.

------------------------------
fotoamator
xaeross
Początkujący

tez to zauważyłem.. te linie boczne wyglądają jak doprowadzenie zasilania do punktów autofocusa.. wiec musi tak być :) nie mam pojęcia jak to jest rozwiązane w innych lustrzankach bo to moja pierwsza.. ale mi nie przeszkadza