anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Na początek nex5 czy a550

profile.country.pl_PL.title
laubean
Nowicjusz

Na początek nex5 czy a550

Witam serdecznie i proszę o pomoc.

Jestem na etapie żegnania się z hx1 i wyboru lustrzanki. Początkowo wahałam się pomiędzy canonem eos550 a Alpha550. i w momencie gdy już byłam zdecydowana na A550 sprzedawca zaproponował mi że nex5 będzie połączeniem tego co je dzieli a przy okazji zyskam miejsce w torebce. Natomiast moje wątpliwości są nadal wielkie, bo chciałabym rozwijać swoje umiejętności a jednak nex wygląda dość niepozornie. Była bym wdzięczna za podpowiedz

22 ODPOW. 22
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Ja nie wyobrażam sobie używać tylko ekraniku do kadrowania. Szczególnie jak mam zapięty 1,5 kilogramowy obiektyw... :rolling_eyes:

profile.country.PL.title
Mi.chel
Użytkownik

Tadeusz napisał(a):

Michel napisał(a):

nie znam planowanych kierunków rozwoju pytającej, być może lustrzanka będzie lepszym wyborem, ale nie dlatego, "bo to lustrzanka".

O takim podejściu nie ma mowy - oczywiście.

Dlatego mój pierwszy post w tym wątku był w zasadzie odpowiedzią na lajamowe "Jednak mimo potężnych możliwości, nie jest lustrzanką." :-)

Michał Koziara
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Michel napisał(a):

Dlatego mój pierwszy post w tym wątku był w zasadzie odpowiedzią na lajamowe "Jednak mimo potężnych możliwości, nie jest lustrzanką." :-)

Bo NEX nie jest lustrzanką. I kropka.

Jak dla mnie na skupiasz się na słówkach sprowadzając sens dyskusji do płaszczyzny wartościowania i zagadnień definicyjnych...a pytanie w wątku było jasne A550 czy NEX5.
Dodam, że osoba zadająca pytanie ma HX-1 który kręci świetne filmy i jest mniejszy od NEX-a z obiektywem 18-55. Proszę staraj się zawsze odnieść do konkretnego przypadku, a nie generalizować na temat idei.

Powtórzę raz jeszcze - na obecną chwilę, dla osoby z ambicjami, każda lustrzanka w porównywalnej cenie jest lepsza do nauki fotografii, podkreślę raz jeszcze fotografii (nie filmowania). Zdecydowanie łatwiejsza w obsłudze - więcej przycisków na wierzchu, wygodniejsza w użytkowaniu, szybsza, z możliwością podpięcia szerszej gamy optyki z autofokusem + stabilizacja w korpusie. Dodatkowo - stopka na zewnętrzną lampę błyskową, wizjer, wbudowana (i mocniejsza) lampa błyskowa (bez konieczności przykręcania), większa ilość akcesoriów, wtórny rynek optyki....

Oczywiście to jest moje zdanie po kilku latach obcowania z lustrzankami - więc wszystko co piszę jest przesiąknięte subiektywizmem. ;)

profile.country.PL.title
Mi.chel
Użytkownik

Lajam napisał(a):

Proszę staraj się zawsze odnieść do konkretnego przypadku, a nie generalizować na temat idei.

Zatem postaraj się proszę zawsze uzasadnić swoje zdanie, zamiast operować ogólnikami i sloganami. Gdybyś to zrobił od razu, w ogóle nie byłoby tej dyskusji.

EOT z mojej strony.

Michał Koziara
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Michel napisał(a):

Gdybyś to zrobił od razu, w ogóle nie byłoby tej dyskusji.

Twoje zachowanie w tym wątku wskazuje na to, że zupełnie nie starałeś się pomóc osobie pytającej - zresztą sam to napisałeś :

Michel napisał(a):

:c9 Pominąłeś zupełnie pytanie z tematu i przyczepiłeś się do jednego wyrazu osoby, która udzieliła odpowiedzi, a konkretnie do mnie....nie musisz się ze mną zgadzać - nie mam monopolu na rację, jednak w tym wypadku odpowiadałem na jasno postawione pytanie:
NEX czy A550. Użyłem uproszczenia, którego Ty nie akceptujesz...nazwałem A550 "lustrzanką".

To trochę dziwne zachowanie. Przykre jest, że nie znajdujesz w sobie choć odrobiny dobrej woli w momencie interpretacji, która nie jest spójna z Twoim spojrzeniem na świat...

Pozdrawiam,

profile.country.PL.title
Mi.chel
Użytkownik

Lajam napisał(a):

jednak w tym wypadku odpowiadałem na jasno postawione pytanie:
NEX czy A550. Użyłem uproszczenia, którego Ty nie akceptujesz...nazwałem A550 "lustrzanką".

Dżizas, czy to naprawdę tak trudno zrozumieć? :-)
Czyż pisząc, że NEX nie jest lustrzanką nie miałeś na myśli "wybierz A550, bo to lustrzanka"? I koniec, kropka, zero argumentów?
I czyż moim tekstem nie spowodowałem, że argumenty się pojawiły?
Kto zatem bardziej pomógł Autorce wątku, Ty pisząc "wybierz lustrzankę, bo tak", czy ja, prowokując uzasadnienie? ;-)

I to już naprawdę koniec mojej dyskusji na ten temat, bo nie mam ani siły, ani czasu wyjaśniać po raz n-ty, że chodziło mi tylko i wyłącznie o owych argumentów się pojawienie (a wydawało mi się, że dość jasno to wyraziłem w dyskusji z Tadeuszem) ;-)

A wracając do tematu wątku - dobrze by było, żeby Autorka coś więcej napisała o swoich oczekiwaniach, planach i nadziejach na rozwój fotograficzny, a także o tym, co fotografuje obecnie i w czym posiadany aparat Ją ogranicza. Wtedy troszkę łatwiej będzie podpowiedzieć...

Michał Koziara
laubean
Nowicjusz

Witam troszkę mnie tu nie było a tyle się wydarzyło :)
Przepraszam.

Co do moich oczekiwań i planów:
Hx1 mimo, że jest tylko kompaktem pozwolił mi na odkrycie podstawowych zasad jakie kryje fotografia i dał mi przedsmak możliwości. Jednakże jako żądna wiedzy i ambitna osoba chcę się dalej rozwijać.
niestety przez te kilka tygodni z lekturą książki doprowadziły mnie do punktu zwrotnego i zmiany oczekiwań co do przyszłego sprzętu. Postanowiłam poczekać chwilkę i zobaczyć co pokażą nadchodzące premiery :c56 55 ;) hmmm... Szczerze to po godzinach spędzonych na wyczytywaniu wszystkiego co się da liczyłam, że Sony zaprezentuje A750. Dlaczego? Bo chyba jak już wydawać ok 5000zł to powinna być to inwestycja w przyszłość. Wybierając Entry Level pewnie na długo by mnie nie zaspokoił więc postanowiłam wejść w coś bardziej rozwiniętego. Tylko co bo :c56 750 chyba się nie doczekam :( Dodam tylko że 13sierpnia jadę do Egiptu i plan jest taki aby zakupu dokonać we wrześniu aby choć ciut oswoić się z aparacikiem.

Natomiast co do planów to hmm... wszystko i nic. Architektura, Krajobrazy, Zdjęcia rodzinne, portrety ....

Starosta.
Początkujący

Witam Cię serdecznie :c37
Na twoim miejscu na początku nie porywałbym się na starcie na puszkę półprofesjonalną :c20

Wybierz coś z EL - seria 2, 3, 4 lub 5. A za zaoszczędzone pieniądze wybierz dobrej jakości obiektywy + akcesoria: lampa błyskowa, statyw itd :)
Uwierz mi, że taka inwestycja jest bardziej opłacalna (ale to moja subiektywna opinia)
I za jakiś czas jak już będziesz chciał mieć wyższy model aparatu, to sobie kupisz mając już odpowiednią do Twoich potrzeb szklarnię wraz z akcesoriami :thumbsup:

Pozdrawia Starosta :grin:
laubean
Nowicjusz

Takie też było moje podejście gdy zakładałam ten temat 😜 ale w 2007 kupiłam pierwszy aparacik od sony W120, Hx1 kupiłam w 2009 za prawie 2000 z jakimiś tam dodatkami a już po miesiącu żałowałam, że nie zdecydowałam się na A200. I teraz kolejny tym razem sumka będzie ciut wyżej a pomyślałam, że może i zajmie mi to więcej czasu ale opanuje i półprofesjonalny aparacik a przynajmniej starczy na długooooooooooo mam nadzieję ( i chyba troszkę te wszystkie książki nakręcają maszynę 😜 bo jak się to czyta to nie takie straszne te nawet bardziej zaawansowane puszki się wydają 😜

Starosta.
Początkujący

Półprofi puszka nie jest zła :c34 Ale bez dobrej optyki możesz nie mieć zadowalających efektów :nauseated_face:

Swoją drogą taka :c56 550 jest fajną puszką :thumbsup:

Pozdrawia Starosta :grin: