anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nowy Firmware 1.10

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Nowy Firmware 1.10

19 ODPOW. 19
profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Czy jakoś po chłopsku mógł by mi to wyjaśnić? Bo naprawdę nie rozumiem zasady działania.
W trybie centralnego pomiaru światła po złapaniu ostrości przez autofokus (wciśnięciu spustu migawki do połowy) blokowana jest ekspozycja. Ok. Tylko po co, bo jeżeli zmienię kadr z zapamiętanym ustawieniem ekspozycji to ostrość będzie źle ustawiona. Muszę puścić spust migawki i nacisnąć go ponownie , ustawię więc ostrość lecz stracę zapamiętane parametry ekspozycji. I No więc po co ją wcześniej blokować?

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

dobrze myślisz, ale masz jakieś czarne wizje. Przecież masz 9 (dziewięć) czujników AF do wyboru, które są dość fajnie rozłożone i wątpię by zawsze był problem z tym, że one nie pokrywają się z miejscem, z którego ma być wzięty pomiar.
swoją drogą ja jestem amatorem i stosuję matrycowy pomiar światła :nauseated_face:

Starosta.
Początkujący

A ja powiem tak.
Zablokuj sobie ekspozycję spustem migawki.
Potem pokrętłem sterującym ustaw sobie ostrość.
Powinno zadziałać.
Spróbuj :c20

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Nie ma takiej możliwości bo Jak wcześniej pisaliśmy blokada działa po ustawieniu ostrości przez autofocusa a tym trybie można doprowadzić do uszkodzenia silnika kręcąc pokrętłem, przełączenie zaś w tryb ręczny automatycznie kasuje ustawienia blokady.
Po drugie często używam pomiaru punktowego i po zmianie kadru muszę ponownie przywracać ustawienia ekspozycji jeśli chcę je skorygować do poprzednich ustawień, dlatego nie rozumiem tej funkcji i uważam ją za zbędną . Natomiast nie wiem czy nie można by było w następnym oprogramowaniu zrobić tego jak w innych modelach np. 300 by tę blokadę przypisać innemu przyciskowi.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

a z mojej rady skorzystałeś?

Rutek68 napisał(a):

Natomiast nie wiem czy nie można by było w następnym oprogramowaniu zrobić tego jak w innych modelach np. 300 by tę blokadę przypisać innemu przyciskowi.

z tego co widzę to nie ma takiego przycisku, który byłby "wolny".
A może jakieś kombo :smileyarrow:

Rutek68
Doradca

I jeszcze dodam że test jestem amatorem (zawodowiec nie kupuje takich modeli aparatów) ale uważam AE-L za bardzo pomocną ( nie niezbędną ) funkcję, a o to chyba chodzi by fotografowanie było łatwe i przyjemne.

--------------
kris edit: Łączenie postów. Proszę używać edycji postów ("zmień") w celu dopisania treści
-------------

Będę w terenie to popróbuję , może twoja rada będzie pomocna.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Rutek68 napisał(a):

(zawodowiec nie kupuje takich modeli aparatów)

pozwolę się nie zgodzić - zawodowiec kupuje sprzęt, który musi spełniać jego wymagania i ma mu dać możliwość zarabiania. Jeśli jego wymagania aparat typu a230 spełnia - to go kupuje i tyle :c20

Rutek68 napisał(a):

Będę w terenie to popróbuję , może twoja rada będzie pomocna.

\
powodzenia :smileythumbsup:

Rutek68
Doradca

A co do przycisków to "Kosz" jest wolny w trakcie robienia zdjęć i można by jemu to przypisać.
--------------
kris edit: Łączenie postów. Proszę używać edycji postów ("zmień") w celu dopisania treści
-------------

A co modelu 330 to Sony naprawdę strasznie go odchudziła a na dodatek wprowadziła w błąd klientów . Mam do tej pory foldery w których jest mowa o gripie do tego modelu jak też o wężykach spustowych a wiemy że do nich to wyposażenie nie pasuje.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Rutek68 napisał(a):

A co modelu 330 to Sony naprawdę strasznie go odchudziła .

strasznie?
moim zdaniem, po prostu teraz to może się nazywać entry level. I jest jeszcze sporo rzeczy, z których można odchudzić tą pułeczkę :D

Rutek68 napisał(a):

a na dodatek wprowadziła w błąd klientów . Mam do tej pory foldery w których jest mowa o gripie do tego modelu jak też o wężykach spustowych a wiemy że do nich to wyposażenie nie pasuje.

Nie myli się tylko ten, kto nic nie robi :c20

Rutek68
Doradca

kris napisał(a):

dobrze myślisz, ale masz jakieś czarne wizje. Przecież masz 9 (dziewięć) czujników AF do wyboru, które są dość fajnie rozłożone i wątpię by zawsze był problem z tym, że one nie pokrywają się z miejscem, z którego ma być wzięty pomiar.
swoją drogą ja jestem amatorem i stosuję matrycowy pomiar światła :nauseated_face:

No wreszcie zrobiło się ciepło i miałem chwilę na kilkanaście zdjęć w plenerze (podczas wyjazdu służbowego), dlatego nie było okazji by spokojnie zrobić zdjęcia porównawcze, a tylko zastosowałem twoją metodę i cyklem kilkanaście fotek. Co mogę powiedzieć. Stosować ją można i częściowo zgadzam się z nią , ale ma jeden minus . Patrząc na obiekt , a później przez wizjer nie zawsze kadr poziomy który miałem zamiar wykorzystać dobrze wygląda, przechodząc do pionu punkt AF często nie pokazuje tego punktu o który mi chodziło. Trzeba zmienić punkt a to zajmuje dużo czasu więc nie wiem czy jet sens go zmieniać , bo o wiele szybciej będzie jeszcze raz zmierzyć warunki ekspozycji. A więc podsumowując , uważam że nie jest to niezbędna funkcja ale zwiększająca wygodę i szybkość (co jak sam wiesz np przy zachodzącym słońcu ma znaczenie) miała by zastosowanie ale przy osobnym przycisku. I tyle , może więc w przyszłości ktoś z sony pomyśli o tym w kolejnym oprogramowaniu.