Podziel się wrażeniami!
Czy jakoś po chłopsku mógł by mi to wyjaśnić? Bo naprawdę nie rozumiem zasady działania.
W trybie centralnego pomiaru światła po złapaniu ostrości przez autofokus (wciśnięciu spustu migawki do połowy) blokowana jest ekspozycja. Ok. Tylko po co, bo jeżeli zmienię kadr z zapamiętanym ustawieniem ekspozycji to ostrość będzie źle ustawiona. Muszę puścić spust migawki i nacisnąć go ponownie , ustawię więc ostrość lecz stracę zapamiętane parametry ekspozycji. I No więc po co ją wcześniej blokować?
dobrze myślisz, ale masz jakieś czarne wizje. Przecież masz 9 (dziewięć) czujników AF do wyboru, które są dość fajnie rozłożone i wątpię by zawsze był problem z tym, że one nie pokrywają się z miejscem, z którego ma być wzięty pomiar.
swoją drogą ja jestem amatorem i stosuję matrycowy pomiar światła
A ja powiem tak.
Zablokuj sobie ekspozycję spustem migawki.
Potem pokrętłem sterującym ustaw sobie ostrość.
Powinno zadziałać.
Spróbuj
Nie ma takiej możliwości bo Jak wcześniej pisaliśmy blokada działa po ustawieniu ostrości przez autofocusa a tym trybie można doprowadzić do uszkodzenia silnika kręcąc pokrętłem, przełączenie zaś w tryb ręczny automatycznie kasuje ustawienia blokady.
Po drugie często używam pomiaru punktowego i po zmianie kadru muszę ponownie przywracać ustawienia ekspozycji jeśli chcę je skorygować do poprzednich ustawień, dlatego nie rozumiem tej funkcji i uważam ją za zbędną . Natomiast nie wiem czy nie można by było w następnym oprogramowaniu zrobić tego jak w innych modelach np. 300 by tę blokadę przypisać innemu przyciskowi.
a z mojej rady skorzystałeś?
Rutek68 napisał(a):
Natomiast nie wiem czy nie można by było w następnym oprogramowaniu zrobić tego jak w innych modelach np. 300 by tę blokadę przypisać innemu przyciskowi.
I jeszcze dodam że test jestem amatorem (zawodowiec nie kupuje takich modeli aparatów) ale uważam AE-L za bardzo pomocną ( nie niezbędną ) funkcję, a o to chyba chodzi by fotografowanie było łatwe i przyjemne.
--------------
kris edit: Łączenie postów. Proszę używać edycji postów ("zmień") w celu dopisania treści
-------------
Będę w terenie to popróbuję , może twoja rada będzie pomocna.
Rutek68 napisał(a):
(zawodowiec nie kupuje takich modeli aparatów)
\Rutek68 napisał(a):
Będę w terenie to popróbuję , może twoja rada będzie pomocna.
A co do przycisków to "Kosz" jest wolny w trakcie robienia zdjęć i można by jemu to przypisać.
--------------
kris edit: Łączenie postów. Proszę używać edycji postów ("zmień") w celu dopisania treści
-------------
A co modelu 330 to Sony naprawdę strasznie go odchudziła a na dodatek wprowadziła w błąd klientów . Mam do tej pory foldery w których jest mowa o gripie do tego modelu jak też o wężykach spustowych a wiemy że do nich to wyposażenie nie pasuje.
Rutek68 napisał(a):
A co modelu 330 to Sony naprawdę strasznie go odchudziła .
Rutek68 napisał(a):
a na dodatek wprowadziła w błąd klientów . Mam do tej pory foldery w których jest mowa o gripie do tego modelu jak też o wężykach spustowych a wiemy że do nich to wyposażenie nie pasuje.
kris napisał(a):
dobrze myślisz, ale masz jakieś czarne wizje. Przecież masz 9 (dziewięć) czujników AF do wyboru, które są dość fajnie rozłożone i wątpię by zawsze był problem z tym, że one nie pokrywają się z miejscem, z którego ma być wzięty pomiar.
swoją drogą ja jestem amatorem i stosuję matrycowy pomiar światła