anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

o co kaman ??

profile.country.pl_PL.title
art1-----
Początkujący

o co kaman ??

Zdjęcie robione w P, czyli przysłona i migawka jest auto, dlaczego zdjęcia wychodzą rozmyte??

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

art1 napisał(a):

Zdjęcie robione w P, czyli przysłona i migawka jest auto, dlaczego zdjęcia wychodzą rozmyte??

fotografia to światło, a tego zabrakło na tym zdjęciu. Ponieważ było zbyt ciemno, a warunki nie pozwoliły na skrócenie czasu (miałeś ustawione iso 200, niezbyt jasny obiektyw itd.) otwarcia migawki - co poskutkowało takim, a nie innym efektem. Aparat w trym trybie został przez Ciebie ograniczony, bo ręcznie jest ustawiona wartość iso.
Co możesz zrobić ? Jeśli nie znasz podstaw fotografii: przełącz na tryb Auto. Wtedy aparat dobierze sobie wyższą wartość iso. Jeśli chcesz fotografować w trybie P - zmień iso na 'auto ISO'
Ale tak naprawdę najlepszym rozwiązaniem będzie zwiększenie źródła światła poprzez użycie lampy błyskowej (najlepsza tutaj jest zewnętrzna lampa, ale to dodatkowe koszty). Można jeszcze się posiłkować jaśniejszym obiektywem, ale to również dodatkowy koszt. Nie nie mniej jednak i lampa i jasny obiektyw to dobra rzecz :smileythumbsup:

art1-----
Początkujący

iso zmienione na auto, to tak wygląda jakby było robione nie na P tylko S ze źle dobranym czasem

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

jak już wspomniałem:
jeśli światła jest mało :smileyarrow: jeśli czas jest bardzo długi, zdjęcia będą poruszone/rozmazane

fizyki nie oszukasz. Możliwe rozwiązania tej sprawy podałem post wcześniej.

art1-----
Początkujący

:c22
nierobiłem zdjęc w ciemnych miejscach, teraz już wiem o co kaman (pomogło użycie wbudowanej lampy) a ja niezastanawiając się co jest źle po mojej stronie wine chciałem zwalić na aparat (kurde jak ja w lesie jestem) :nauseated_face:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

art1 napisał(a):

nierobiłem zdjęc w ciemnych miejscach

Nasz wzrok jest bardziej "elastyczny" i wydaje się, że jest jasno, jednak dla fotografii już jest ciemno - zauważ, że czas migawki dobierany przez automatykę jest rzędu 1/2 sekundy, a więc bardzo długo...
Było ciemno, uwierz :c20
Ale masz lampę błyskową i w pomieszczeniach pomoże. Pamiętaj jednak, że jej zasięg praktyczny to ok. 3 m (więcej przy wyższych czułościach, ale nie dużo). A więc późnym popołudniem, na dworze może się okazać, że masz za ciemno i lampka nie daje rady...

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

art1 napisał(a):

a ja niezastanawiając się co jest źle po mojej stronie wine chciałem zwalić na aparat (kurde jak ja w lesie jestem) :nauseated_face:

często tak jest, że ludzie szukają winy w sprzęcie, a na szarym końcu patrzą na siebie. Ja mam na odwrót - jak coś poszło źle, to na bank jest to moja wina :c20

powodzenia w dalszym korzystaniu z alfy :smileythumbsup: