anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

obiektywy m42 do A200

metalic69
Początkujący

obiektywy m42 do A200

Witam , mam pytanie do Was, a czytając to forum widzę samych życzliwych ludzi więc sądzę że szybko dostanę wyczerpującą odpowiedź ;)

Otóż, posiadam sony A200 od pól roku razem z kitem 18-70, ostatnio znalazłem starego Zenita, z Heliosem i teraz mam pytanie, czy opłaca się kupować przejściówkę/tuleje i montować to stare ruskie szkło czy nie, po 18-70 nie podoba mi się jego ciemność,
ten niby ma F2 i 50mm ( o ile się nie mylę) na pełną klatkę więc powinno wypadać 75mm na matrycę (dobrze liczę?)

Czy warto w to w ogóle inwestować, wiem ze a200 nie pozwala robić zdjęć jak nie czuje obiektywu czyli w tym wypadku byłby full manual, nie boję się nauki,

z drugiej strony m42 wydaje mi się być źródłem tanich obiektywów..

Dalej, mam pytanie, w zenicie jest taki popychacz do przymykania przesłony, tutaj co zamiast tego popychacza by wciskało ten pręcik który włącza podgląd głębi ostrości?

Myślałem nad zakupem tego
http://allegro.pl/item798158945_adapter ... akosc.html" target="_blank" target="_blank

Bardzo bym prosił o dobrą poradę ;)

24 ODPOW. 24
profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Witam :c10

Ten adapter jak najbardziej pasuje i będzie odpowiedni :thumbsup:

Sam mam Heliosa 44M-4 i jestem z niego zadowolony :thumbsup:
Przy okazji jesteś w stanie nauczyć się manualnego ostrzenia i oswoić się z trybem M(anulanym) ;)
Ja twierdzę, że warto. Choć to moja opinia :)

Pozdrawia Starosta :grin:
metalic69
Początkujący

Starosta Możesz mi podpowiedzieć jak działa przysłona z takim adapterem? bo jakoś nie widzę by cokolwiek tam mogło naciskac ten pręcik w obiektywie :)

AdiQa-----
Początkujący

Ja bym proponowała raczej taki adapter: http://allegro.pl/item795332230_adapter ... okada.html" target="_blank" target="_blank

Ma blokadę bolca przesłony (czyli tego pręcika), dzięki czemu masz możliwość regulacji przesłony z poziomu obiektywu (pierścień). Jeśli założysz adapter bez blokady bolca będziesz mógł robić zdjęcia tylko na "pełnej dziurze" czyli maksymalnie otwartej przysłonie.

Nie wszystkie szkła M42 posiadają bolec przesłony (ale Helios akurat ma) i nie do wszystkich taki adapter jest potrzebny.

Co do fotografowania manualami to fajna zabawa, zdjęcia też nie najgorsze produkują te stare obiektywy, są wśród niech również perełki (stare zeissy, Jupiter 9 itp), ale to trzeba trochę na ten temat poczytać.

Kup adapter, to stosunkowo niewielki koszt, a sam się przekonasz czy używanie manualnych szkieł Ci odpowiada i wtedy możesz pomyśleć ewentualnie o rozejrzeniu się za innymi niż Helios ;)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

ta redukcja z linku podanego przez Ciebie nie posiada blokady bolca przysłony
poszukaj takiej z blokadą

metalic69
Początkujący

Czyli krótko mówiąc, polecacie taki start w fotografii? :)

Mój helios w środku jest trochę brudny...wiecie może gdzie i kto oferuje czyszczenie?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

metalic69 napisał(a):

Mój helios w środku jest trochę brudny...wiecie może gdzie i kto oferuje czyszczenie?

nie wiem czy jest sens wysyłać gdzieś do czyszczenia bo obiektyw w dobrym stanie kupisz za 50 zeta a czyszczenie + przesyłka może wynieść 100

metalic69
Początkujący

Kupuję :) dziękuję za rady :)
Pozdrawiam

Deis-----
Początkujący

Chciałam się zapytać o co chodzi z tymi obiektywami M42?

na czym to polega?
chciałabym się wszystko na ten temat dowiedzieć.
Ile takie mocowanie kosztuje, czy się opłaca , jakie są efekty,
kto może mi to zrobić.

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Tutaj masz podobny temat

Pozdrawia Starosta :grin: