Podziel się wrażeniami!
Jakie są Wasze odczucia w temacie odwzorowania kolorów w A700 ? Kiedy kupiłem 700-kę ( zmiana z A100 + 18-200) zorientowałem się szybko,że zdjęcia są mocno niedosycone ( początkowo ten sam 18-200) po dosyceniu z poziomu aparatu ( nie chce mi się bawić w komputerze w obróbkę- oczekuję dobrego zdjęcia prosto z pudła) trochę lepiej- ale - No właśnie pozostaje ale- czerwony to nadal ciemny pomarańczowy ( na zdjęciu) , a fioletowy to coś między granatowym a fioletowym. Nic nie pomogło wgranie mowego softu. I jeszcze jedno- ostrość- początkowo zwalałem wszystko na mój zużyty słoik 18-200 , ale po zmianie na 16-105 ostość niewiele się poprawiła ( a miało być tak dobrze).
Co do balansu bieli- również dużo zastrzeżeń. Szczególnie trudno osiągnąć zamierzony efekt korzystając z temperatury barwowej.
Kiedy już jestem prawie zadowolony z efektów otwieram pliki ze zdjęciami z 100-ki i znowu mam doła.
jak to jest- fantastyczne pod względem obsługi pudło z całą furą możliwości, a efekty pracy na nim jakieś takie kiepskie.Z mojego punktu widzenia-Sony ma kiepskie oprogramowanie- innego wytłumaczenia nie ma.
Nie trafiają do mnie argumenty, że zdjęcie trzeba obrobić w kompie.
A na koniec - i tak nic nie przebije zdjęć z mojego dynaxa5 .Tych z cyfrówek nawet nie próbuję powiększać do formatu 30x 45( oczywiście na papierze).
Uważasz,że problem jest tylko na automatycznym balansie?Ja takowego nie używam.Jeśli na święta ktoś z rodziny weźmie swój aparat zrobię zdjęcie obiektu oraz wyświetlacza aparatu-żeby pokazać różnicę.Jeśli można wiedzieć- jakiego obiektywu używasz?
I JESZCZE JEDNO- DLACZEGO ZDJĘCIA Z 100-KI z gorszym obiektywem były bardziej ostre?
tak, tylko na AWB. Mam porownanie bo w A900 AWB działa praktycznie nieomylnie.
Jezeli chodzi o obiektywy to PW.
No dobra, zapiąłem 85ke do A100 i A700 o to efekty:
A100 - jpg z aparatu
A700 - jpg z aparatu
A100 - jpg z RAWa (ACR)
A700 - jpg z RAWa (ACR)
A100 - jpg z RAWa (ACR) wywołany wg nastawów A700
A700 - jpg z RAWa (ACR) wywołany wg nastawów A100
Na razie wnioski wyciągajcie sami, EXIFy sa chyba dostepne
Zgadzam się z tobą w 100% A700 słabo odwzorowuje kolory, można pozmieniać ustawienia ale wtedy kolorki wyglądają jakoś tak sztucznie.
Nie zauważyłem tego problemu, ale mam zawsze ustawione na "neutral" i wszystko wychodzi ok. No i zdjęcia w RAW. Wywołując RAW warto zobaczyć jak się zmieniają kolory zmnieniając profil kolorystyczny aparatu (np. w Lightroom).
Też tak ustawiłem ale porównałem z kolorami z aparatu innej firmy jest różnica, nie jest to przepaść ale widać problem
Dzięki- nie jestem sam ze swoimi spostrzeżeniami. Ci, którzy nie widzą problemu są chyba przedstawicielami SONY
Czy to taki problem zrobić zdjęcie w jpeg-u czerwonego obiektu i porównać kolory na wyświetlaczu aparatu z realem- trzeba mieć problemy z siatkówką ,żeby znaczącej różnicy nie dostrzec. Kolega posiadający Canona 5d MkII. twierdzi,że nie trzeba na tym aparacie robić zdjęć w RAW-ach: jpeg-i mają b.dobrą jakość. ( mając SONY robił w RAW-ach)
marian1000 napisał(a):
Dzięki- nie jestem sam ze swoimi spostrzeżeniami. Ci, którzy nie widzą problemu są chyba przedstawicielami SONY
marian1000 napisał(a):
trzeba mieć problemy z siatkówką ,żeby znaczącej różnicy nie dostrzec.
marian1000 napisał(a):