anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

odwzorowanie kolorów i ostrość w A700

profile.country.pl_PL.title
marian1000
Początkujący

odwzorowanie kolorów i ostrość w A700

Jakie są Wasze odczucia w temacie odwzorowania kolorów w A700 ? Kiedy kupiłem 700-kę ( zmiana z A100 + 18-200) zorientowałem się szybko,że zdjęcia są mocno niedosycone ( początkowo ten sam 18-200) po dosyceniu z poziomu aparatu ( nie chce mi się bawić w komputerze w obróbkę- oczekuję dobrego zdjęcia prosto z pudła) trochę lepiej- ale - No właśnie pozostaje ale- czerwony to nadal ciemny pomarańczowy ( na zdjęciu) , a fioletowy to coś między granatowym a fioletowym. Nic nie pomogło wgranie mowego softu. I jeszcze jedno- ostrość- początkowo zwalałem wszystko na mój zużyty słoik 18-200 , ale po zmianie na 16-105 ostość niewiele się poprawiła ( a miało być tak dobrze).
Co do balansu bieli- również dużo zastrzeżeń. Szczególnie trudno osiągnąć zamierzony efekt korzystając z temperatury barwowej.
Kiedy już jestem prawie zadowolony z efektów otwieram pliki ze zdjęciami z 100-ki i znowu mam doła.
jak to jest- fantastyczne pod względem obsługi pudło z całą furą możliwości, a efekty pracy na nim jakieś takie kiepskie.Z mojego punktu widzenia-Sony ma kiepskie oprogramowanie- innego wytłumaczenia nie ma.
Nie trafiają do mnie argumenty, że zdjęcie trzeba obrobić w kompie.

A na koniec - i tak nic nie przebije zdjęć z mojego dynaxa5 .Tych z cyfrówek nawet nie próbuję powiększać do formatu 30x 45( oczywiście na papierze).

87 ODPOW. 87
profile.country.PL.title
JerzMich
Nowicjusz

marian1000 najlepiej pokaż jakieś przykładowe zdjęcie - trudno dyskutować o kolorach ich nie widząc

Nie robię w jpg więc żeby zobaczyć z ciekawości teścik szybki zrobiłem
plik prosto z puszki - JPEG standard/s; w strefie twórczej też standard bez ruszania czegokolwiek
http://img20.imageshack.us/img20/9531/dsc02462w.jpg

na moje oko kolory raczej bez większych odchyleń

a jeszcze zrobiłem sobie skan dla porównania (bo nie mam innego aparatu)
http://img20.imageshack.us/img20/3433/skanu.jpg

Azazel-----
Początkujący

JerzMich napisał(a):

marian1000 najlepiej pokaż jakieś przykładowe zdjęcie - trudno dyskutować o kolorach ich nie widząc

Ale z tego co pisze marian1000, problem ma z tym co widzi na wyświetlaczu aparatu, nie finalnym zdjęciem:

marian1000 napisał(a):

Czy to taki problem zrobić zdjęcie w jpeg-u czerwonego obiektu i porównać kolory na wyświetlaczu aparatu z realem

Każda puszka nieco inaczej oddaje barwy, nieco inaczej jest "skalibrowana".
Mówi się że Nikon za mocno nasyca czerwienie, Canon bodajże przekłamuje żółcie czy zielenie - ale nie wiem, zresztą nie ważne - W fotografii cyfrowej bez żadnych dodatkowych kosztów i strat - z wyjątkiem poświęcanego czasu - wszystko to można skorygować w postprocessingu.

Ja też nie lubię zdjęć które w 80% powstały na komputerze, i staram się robić by jak najmniej trzeba było "doprawiać" na komputerze - ale kilka rzeczy zrobić trzeba. W tym skorygować kolorystykę, jeśli np WB aparatu sobie nie poradził...

Właśnie - może to w WB jest problem?

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

marian1000 napisał(a):

Czy to taki problem zrobić zdjęcie w jpeg-u czerwonego obiektu i porównać kolory na wyświetlaczu aparatu z realem- trzeba mieć problemy z siatkówką ,żeby znaczącej różnicy nie dostrzec.

Ten cytat chyba wiele wyjaśnia w kwestii twojej wiedzy ;)

marian1000
Początkujący

Ależ właśnie chodzi o to, że kolory te nie są produkowane przez aparat Sony tylko przez program do obróbki. Kolory , które produkuje aparat widoczne są na jego wyświetlaczu ( skądinąd fantastycznym ) oraz w jpegach wyświetlanych bez obróbki na innym monitorze.
Panowie proszę czytać ze zrozumieniem ( lub śledzić wątek od początku)- od pierwszego postu podkreślam,że CHODZI mi o nieobrobione zdjęcie w jpegu ( i wyjaśniam dlaczego). Międzi innymi dlatego, że nie żyję z fotografii i nie dorabiam w ten sposób. Rejestruję nim atrakcyjne aspekty rzeczywistości i nie ślęczę potem przed kompem, żeby tą rzeczywistość poprawić- nie bawi mnie to, i czasu na to nie mam.
Stwierdzenie, że trzeba być przedstawicielem SONY było przysłowiowem kijem wetkniętym w mrowisko- odzew był natychmiastowy, ale nie taki jak chciałem.
I jeszcze jedno- od kilkunastu lat jestem użytkownikiem systemu Minolta/Sony , ale nie będę piał bezkrytychnie hymnów pochwalnych kiedy coś mi w aparacie nie pasuje.

Jamal_pl
Poszukiwacz

Hehe, chcesz żeby czytać ze zrozumieniem a już czwarty raz czytam pierwsze zdanie z poprzedniego posta i nie mogę wychwycić w nim głęboko ukrytego sensu.

A poważnie jakiego programu używasz "ściagając" pliki z aparatu? Bo mam nadzieję że przeglądasz je jeszcze na komputerze a nie tylko na wyświetlaczu, że monitor masz w miarę skalibrowany, że program jest także "skalibrowany" pod A700? KAŻDY PROGRAM MA PROFILE APARATU KTÓRE KORYGUJĄ KOLORYSTYKĘ

ps. Spróbuj fotografować zielone obiekty - krzaki, zielsko itp. Wyjdzie ładnie, ładniej niż u kolegi, i innego kolegi też. Unikaj czerwonego jak ognia! :c7

ps2. Nie wsadzaj kija gdzie nie trzeba :c9

Sqarpi
Początkujący

Raw, raw i jeszcze raz raw. Nie pasuje czerowny? Wywolujac rawa wchodzisz w zakladke, w ktorej sobie zmieniasz nasycenia kolorow oraz ich odwzorowanie. Za pomaranczowy? Przesuwasz suwaczek czerwieni w ktoras strone az do uzyskania zadowalajacego efektu. Kiedy juz jest dobrze zapisujesz i wywolujesz ustawienia dla kazdego zdjecia. Wywolujac zdjecia analogowe, tez sie stosuje rozne techniki wywolywania, wiec nie rozumiem dlaczego ludzie psiocza, ze wywolywanie rawa to juz ingerencja w zdjecia. Po to wlasnie istnieje raw, zeby ludzie, ktorzy nie sa zadowoleni z tego co wypluwa algorytmy demozaikowania w aparacie, mogli dostosowac efekt koncowy, do tego, co siedzi im w glowie.

Norbert-----
Początkujący

Hmm....
Nie bardzo rozumiem problem....dla mnie kolor jest mało istotny bo zawsze mogę go skorygować. Tak samo niemal zawsze używam AWB bo potem jednym kliknięciem mogę go sobie skorygować jak chcę....

RAW i tylko RAW

Wystarczająco czerwone i ostre?
http://www.aquadesign.pl/fotografia/412.jpg"

Wystarczająco zielone i ostre?
http://www.aquadesign.pl/fotografia/384.jpg"

Wystarczająco niebieskie i ostre?
http://www.aquadesign.pl/fotografia/334.jpg"

Ale to A700 przekłamuje kolory....

:P

Jestem w stanie zrozumieć narzekanie na AF, wysokie ISO, ilość czujników krzyżowych, nieuszczelnione obiektywy czy brak SSM we wszystkich szkłach....ale narzekanie na kolory (których odbiór jest subiektywny) czy na niedoskonałość odwzorowania na 3calowym LCD jest nieco śmieszne. Radzę zrobić odbitkę 20x30cm i wtedy oceniać bo nawet wypasiony Eizo nie daje tego co papier 8-)

tompacan
Nowicjusz

Norbert napisał(a):

Wystarczająco czerwone i ostre?
http://www.aquadesign.pl/fotografia/412.jpg" target="_blank"

MZ zbyt pomarańczowy ten Hawk

Norbert-----
Początkujący

tompac napisał(a):

MZ zbyt pomarańczowy ten Hawk

Nie lubię krwistej czerwieni rodem z Ferrari :) ...dlatego nieco zdjąłem czerwieni.
Ponownie potwierdza się fakt że odbiór kolorów jest indywidualną sprawą.

tompacan
Nowicjusz

Norbert napisał(a):

Ponownie potwierdza się fakt że odbiór kolorów jest indywidualną sprawą.

Ale co to ma wspólnego z indywidualnością?
Gdybyśmy rozmawiali o własnych preferencjach to nie ma tematu, ale rozmawiamy o odwzorowaniu barw, dobrze znam kolor Hawka z grupy Red Arrows i widzę, że nie jest to jego "prawdziwa" czerwień.
Gdybyś na wstępie zaznaczył, że to Twoja interpretacja czerwieni to OK ale tak ... ;)