Podziel się wrażeniami!
witam mam pytanie czy taka oslona bedzie w miare dobra na obiektyw ze srednica 55 mm
http://www.allegro.pl/item1016057933_os ... _a550.html i czy ja zaklada sie na obiektyw bez filtru czy da sie juz tez jak mam zal ozony filtr ?
Można zapewne i na filtr i bez filtra. Tylko
1. Na jaki obiektyw? Bo jak na kita to bez sensu tulipana zakładać, kiedy on przednią soczewką kręci...
2. Jaki filtr? bo jak polaryzacyjny, to podwójnie bez sensu - filtr trzeba kręcic i kit mordką kręci, a jak UV to tylko raz, bo nic nie daje poza pogorszeniem jakości obrazu (chyba, że to ten 2x droższy od kita - wtedy tylko nic nie daje)
Na obiektyw, który ma wewnętrzne ostrzenie (czyli nie kręci przednim członem) - jak najbardziej ta osłona.
Witaj
Trochę dziwna ta aukcja, którą podałaś
W opisie jest tekst, że osłona (tzw. tulipan) pasuję do obiektywów ze średnicą 55mm, natomiast na zdjęciu jest osłona na 58mm
Co do samego tulipanu- ważne jest, abyś podała na jaki obiektyw chcesz go założyc?
Pozdrawiam
edit: Tadeusz szybszy http://klubkm.pl/forum/images/smilies/f1.gif
Jak zwykle na aukcjach zdjęcia sa uniwersalne. Na samym dole masz juz właściwe zdjęcie.Firianus napisał(a):
do obiektywów ze średnicą 55mm, natomiast na zdjęciu jest osłona na 58mm
hmm kurcze no niestety o tym nie pomyslalam a jest to jak narazie kit ... mysle nad jakism obiektywem szerokokatnymw miare przystepnej cenie co by pan poradzil na taki kit ? denerwujace sa niestety te plamki czasem na zdjeciach przez slonko... moze jakas porada?
Jak kiedyś nabędziesz obiektyw(y) z nieruchomym przednim czlonem, to zapewne będzie tam odpowiednia osłona przeciwsłoneczna.menia21 napisał(a):
hmm kurcze no niestety o tym nie pomyslalam a jest to jak narazie kit ... mysle nad jakism obiektywem szerokokatnymw miare przystepnej cenie co by pan poradzil na taki kit ? denerwujace sa niestety te plamki czasem na zdjeciach przez slonko... moze jakas porada?
dziekuje za odpowiedz;) ma Pan racje jest to obiektyw 18 -55 kit wdrazam sie w ten temat powoli malymi krokami ale jeszcze duzo musze poczytac i jak najwiecej cwiczyc;) bede probowac z ta reka cos kombinowac a jaki by Pan polecil obiektyw do robienia zdjec portretowych i krajobrazow polecil oprocz tego kita ? no i jeszcze jaka lampe dodatkowa moglabym zakupic? ...
Na początek polecam ten temat: viewtopic.php?f=30&t=4210menia21 napisał(a):
jaki by Pan polecil obiektyw do robienia zdjec portretowych i krajobrazow polecil oprocz tego kita ? no i jeszcze jaka lampe dodatkowa moglabym zakupic? ...
Jeżeli już chcesz osłonę do tego obiektywu to są gumowe uniwersalne . Mają one 3 możliwości zmiany długości osłony, są w większości e-sklepów i pasują do zmiennoogniskowego kita. Podstawowa zasada j.w pisano jeżeli końcówka obiektywu się obraca osłona powinna być prosta ( nie tulipan )
Wydawanie pieniędzy na osłonę przeciwsłoneczną (jakąkolwiek) do obiektywu 18-55 to zupełnie zbyteczna czynność. Takie jest moje zdanie, a ostatni tydzień intensywnego używania tego obiektywu zupełnie mnie utwierdził w tym przekonaniu.