Podziel się wrażeniami!
ostrzeżenie o drganiach aparatu miga nawet w momencie kiedy go nie dotykam(leży włączony na biurku) co mam ronić pomocy!!!:(((
a dzieje się coś więcej ?
nie wskaźnik sss jest niski albo go w ogóle nie ma (nie ma kresek) i niby wszystko jest ok ale wskaźnik o drganiach miga....
ale wykonałem ten test
W momencie gdy nie ma drgań, ikona nie powinna mrugać. Nie znaczy to jednak, że doszło do awarii.
Zrób tak:
Ustaw najdłuższą ogniskową.
Ustaw aparat na "P". Wybierz w miarę ciemną kompozycję. Ustaw przysłoną na max. np. f/40, tak aby uzyskać długi czas. Wciśnij przycisk migawki do połowy. Jest ikona? Powinna być.
Teraz wybierz bardzo jasną kompozycję (np. coś na śniegu). Ustaw przysłon na min. np f/4; tak aby czas naświetlania był najkrótszy, np 1/1000. Jest "rączka"? Nie powinno być.
A jak jest to masz problem. Spróbuj jeszcze poeksperymentować z kompensacją ekspozycji.
i niby jest ok:)))
punkt 3 str 46 - instrukcja
miga, bo jakbyś zrobił zdjęcie, to jest prawdopodobieństwo rozmazania.
Sprawdź czy miga jak celujesz w słońce
czyli jest ok dzięki bardzo to są wady niedokładności instrukcji tłumaczonych niedokładnie z angielskiego na polski
to są wady niedokładności instrukcji tłumaczonych niedokładnie z angielskiego na polski
korzystam z przyjemnością z trybu M ale chciałem się pobawić na innych trybach a po to jest jakaś funkcja w aparacie żeby działała poprawnie:)))
a po to jest jakaś funkcja w aparacie żeby działała poprawnie:)))
instrukcja w tej kwestii akurat była wyjątkowo jasna, trzeba uważnie czytać.
gnembon napisał(a):
Sprawdź czy miga jak celujesz w słońce