anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

panorama a dysk z menu

profile.country.PL.title
Logard
Nowicjusz

panorama a dysk z menu

Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie dotyczące panoram. Otóż zrobiłem sobie kilka panoram z wakacji (chorwacja) i teraz chcę wypalić płytę DVD z menu i pokazem slajdów z podkładem muzycznym. w tym celu tworzę film w windows movie maker a potaem oopracowuję dysk z menu w windows dvd maker lub innym. Do dziś nie udało mi sie rozgryźć co zrobić by panoramy z a33 wyświetlały sie poprawnie z DVD? zawsze wyświetlają się jako wąski pasek a nie przewijają się jak z aparatu bezpośrednio na telewizorze. Czy w ogóle jest to możliwe?

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Logard napisał(a):

Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie dotyczące panoram. Otóż zrobiłem sobie kilka panoram z wakacji (chorwacja) i teraz chcę wypalić płytę DVD z menu i pokazem slajdów z podkładem muzycznym. w tym celu tworzę film w windows movie maker a potaem oopracowuję dysk z menu w windows dvd maker lub innym. Do dziś nie udało mi sie rozgryźć co zrobić by panoramy z a33 wyświetlały sie poprawnie z DVD? zawsze wyświetlają się jako wąski pasek a nie przewijają się jak z aparatu bezpośrednio na telewizorze. Czy w ogóle jest to możliwe?

Nie znam programu Windows Movie Maker ani Windows DVD Maker ale opierając się na doświadczeniach z innych programów czy to do pokazu slajdów czy też do edycji filmów (ostatnio z takich korzystam tworząc pokazy slajdów - wiem, że to jak strzelanie z armaty do komara ale przy okazji poznaję program i przy montażu filmów jest mi łatwiej) program wyświetla całe zdjęcie jako stopklatkę. Aby zdjęcie było ruchome (czyli w przypadku zdjęcia panoramicznego przesuwało się z zadaną prędkością z jednej strony w drugą) należy taki ruch zaprogramować w programie w danym przedziale czasowym. Samo zdjęcie mimo, że jest panoramiczne nie będzie się przesuwać.
W programie do edycji filmów należy po wstawieniu klatki z panoramą powiększyć obraz tak, aby wysokość panoramy odpowiadała wysokości ekranu. Wtedy obraz nie będzie się mieścił w długości na ekranie. Następnie ustawiamy lewą krawędź obrazka na lewej krawędzi ekranu i zapisujemy to ustawienie jako klatka kluczowa pierwsza. Następnie przesuwamy obraz tak aby prawa krawędź obrazku pokrywała się z prawą krawędzią ekranu i zapisujemy jako drugą (ostatnią) klatkę kluczową. Potem wystarczy podać czas trwania panoramy i wstawiamy tak spreparowany obraz jako nasz właściwy slajd do pokazu. W innych programach spotkałem się, że wybierasz efekt (w tym wypadku przesunięcie) i program prosi cię o pokazanie pierwszej klatki ruchu (pokazujesz powiększony obraz tak aby zajmował w wysokości cały ekran a lewa krawędź obrazu pokrywała się z lewą stroną ekranu) a gdy program poprosi cię o pokazanie ostatniej klatki ruchu to pokazujesz też powiększony obraz z pokrywającą się prawą krawędzią z prawą krawędzią ekranu. Na podobnej zasadzie można wykonywać zbliżenia, oddalenia i inne ruchy na statycznym obrazku.

profile.country.PL.title
Logard
Nowicjusz

O! dziekuję za tę podpowiedź. Niestety w windows movie maker brak jest takich efektów. Dlatego będę szukał innego programu do edycji. Ja też robię pokazy slajdów na takim programie. Są wieksze możliwości dokładania muzyki edycji tekstów i dodawania różnych efektów , przejść itp. Zapytam, jesli to nie tajemnica, jakiego programu używasz?
Może ktoś wie jakie są darmowe dobre programy do edycji , najlepiej z polską wersją.
pozdruffka.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Logard napisał(a):

Zapytam, jesli to nie tajemnica, jakiego programu używasz?
Może ktoś wie jakie są darmowe dobre programy do edycji , najlepiej z polską wersją.

Nie, nie tajemnica.
Moim podstawowym programem do montażu filmów czy nawet pokazów slajdów jest kdenlive, używałem troszkę pitivi. Próbowałem kiedyś również typowego programu do tworzenia slideshow ale nie pamiętam już jego nazwy, kiedyś był free ale po pewnym czasie gdy chciałem go zainstalować to okazało się, że jest płatny więc odpuściłem. Zainteresowałem się programami typowymi do montażu i teraz praktycznie tylko w nich dłubię. Wiem, że to jest bardziej pracochłonne i więcej zajmuje czasu ale mi to nie przeszkadza.
Co do programów to wpisz w google: programy do slideshow, programy do tworzenia pokazu ze zdjęć, program do montażu filmu itp., wyskoczy dużo.