Podziel się wrażeniami!
witam.
jestem posiadaczem od nie dawna alfy200-zacny aparacik i poznaje powoli co on potrafii ale czasem nie wiem co z czym wiec chodzi o panoramowanie-co to dokladnie jest i w jakich parametrach to szukac czy ustawiac.helppp
http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=30&t=1750&st=0&sk=t&sd=a
Panoramowanie, to nie tryb aparatu tylko sposób wykonywania zdjęć. Konkretnie fotografowania obiektów ruchomych, np. samochodu w czasie jazdy.
Polega to na tym, że stajemy obok toru jazdy , "łapiemy" w celownik ruchomy obiekt i wodzimy za jego ruchem, starając się utrzymać nieruchomo w wizjerze. W stosownym momencie, nie przerywając ruchu wodzącego naciskamy spust migawki wykonyjąc jedno, lub serię zdjęć. Ot i wszystko.
Można w ten sposób, stosując dość długie czasu uzyskać ostry obiekt na tle zasmużonego tła.
czyli-celu w obiekt i prowadze lufe za nim i spust -a jak ustawiac apart-n ajkim ustawieniu najlpiej-zakladam ze tlo rozmyte a obiekt srednio szybko sie przemieszcza
imho najlepiej na S
czas ustawić - no właśnie.....metodą prób i błędów......bo wszystko zależy jaka prędkość i czy jest jasno w tej chwili......
ale np. 1/10, 1/20
musisz próbować różnych wartości czasu
czyli najlepiej cwiczyc i cwiczyc az znajdzie sie to-wsjo dopasowac do predkosci,i wodzic lufa za obiektem z wduszonym spustem do połowy?????????/
ćwiczyć, ćwiczyć
dla mnie to (jak już muszę robić takie zdjęcia), zawsze metoda prób i błędów (dopasowanie czasu i prędkości śledzenia do faktycznej prędkości przedmiotu fotografowanego)
co do spustu: najpierw wodzisz z przyblokowanym AF (czyli spust do połowy), a jak już będziesz gotowy - cykasz
wczoraj mialem problem z panoramowaniem-lecial ptak i wodzilem za nim lufa z wcisnietym spustem ale chyba złe ustawienie bo mialem 1/3000 i wychodzily ciemnie:(
czyli najlepiej zmniejszyc ten czas i robic 1/30->ale czy nie wyjdzie obiekt poruszony?
wczoraj mialem problem z panoramowaniem-lecial ptak i wodzilem za nim lufa z wcisnietym spustem ale chyba złe ustawienie bo mialem 1/3000 i wychodzily ciemnie:(
czyli najlepiej zmniejszyc ten czas i robic 1/30->ale czy nie wyjdzie obiekt poruszony?
a czy sa szanse zeby na mojm podstawowymn sprzecie to wyszło-obiektyw jaki byl w zestawie mam na mysli?