Podziel się wrażeniami!
witam wszystkich , i mam maly problem , trafila mi sie okazja robic fotki na 2 imprezkach , i troszke sie zawiodlem , ale do rzeczy fotki w kosciele , (ustawienia manualne , swiatlo zastane czas naswietlania ok:1/13 -1/20 , przyslona f-4,5-5,6 . iso 400- 800 ,pomiar ostrosci centralny ) nie bylo innej mozliwosci , na wyswietlaczu wyswietlalo w miare fajnie , ale po wrzucenu na kompa porazka szumy straszne , brak ostrosci przy zblizeniach lub wykadrowanu . a pytanie moje jest takie czy to wina w moich ustawieniach , czy cos nie tak z autofokusem ,dzieki za wszelkie porady. fotka przykladowa w galerii
franek4always napisał(a):
[A możesz wystawić wersję dziewiczą tych fotek w pełnym wymiarze, nieobrobionych w PS?
Fotki robiłeś z rączki czy ze statywu?
Lajam napisał(a):
[A możesz wystawić wersję dziewiczą tych fotek w pełnym wymiarze, nieobrobionych w PS?
To coś zmieni?
Zawsze dziwią mnie takie prośby...najczęściej potem oceniany jest 300% crop, że szumy, że aberracje, że nie taka ostrość jak trzeba...
Lajam napisał(a):
Fotki robiłeś z rączki czy ze statywu?
Zdjęcia z ręki... to nie jest jakieś arcytrudne zadanie utrzymać czasy rzędu 1/20s.
System AF ma też swoje ograniczenia. Kalibracja AF dokonywana przy świetle o temperaturze barwowej zbliżonej do światła dziennego i w takich warunkach działa najlepiej. Zmiana temperatury barwowej może powodować pewne odchyłki w ustawieniu AF.
Jeśli posiadasz lampę błyskową firmy Sony to możesz ją założyć na aparat w celu wspomagania AF. Lampy te mogą pracować bez wyzwalania błysku a dając jedynie wspomaganie. Niestety zasięg tego też jest ograniczony.
Jednak jak już koledzy wcześniej wspomnieli jasne szkło to podstawa.
1/13 sekundy to dość długo i w zależności od wago sprzętu (bezwładność) i pewnej ręki fotografa jednemu wyjdzie zdjęcie ostre a drugiemu poruszone. Na twoim miejscu nie bałbym się wyższych czułości bo lepiej jest nawet odszumić zdjęcie niż mieć poruszone.
Na przyszłość włącz pomiar punktowy, manualny tryb ekspozycji i zgodnie z zasadą że światłomierz mierzy na szaro jasne partie prześwietlaj a ciemne nie doświetlaj. Prosty przykład robiąc portret mierzysz punktowo od skóry i prześwietlasz o 1 blendę i tada!! masz prawidłowo naświetloną facjatę. Proste a działa.
W razie problemów ze sprzętem zawsze możesz przesłać go do nas w celu sprawdzenia.
Pozdrawiam
Grzesiek.
No właśnie, dlatego mnie z kolei zawsze dziwią osoby, które zachwalają obiektywy i wstawią jako przykład tak powyciągane softem fotki, że niewiele mają one wspólnego z oryginałem.
Żeby móc ocenić szkło trzeba mieć dziewiczą fotkę, tylko wtedy można robić jakieś obiektywne porównanie.
DSC01705.jpg - było zrobione 1/8 - a to już nie jest takie oczywiste
dzieki Grzesiek z CSI FOTO i VIDEO wlasnie rozwazam taka mysl by oddac sprzet do serwisu , bo jak widac przedstawilem fotke z czasem 1/20 i tez jest do bani ,nie wspomne o innych z krotszym czasem naswietlanaia co wydaja mi sie tez malo ostre , a na ktore nie mam zgody by zamieszczac na forum ,pozatym czytac ciagle o zlym kadrowanu ,jesli problem nie na tym polega . przedstawilem zdjęcie prosto z aparatu by mozna widzec ze cos jest nie tak.a nie po to by sie chwalic jakie to super fotki robie .pozatym kazdy z was wkleja zdjęcie po mniejszej lub wiekszej obrobce w PS . stabilizacja mam wlaczona caly czas , owszem pomiar byl centralnie wywazony a nie punktowy .jasne szkielko , no cuz przydalo by sie jak najbardziej , ale musi jeszcze troche poczekac . pozdrawiam wszystkich i dziekuje za wypowiedzi .
kozystajac z okazji to czy ten sprzet musze sam odeslac ,do serwisu czy wystarczy ze odwioze tam gdzie kupywalem (fotojocker ) by sprawdzic ostrosc , a jest jeszcze na gwarancji
krzyho4 napisał(a):
kozystajac z okazji to czy ten sprzet musze sam odeslac ,do serwisu czy wystarczy ze odwioze tam gdzie kupywalem (fotojocker ) by sprawdzic ostrosc , a jest jeszcze na gwarancji
krzyho4 napisał(a):
dzieki Grzesiek z CSI FOTO i VIDEO wlasnie rozwazam taka mysl by oddac sprzet do serwisu , bo jak widac przedstawilem fotke z czasem 1/20 i tez jest do bani ,nie wspomne o innych z krotszym czasem naswietlanaia co wydaja mi sie tez malo ostre.
dzieki za pomoc , wiedze jakas tam nie wielka posiadam jak mowilem juz tysiace zdjec robionych aparatem marki ,,Zenit ,, z ktorego bylem nie tylko ja zadowolony , ale cuz technika idze do przodu i trzeba lekko za nią podazac , poszukam jeszcze jakis plaszy do testow (wlasnie jak ktos by mogl wskazac takie bo szperanie po stronach jest troszke czasochlone ), i wtedy zobaczymy czy odsylac . dodam jeszcze ciekawe ilu z was potrafilo by sobie samodzielnie wywolac film analogowy i zrobic odbitki
LINK