Podziel się wrażeniami!
Witam
Posiadam A500 i obiektyw kitowy 18-55. Około miesiąca temu pojawił się problem, nie bardzo dokuczliwy, ale denerwujący. Podczas robienia zdjęć do przysłony 22, wszystko jest dobrze, zdjęcia ostre ... generalnie tak jak być powinno. Przy przysłonie ponad 22 na zdjęciach pojawiają się "zanieczyszczenia" w postaci nieostrych włosków. Przeczyściłem systemowo matrycę,ale nic to nie dało Sprawdziłem z dłuższą migawką i małą przysłoną, ale nie pojawiły się. Wydaje mi się, że spowodowane jest to innym załamywaniem się światła, co oznaczało by, że zanieczyszczenia są gdzieś w obiektywie. Na zdjęciach pojawiają się trzy na podobnej wysokości przez szerokość zdjęcia. Soczewki w obiektywie są czyste. Próbowałem robić zdjęcia z różną ogniskową i zawsze na zdjeciu są wtym samym miejscu co z kolei wskazywało by na matrycę.
Jestem w kropce.
Nie wiem czy to matryca , czy obiektyw. Nie mam jak na razie sprawdzić jak będzie wyglądała sprawa z innym obiektywem.
Jeśli Ktoś zna się na optyce na tyle, aby mi pomóc bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Byłoby nieźle, gdybyś wrzucił jakieś przykładowe zdjęcia z tym "efektem".
Mimo wszystko stawiałbym na matrycę. Wypadało by ją przeczyścić.
Piszesz:
Co masz na myśli? Przedmuchałeś ją chociaż?Polosob napisał(a):
Przeczyściłem systemowo matrycę
Podaję zdjęcia.
Okazało się, że już przy mniejszej przysłonie jest to widoczne.
"Systemowe czyszczenie" to potrząsanie matrycą uruchamiane z menu
Na razie nie mam sprzętu do czyszczenia , nawet gruszki. Poza tym muszę się doedukować - to moje pierwsze lustro a jak przeczytałem, ze roleta migawki jest cieńsza od włosa ....... to mi się moje zjeżyły
Dziękuję za szybką reakcję
Diagnoza: brudna matryca.
Leczenie: wyczyścić.
Bez gruchy się nie obejdzie
TUTAJ POCZYTAJ
Edit. Czyszczenie "systemowe", czyli otrząsanie matrycy przy wyłączaniu aparatu jest skuteczne... do pewnego stopnia. Tak czy owak, od czasu do czasu trzeba przedmuchać.
PS - do czego Ci takie przysłony?
Dzięki bardzo
Trzeba zakasać rękawy i...
co do przysłony: lubię troszkę poeksperymentować
Jeszcze raz dziekuję
Każdy (prawie) przez to przechodziPolosob napisał(a):
co do przysłony: lubię troszkę poeksperymentować