anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Premiera: A560 i A580

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Premiera: A560 i A580

Miło nam poinformować o premierze nowych aparatów: SONY :c56 560 i :c56 580.

http://img294.imageshack.us/img294/711/07av.jpg

Poniżej przedstawiamy informację prasową, specyfikację produktów oraz zdjęcia. W razie jakichkolwiek pytań - śmiało proszę pisać, w miarę możliwości postaramy się odpowiedzieć na Wasze pytania.
Informujemy również, że podczas spotkania Foto Klubu, które odbędzie się w najbliższą Sobotę - będą do Waszej dyspozycji nowe aparaty. Gorąco zapraszamy na to spotkanie.

Informacja prasowa
Londyn, 24 sierpnia 2010 r.

Sony wprowadza zaawansowane lustrzanki cyfrowe z funkcją nagrywania filmów Full HD

Zaawansowana lustrzanka cyfrowa :c56 580 z nowo opracowanym przetwornikiem CMOS Exmor APS HD o rozdzielczości 16,2 megapikseli, automatyką HDR i trybem zdjęć seryjnych z szybkością do 7 kl./s

- DSLR-A580 (16,2 megapikseli) i DSLR-A560 (14,2 megapikseli)

- Duża szybkość wykonywania zdjęć – do 7 kl./s

- Nowy, 15-polowy autofokus z systemem wykrywania fazy – szybkie, dokładne śledzenie ostrości

- Nagrywanie filmów Full HD

- Zaawansowane funkcje przetwarzania obrazu: panorama 3D, automatyka HDR i redukcja szumu z wykorzystaniem wielu klatek

Firma Sony wprowadza na rynek dwie nowe lustrzanki średniej klasy, wyróżniające się doskonałymi parametrami obrazu. Modele DSLR-A580 i DSLR-A560 będą atrakcyjną propozycją dla osób, które pragną poznawać nowe, zaawansowane możliwości twórczego fotografowania.

Sercem obu urządzeń jest przetwornik obrazu CMOS Exmor™ APS HD nowej generacji, który w połączeniu z najnowszą wersją wydajnego procesora obrazu Sony BIONZ umożliwia szybkie zdjęcia seryjne oraz zaawansowane, cyfrowe przetwarzanie obrazu. Daje to większe możliwości twórczej ekspresji zarówno początkującym użytkownikom, jak i pasjonatom fotografii.

Po włączeniu trybu ciągłego z priorytetem szybkości lustrzanki A580 i A560 mogą rejestrować zdjęcia z szybkością do 7 klatek na sekundę. Nowo opracowany, 15-polowy autofokus z systemem wykrywania fazy umożliwia dokładne śledzenie ostrości, nawet obiektów znajdujących się w ruchu, a opracowany przez Sony system podglądu na żywo z szybkim systemem autofokus jest obecnie jeszcze bardziej efektywny.

Aparaty DSLR-A580 i A560 współpracują z całą gamą przeszło 30 wymiennych obiektywów :c56 z mocowaniem A, produkowanych przez Sony i Carl Zeiss. Nowe modele są również wyposażone w stabilizator obrazu SteadyShot INSIDE, który kompensuje drgania przy zdjęciach z ręki, pozwalając wydłużyć czas otwarcia migawki nawet o 4 stopnie w stosunku do standardowej wartości.

Nagrywanie filmów Full HD
Oba modele pozwalają na nagrywanie filmów HD. Aby nagrać wysokiej jakości film HD ze stereofoniczną ścieżką dźwiękową, wystarczy nacisnąć dedykowany przycisk filmowania. Nagrań można dokonywać w formacie AVCHD 1080i i wygodnym dla użytkowników Internetu formacie MP4. Duże wymiary i rozdzielczość przetwornika obrazu CMOS Exmor™ APS HD umożliwiają nagrywanie wspaniałych ujęć filmowych HD z pięknie rozmytym tłem.

Łatwe komponowanie ujęć i wyświetlanie obrazu
Aparaty A580 i A560 dają nowe, ciekawe możliwości komponowania i wyświetlania obrazu fotograficznego i filmowego o najwyższej jakości.
Uchylny w górę i w dół wyświetlacz Xtra Fine LCD o przekątnej 3 cali (7,5 cm) umożliwia wygodne komponowanie ujęć z różnych perspektyw i wyróżnia się dużą jasnością, szczegółowością i kontrastowością obrazu.

Dodatkowym ułatwieniem jest funkcja sprawdzania ostrości przy podglądzie na żywo, która pozwala na wizualną ocenę najdrobniejszych szczegółów obrazu. Po jej włączeniu obraz rejestrowany przez główny przetwornik pojawia się na monitorze LCD w wybranym przez użytkownika powiększeniu, dzięki czemu można dokładnie sprawdzić ostrość szczegółów w obrazie. W razie potrzeby, użytkownik może również zmienić system nastawiania ostrości z wykrywania fazy na wykrywanie kontrastu.

Miłośnicy lustrzanek cyfrowych z zadowoleniem powitają jasny, kontrastowy wizjer optyczny pokrywający 95% kadru i pozwalający na bardzo szczegółowy podgląd fotografowanego ujęcia. Naciskając odpowiedni przycisk, można również sprawdzić głębię ostrości.

Oba aparaty są wyposażone w tryb panoramy 3D, umożliwiający zapis szczegółowego obrazu niezwykle rozległej panoramy. Panoramy 3D można następnie wyświetlać na każdym telewizorze zgodnym z technologią 3D.

W porównaniu z modelami :c56 poprzedniej generacji, dalszemu ulepszeniu poddano funkcję automatyki HDR: dane z serii trzech zdjęć różniących się naświetleniem są automatycznie łączone w jeden obraz odznaczający się większą ilością szczegółów w światłach i cieniach. Tryb redukcji szumu z wykorzystaniem wielu klatek wykorzystuje dane z serii sześciu zdjęć do stworzenia jednego obrazu o niskim poziomie szumów, dzięki czemu efektywna czułość może być zwiększona nawet do ISO 25 600.

Nowe aparaty współpracują z kartami Memory Stick PRO Duo™ (w tym Memory Stick PRO-HG Duo™) i SD (w tym SDHC i SDXC) (wszystkie nośniki danych są sprzedawane oddzielnie).  Karty Memory Stick PRO-HG Duo HX, umożliwiające przesyłanie danych z szybkością 30 MB/s, wyróżniają się najwyższą wydajnością podczas zdjęć seryjnych i przy przesyłaniu danych na inny nośnik.

Nowe lustrzanki cyfrowe Sony DSLR-A580 i DSLR-A560 trafią do sprzedaży w październiku 2010 r.

oldguest
Początkujący

hozel napisał(a):

A jak jest ze zdjęciami z lampą w 550, robi momentalnie czy po chwili?

Sprawdzałem i chyba faktycznie A550 czy A580 ma minimalnie większe opóźnienie zrobienia zdjęcia z lampą względem bez lampy czy względem A390... Nie wiem z czego to wynika ale chyba tak jest i na pewno nie jest to 1sec tylko tak z 0,25sec.

Teraz jeszcze sprawdziłem tryb manualny i w tym trybie nie ma opóźnienia więc możliwe że to ma związek z przebłyskiem.

A moim prywatnym zdaniem muchador ma rację. Skoro aparat ma parę dni to niech sprzedawca to wymienia (na podstawie niezgodności towaru z umową)... Do 6 miesięcy prawo jest po stronie konsumenta, niekiedy może się sprawa otrzeć o sąd (więc tak daleko nie warto brnąć szczególnie że serwis jest szybki), ale warto spróbować. Po co klient ma cierpieć (wiem że CSI jest szybkie, ale to zawsze 4 dni, a w przypadku oddanie w sklepie a nie w Sony Centre czas się wydłuża) z tego powodu że produkt od razu po zakupie źle działa?

Więc albo sprzedawca wymieni od razu i po sprawie, albo wysłać do CSI za pomocą Sony Centre lub bezpośrednio do nich (~4 dni robocze). Bo jak sprzedawca nie wymieni od razu ma 14 dni na ustosunkowanie się.

oldguest
Początkujący

Mam takie pytanko może ktoś zrobił by sampel-ki Wideo A58/60 z A55 i Nexem by ukazać pracę AF. Piszę gdyż nie ma aż tak konkretnych porównań nigdzie w necie (tzn bynajmniej nie znalazłem). Pozdrawiam

profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

Ale a560 i a580 nie posiadają AF podczas filmowana :c20

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.en_PL.title
zlybanan
Początkujący

mno napisał(a):

Mam takie pytanko może ktoś zrobił by sampel-ki Wideo A58/60 z A55 i Nexem by ukazać pracę AF. Piszę gdyż nie ma aż tak konkretnych porównań nigdzie w necie (tzn bynajmniej nie znalazłem). Pozdrawiam

takiego porównania nie widziałem ale krąży coś innego
http://www.youtube.com/watch?v=5Of7zv5EXBY
oczywiście sprawa tyczy się zdjęciowego trybu pracy AF
dla video pozostaje MF

profile.country.pl_PL.title
_mefius_
Początkujący

czy wiadomo coś wreszcie o a560? kiedy się pojawi w sklepach i w jakiej cenie?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

czy wiadomo coś wreszcie o a560? kiedy się pojawi w sklepach i w jakiej cenie?

Wg informacji z sierpnia, miały się pojawić na początku roku, albo jak się uda, pod koniec tego. Trzeba czekać... :c69 cierpliwie :c35

------------------------------
fotoamator
holzapfe-----
Początkujący

Witam. Kilka dni temu pisałem o beckfocusie w mojej alfie 580, sklep w którym kupiłem aparat postanowił mi wymienić na nowy. Co się okazało, że wszystkie tak mają. Więc postanowiłem porównać celność AF w 580 i mojej poprzedniej alfie 300. Co się okazało, 300 w 99% trafia tam gdzie chcemy, a 580 nigdy nie wiemy gdzie będzie ostro. Zauważyłem że 300 ma 9 punktowy AF i jest to mały kwadracik na środku i 8 kresek po bokach, a w 580 jest 15 kwadratów. Jeden kwadrat jest cztery razy większych niż ten środkowy w alfie 300. Stwierdziłem że to może mieć znaczenie dla celności AF. Zauważyłem również że kwadraty w 580 mają małą przerwę. Mam pytanie do użytkowników alf z 15 punktowym AF. W jaki sposób ustawiają kwadrat na obiekcie czy narożnikiem czy tą przerwą? Ja gdy ustawiam centralnie na obiekt to zawsze występuje beckfocus. Nikt nie jest zadowolony kiedy na zdjęciu para młoda jest na drugim planie, a świadkowie wyostrzeni. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

AdiPL-----
Początkujący

Co do A560, to na stronie Sony niedawno był termin: Marzec 2011, o ile mnie pamięć nie myli.
Jakby był prędzej, to byłoby naprawdę fajnie.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

AdiPL napisał(a):

Co do A560, to na stronie Sony niedawno był termin: Marzec 2011, o ile mnie pamięć nie myli.
Jakby był prędzej, to byłoby naprawdę fajnie.

Ja nie odpowiem na pytanie kiedy, ale zadam wam pytanie takie:
czy myślicie, że cena a560 będzie na tyle niższa na wejściu od modelu, który już będzie ileś miesięcy na rynku? Warto czekać ? Cena a580 spada. A560 nie wiadomo kiedy dokładnie pojawi się na półkach. O ile ktoś ma czym fotografować - okej, ale moim zdaniem czasami lepiej dołożyć (zwłaszcza, że w zamian dostajemy kilka istotnych rzeczy) i po prostu fotografować :D

Początkujący

W jednym sklepie już widnieje cena A560+18-55mm. Te lustro kosztuje ok 3050zł.