Podziel się wrażeniami!
witam.
od jakiegoś czasu mam problem ze swoją alfą. jestem załamana. otóż jakiś czas temu zrobiłam pełno zdjęć, które były bardzo ważne. chciałam je wrzucić do komputera.. zgrało się jakieś 20 po czym wyskoczył komunikat, że karta jest niesformatowana. Na aparacie to samo, komunikat, że nie można użyć karty sd. .
Sformatowałam tą kartę i opisałam na jakimś madrym forum swój problem. Napisano, ze to wina karty, że one tak mają czasem. Jakiś koleś polecił mi program do odzyskiwania zdjęć, odzyskałam prawie wszystkie. Kolejny raz kiedy zrobiłam zdjęcia zrobiło sie tak samo, więc zmieniłam kartę. Już się ucieszyłam, że tym razem będę miała swoje ukochane zdjęcia, bez takich historii jak poprzednio. Jednak nie, chcę zgrać zdjęcia, a po chwili pokazuję sie, że karta jest pusta. Już nie wiem co mam robić. Chyba aparat wyląduje w serwisie, bo już wiem, że to nie wina karty. Nie wiem co się dzieje. Straciłam jakieś 500 zdjęć, nie wiem czy tym razem je odzyskam, bo wyskakują błędy odczytu.
Miał może ktoś kiedyś taką sytuację i wie o co chodzi? Bardzo proszę o pomoc..
przykra sprawa. I nie chciałbym nigdy przez to przechodzić.
Mam takie pytanie - czy formatowałaś kartę w aparacie ?
tą pierwszą, po której wyskoczył błąd sformatowałam.
drugiej - nie.
jeszcze jedno pytanko - jak zrzucasz zdjęcia ?
przez kabelek usb, nie mam czytnika kart.
dalej jak się pojawia komunikat, ze znaleziono sprzęt robię ' kopiuj obrazy...' i tam później się okazuję, że nie ma czego kopiować..
Dziwne.
1. Przed podłączeniem aparatu do komputera zdjęcia na karcie są i dają się oglądać na wyświetlaczu?
2. Można je obracać, kasować i dokładać nowe poprzez kolejne zdjęcia?
3. W momencie podłączenia poprzez usb znikają?
Może jakiś dziwny wirus w komputerze?
4. Spróbuj podłączyć, ale nie używać od razu kreatora kopiowania, tylko wejść do karty i do folderu na karcie gdzie są zdjęcia i zobacz czy można je przeglądać na komputerze bez kopiowania.
Sprawdź też, czy poza dwoma folderami na karcie (Misc i katalog ze zdjęciami) nie ma jakiś innych ukrytych, systemowych, dziwnych plików).
to jest bardzo dziwne.
zanim podłączyłam aparat do komputera przeglądałam zdjęcia i wszystko było ok, zresztą tak było za każdym razem, kiedy później znikały.
gdy podłączyłam na chwile jeszcze się pokazały, ale w momencie kiedy chciałam je skopiować okazało się, że jest pusto. teraz nie mogę ich na aparacie już przeglądać. jak włącze aparat to pokazuje, że można zrobić jeszcze nieco ponad 500 zdjęć zamiast prawie 1000, więc tak jakby karta była pełna, ale wchodząc w podgląd obrazów pisze, że obrazów brak.
jeżeli wchodzę teraz w folder karty to pokazuje, że nie jest pusty.
nie rozumiem nic.
Możliwe, że to na skutek niesformatowania karty przed użyciem.
Spróbuj "odzyskać" zdjęcia, a potem sformatuj kartę.
Nic sensowniejszego nie przychodzi mi do głowy
właśnie jeśli chodzi o sformatowanie karty. gdy opisałam swój problem za 1 razem na jakimś forum, myśląc jeszcze, że to wina karty jakiś miły Pan odpisał, że jeśli sformatuję kartę to ona nie nadaję się później do użytku, mam ją schować głęboko w szufladzie i więcej nie używać. więc jak to jest?
Karty pamięci nie powinno się formatować w komputerze a tylko w aparacie, w którym bedzie pracować. I jak najbardziej należy to zrobić przed 1 użyciem. A i potem czasem nie zaszkodzi.