anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z czystym zdjęciem;/ A200

3853-----
Początkujący

Problem z czystym zdjęciem;/ A200

Witam forumowiczów bardzo serdecznie!!!
Borykam się z problemem. Podczas robienia zdjęć A200 70-300mm uzyskuję ciemniejsze plamy na zdjęciu;/ Po wyczyszczeniu chciałem sprawdzić czy jest juz ok, ale okazało się po wydłużeniu czasu naświetlania że one nadal są i jeszcze bardziej wyraźne niż jak robię zdjęcia normalnie z pełna automatyką. Doradźcie mi proszę!!! nie mam bladego pojęcia czy to zanieczyszczony aparat czy obiektyw. Pomocy!DSC02452.JPGDSC02441.JPG

24 ODPOW. 24
profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

200mm na zwierzaczki to za mało a TCx2 pogarsza jakość i 70-400 G będzie na pewno lepsze :D
Mi bardziej niż na ogniskowej zależało na świetle :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
3853-----
Początkujący

Aż miło poczytać co fachowcy mają do powiedzenia. Pisałem na wielu forach, ale nie przekonali mnie tak jak wy. Krótko zwięźle i na temat. Szacunek i pozdrawiam :c37 :c39

Szczupic
Użytkownik

Przeczytaj sobie PW też fajna alternatywa :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
marek320
Początkujący

Witam wszystkich na forum. Mam problemy z A300, zdjęcia wyglądają podobnie jak u myśliwego1814 , temat „problem z czystym zdjęciem”. Myślę, że winy nie należy szukać w zabrudzeniu matrycy. Zauważyłem, że plamy nie są widoczne na pierwszym i kolejnych kilku zdjęciach. W czasie ostatniego użytkowania aparatu plamy pojawiły się dopiero na 17 zdięciu i kolejnych. Wcześniej nie sprawdzałem na której klatce ale w środkowej części kadru jest dużo większa niż u myśliwego1814. Ponadto aparat wyposażony jest w system oczyszczania matrycy i za bardzo nie chce mi się wierzyć w zabrudzenie. Ciekaw jestem ile kosztuje wymiana matrycy i jak często zdarza się to w sprzęcie m-ki SONY bo miałem zamiar kupić kolejny aparat i rozbudować system o kolejne obiektywy.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

jeśli masz plamy na zdjęciach to przyczyną są wyłącznie paprochy lub inne zabrudzenia matrycy które uwidaczniają się w zależności od przymknięcia przysłony w obiektywie. A czyszczenie fabryczne przy wyłączaniu to tylko otrząsanie z pyłków które i tak pozostają pomiędzy migawką a matrycą więc jeśli ich stamtąd nie usuniesz za pomocą gruszki to same nie uciekną. Ważna jest także czystość tylnej soczewki obiektywu bo każdy znajdujący się tam paproch będzie wyglądał na zdjęciu jak plama