Podziel się wrażeniami!
Witam,
odk kilku dni zaobserwowałam bardzo martwiącą mnie "usterkę" (?) w mojej A200 Robię zdjęcie obiektu, które na podglądzie wygląda bardzo ostro i wyraźnie a po przerzuceniu na komputer okazuje się, ze zdjęcie jest kompletnie zamazane Dodam, że zdjęcie robię w ogóle nie ruszając aparatem, oświatlenie jest odpowiednie, próbowałam już w różnych trybach robić zdjęcia, dziś "przeleciałam" każdy tryb robiąc zdjęcia uroczemu rottweilerowi.. Czemu efekt jest tak mierny, skoro jeszcze tydzień temu aparat łapał mi wszystkie inne obiekty (również psy) ostro. Porównanie:
Zdjęcie sprzed kilku dni:
http://img109.imageshack.us/img109/5818/dsc01572ds.jpg
Zdjęcie z dziś:
http://img109.imageshack.us/img109/3473/dsc01735l.jpg
Zaznaczam, że warunki pogodowe na obu zdjęciach są identyczne, takie samo oświetlnenie... O co chodzi, bardzo proszę o sugestię i wskazówki, dziś się załamałam, zrobiłam 75 zdjęć a po przejrzeniu ostrych bylo tylko 21 ;( Wcześniej nie bylo takich sytuacji
Witaj
Pierwsze zdjęcie jest ostre natomiast drugie nie.
Na drugim zdjęciu jest byt długi czas naświetlania - 1/8 s - co powoduje, że nawet stabilizacja obrazu nie da rady ponieważ obiekt porusza się zbyt szybko. Potrzeba zwiększyć czułość do ISO 400 a nawet 800.
Polecam robienie zdjęć w trybie A - priorytetu przesłony.
Tam aparat sam dobiera szybkość czasu w zależności jak ustawiamy sobie przesłonę, ISO, EV.
Bardzo Ci dziękuję, to cenna uwaga, będę próbować Gdyby ktoś jeszcze chciał poradzić coś to będę bardzo wdzięczna
Witaj.
Niestety, nie masz racji. Warunki nie były takie same! Na drugim zdjęciu było około ośmiokrotnie ciemniej.
Fotografując, należy zwracac uwagę na parametry ekspozycji - czas migawki, wielkość przysłony, ISO, no i ogniskowa (też!).
Drugie zdjęcie automatyka aparatu naświetliła z czasem migawki 1/8 sekundy, co przy ogniskowej 55mm jest dla niedoświadczonej ręki czasem o wieeele za długim. Wystarczyło np. użyć lampy błyskowej, lub zwiększyć ISO.
Zajrzyj też tutaj i zapoznaj się z tematami. SZKÓŁKA
Fotografia to "malowanie światłem". A jak światła jest mało, to trzeba albo zwiększyć otwór przysłony, albo wydłużyć czas migawki. A jak czas zbyt długi, to zdjęcie wychodzi zamazane.
A tu przysłony zwiększyć się już nie da. Na obydwu zdjęciach masz ją maksymalnie otwartą.
Starosta napisał(a):
Polecam robienie zdjęć w trybie A - priorytetu przysłony.
Musisz pilnować czasów jakie aparat dobiera sobie w trybach półautomatycznych.
Pierwsze zdjęcie jest wykonane z czasem 1/50 sek, drugie 1/8 sek.
Nawet jeśli aparat będzie na statywie nieruchomo to przy 1/8 sek minimalne poruszenie pieska spowoduje jego rozmazanie na zdjęciu.
Pamiętaj aby tak dobierać czas, żeby wynosił mniej więcej 1/długość ogniskowej jaką używasz
czyli dla 50mm minimum 1/50sek. Ta zasada (przynajmniej w teorii:)) pozwala na wykonanie zdjęcia, ne którym nie powinno być poruszeń wywołanych przez ruchy rąk osoby fotografującej.
Oczywiście jeśli obiekt porusza się szybko (np biegnący pies) to trzeba używać jeszcze krótszych czasów (tak minimum 1/320 - 1/500 sekundy).
Starosta słusznie radzi, aby w sytuacji gdy aparat dobiera zbyt długi czas naświetlania, podnosić czułość ISO. Możesz również dokupić obiektyw o dużej jasności np. Sony 50/1.8 SAM - duży otwór przysłony również pozwala na skrócenie czasu naświetlania. Tyle, że jest to dodatkowy wydatek. Z tym co posiadasz, najkorzystniej będzie użyć wyższego ISO.
Pozdrawiam,
Wielkie dzięki za wszelkie rady- jesteście nieocenieni Zmiana czasu na 1/50 wraz z podwyższeniem ISO załatwiła sprawę
nie wiem czy wstawienie iso 1600 można nazwać załatwieniem sprawy;pp
sprawę załatwi 550zł i nowa 50mm
wratislavian napisał(a):
nie wiem czy wstawienie iso 1600 można nazwać załatwieniem sprawy
chciałem tylko zwrócić uwagę Ali na to, że nie do końca jest tak różowo;p
wratislavian napisał(a):
chciałem tylko zwrócić uwagę Ali na to, że nie do końca jest tak różowo;p