anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z ostrzeniem zdjęć.

tomeq188
Początkujący

Problem z ostrzeniem zdjęć.

Byłem dziś w mieście i robiłem sobie zdjęcia moją a200 z kitem. I tu zaczyna się problem z ostrzeniem zdjęć. Wiem że a 200 nie ma wspomagania af ( czyli tej czerwonej lampki ) ale powiem wam że warunki nie były wcale takie złe a problemy były straszne. A kumpel który ma 400d która też nie posiada takiego wspomagania nie miała żadnych problemów. Proszę o jakieś porady które mogą usprawnić ostrzenie robienie zdjęć w trudnych warunkach to moja praca. Jakie macie ustawienia aparatu na takie warunki?? Nie chodzi mi tu o przysłone i migawkę tylko o ustawiania af itd.

59 ODPOW. 59
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Polecam takie ustawienia:
pole AF na "punktowy"
tryb AF na "AF-S" (pojedynczy)

Polecam również tryb pracy aparat ustawić na "P" lub "A"

zapewne miałeś włączone "AUTO" i pole AF było ustawione na "szerokie" (aparat sam decydował na który czujnik ostrzyć)

Początkujący

Używam w trybie M a nie na automacie. 1/20 f3,5 iso 400 obiektyw kit 18-70. światło na punktowe i af też i sa problemy z ustawianiem ostrości czasem i fotki są nieostre. A w dzień elegancko, szybko łapie ostrość. Co radzicie?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

na trybie M ?
jak lubisz i umiesz to czemu nie :rolling_eyes:
Wstaw jakieś przykładowe fotki.

doslav.
Poszukiwacz

tomeq188 napisał(a):

i sa problemy z ustawianiem ostrości czasem i fotki są nieostre

Aaa... Bo przy 1/20 to łapki jednak trzeba mieć stalowe...
Tak się jeszcze zastanawiam w związku z powyższym - czy masz problemy z AF czy ze zdjeciami nieostrymi?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

doslav napisał(a):

czy masz problemy z AF czy ze zdjeciami nieostrymi?

właśnie dlatego poprosiłem o fotki

Początkujący

umiem i jest mi wygodniej tylko z ta ostrościa mam problemy

Kilka fotek ----->http://www.speedyshare.com/files/19982866/gg.rar

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Z 4 przedstawionych przez Ciebie zdjęć obiekcje miałbym tylko do 4ki, ewidentnie ostrość na murze a nie dziewczynach i tu można się czepiać AFa, pozostałe uważam za poprawne a ewentualne nieostrości wywołane są poruszeniem postaci.

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

a może by tak wstawić zdjęcia wprost na forum :question: byłoby wygodniej - bo po co sobie utrudniać

tak do wglądu jak wyglądają zdjęcia z mojego kita z czasem 1/15 i 1/40 s, niestety nie mam żadnego z czasem 1/20 z jakim Ty robiłeś ale może zobaczysz że to nie tylko u Ciebie ten "problem" występuje, może nie problem z obiektywem i ostrzeniem, tylko z dłuższym czasem naświetlania

Pozdrawiam

profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

tomeq188 - przełamując swoje lenistwo oraz niechęć do pobierania fotek na swój komputer (faktycznie lepiej wstawić bezpośrednio - łatwiej wtedy o poradę) obejrzałem to co podrzuciłeś :)
Fotki są robione kolejno - 1/13, 1/10(!), 1/15, 1/13...

No i pozostałych "parametrów" też nie mają takich jak podałeś (ISO, tryb AF) ;)
Odnośnie ostatniego zdjęcia tompac już się wypowiedział (AF nie trafiony) ale to zapewne dlatego, że AF nie był jednak ustawiony na punktowy...
Natomiast pozostałe trzy - nooo, przy takich czasach :rolling_eyes: Tym bardziej, że obiekty przedstawione na fotkach to nie martwa natura tylko żywi ludzie (mają tendencje do poruszania...).

A przecież przy "M" masz pełną kontrolę nad wszystkimi parametrami... :)

kris napisał(a):

na trybie M ?
jak lubisz i umiesz to czemu nie :rolling_eyes:

Pozdrawiam