Podziel się wrażeniami!
Byłem dziś w mieście i robiłem sobie zdjęcia moją a200 z kitem. I tu zaczyna się problem z ostrzeniem zdjęć. Wiem że a 200 nie ma wspomagania af ( czyli tej czerwonej lampki ) ale powiem wam że warunki nie były wcale takie złe a problemy były straszne. A kumpel który ma 400d która też nie posiada takiego wspomagania nie miała żadnych problemów. Proszę o jakieś porady które mogą usprawnić ostrzenie robienie zdjęć w trudnych warunkach to moja praca. Jakie macie ustawienia aparatu na takie warunki?? Nie chodzi mi tu o przysłone i migawkę tylko o ustawiania af itd.
Polecam takie ustawienia:
pole AF na "punktowy"
tryb AF na "AF-S" (pojedynczy)
Polecam również tryb pracy aparat ustawić na "P" lub "A"
zapewne miałeś włączone "AUTO" i pole AF było ustawione na "szerokie" (aparat sam decydował na który czujnik ostrzyć)
Używam w trybie M a nie na automacie. 1/20 f3,5 iso 400 obiektyw kit 18-70. światło na punktowe i af też i sa problemy z ustawianiem ostrości czasem i fotki są nieostre. A w dzień elegancko, szybko łapie ostrość. Co radzicie?
na trybie M ?
jak lubisz i umiesz to czemu nie
Wstaw jakieś przykładowe fotki.
tomeq188 napisał(a):
i sa problemy z ustawianiem ostrości czasem i fotki są nieostre
doslav napisał(a):
czy masz problemy z AF czy ze zdjeciami nieostrymi?
umiem i jest mi wygodniej tylko z ta ostrościa mam problemy
Kilka fotek ----->http://www.speedyshare.com/files/19982866/gg.rar
Z 4 przedstawionych przez Ciebie zdjęć obiekcje miałbym tylko do 4ki, ewidentnie ostrość na murze a nie dziewczynach i tu można się czepiać AFa, pozostałe uważam za poprawne a ewentualne nieostrości wywołane są poruszeniem postaci.
a może by tak wstawić zdjęcia wprost na forum byłoby wygodniej - bo po co sobie utrudniać
tak do wglądu jak wyglądają zdjęcia z mojego kita z czasem 1/15 i 1/40 s, niestety nie mam żadnego z czasem 1/20 z jakim Ty robiłeś ale może zobaczysz że to nie tylko u Ciebie ten "problem" występuje, może nie problem z obiektywem i ostrzeniem, tylko z dłuższym czasem naświetlania
Pozdrawiam
tomeq188 - przełamując swoje lenistwo oraz niechęć do pobierania fotek na swój komputer (faktycznie lepiej wstawić bezpośrednio - łatwiej wtedy o poradę) obejrzałem to co podrzuciłeś
Fotki są robione kolejno - 1/13, 1/10(!), 1/15, 1/13...
No i pozostałych "parametrów" też nie mają takich jak podałeś (ISO, tryb AF)
Odnośnie ostatniego zdjęcia tompac już się wypowiedział (AF nie trafiony) ale to zapewne dlatego, że AF nie był jednak ustawiony na punktowy...
Natomiast pozostałe trzy - nooo, przy takich czasach Tym bardziej, że obiekty przedstawione na fotkach to nie martwa natura tylko żywi ludzie (mają tendencje do poruszania...).
A przecież przy "M" masz pełną kontrolę nad wszystkimi parametrami...
kris napisał(a):
na trybie M ?
jak lubisz i umiesz to czemu nie