anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z ostrzeniem zdjęć.

tomeq188
Początkujący

Problem z ostrzeniem zdjęć.

Byłem dziś w mieście i robiłem sobie zdjęcia moją a200 z kitem. I tu zaczyna się problem z ostrzeniem zdjęć. Wiem że a 200 nie ma wspomagania af ( czyli tej czerwonej lampki ) ale powiem wam że warunki nie były wcale takie złe a problemy były straszne. A kumpel który ma 400d która też nie posiada takiego wspomagania nie miała żadnych problemów. Proszę o jakieś porady które mogą usprawnić ostrzenie robienie zdjęć w trudnych warunkach to moja praca. Jakie macie ustawienia aparatu na takie warunki?? Nie chodzi mi tu o przysłone i migawkę tylko o ustawiania af itd.

59 ODPOW. 59
Meler-----
Początkujący

witam :) bardzo ciekawy temat... sam mialem pare takich problemow, na szczescie rozwiazane ;), ja natomiast zajmuje sie fotografia slubna. i tak jak koledzy mowia szkielko... wazna sprawa ;) zainwestowalem w Sigme 17-70 f/2.8-5.6, 72mm i jestem bardzo zadowolony. Jasny obiektyw jednym slowem daje rade :) Ale zawsze chetnie podziele sie doswiadczeniami, zawsze kazdy od kazdego moze sie czegos nauczyc. Ogolnie korzystam z trubu A,P... jesli jest czas na kombinacje w ustawieniach to mozna sie pobawic, ale nie zawsze tak mozna.

W pomieszczeniach najczesciej uzywam f 5.6 przy 30-70mm, ISO 100-200, balans bieli ustawiam sam po zmierzeniu, AF punktowy, AF-S, czasem balans ustawiam na auto, czas ustawia sie rowniez auto, do tego dodatkowa lampa HVL-42AM, czasem z odblysnikiem albo softboxem i jest oK :) mam pytanie co do 17-30mm jaka ustawic przyslone i cala reszte, co byscie doradzili zeby obiekt byl ostry, tlo miekkie, jesli chodzi o wesele, tj jak sie bawia wlaczam P bo nie za bardzo wiem jakby tu ustawic zeby w kazdej odleglosci wykonac wszystko poprawnie.

Moze ktos podusnie tez jakies inne ustawienia, bylbym wdzieczny :) co o tym myslicie...?

pozdrawiam

profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

Witam:)

co do ślubów to poczekałbym na Krisa, on jest chyba najbardziej obcykany w tym temacie :thumbsup:

lub poszukaj w : http://www.forum.sony.pl/viewforum.php?f=30, napewno jest tam coś o ślubach ;)

ustawiasz f5,6 ale korzystasz lampy przez co czas napewno nie sięga 1/20s, a jeśli już to lampa zamrozi ruch i wszystko jest wyraźne ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ale nie ma złotej rady na pytanie: "jak robić zdjęcia na weselu" http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
To jest temat rzeka i jeśli ktoś nie radzi sobie z własnym kombinowaniem i szukaniem recepty na dobre zdjęcia polecam pójść na jakieś warsztaty. Choć sam nie przepadam za warsztatami, to dla kogoś, kto nie jest samoukiem takie warsztaty będą jedną z możliwych dróg rozwoju ;)

Arturro10
Użytkownik

kris napisał(a):

ale nie ma złotej rady na pytanie: "jak robić zdjęcia na weselu" http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif

ja nie powiedziałem że podasz złotą radę dzięki której każdy będzie robił :shock: na widok zdjęć, ale może zdradzisz rąbka tajemnicy :smileyhappy:

Pozdrowionka :c10

Meler-----
Początkujący

tez nie lubie warsztatow itp... jestem samoukiem a fotografia towarzyszy w mojej rodzinie od 60 lat :) i wlasciwie kazdy sie tym zajmuje. Co do czasu to 60s-... jakos daje rade na weselach hehe, wiadomo wszyscy chca sie bawic i pozniej zobaczyc zdjecia. Na moje i tak nie ma reguly, trzeba pstrykac a pozniej wybierac ;)

ale chetnie poslucham cennych uwag i wskazowek :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

rąbek tajemnicy wygląda tak, że dostosowuje parametry zdjęć do danego kadru.
To od fotografa zależy jak ma wyglądać zdjęcie. Jeden chce zamrozić ruch, a inny robi wszystko by nadać dynamiki. Jeden woli łapać kadry na weselu szerokim kątem, a inny długą ogniskową. Dochodzi do tego sprzęt posiadany, oświetlenie sali i wiele innych.
Dlatego nie ma złotej recepty. Nie ma lekko ;)

Początkujący

o tak oswietlenie sali, kolorystyka... albo np kosciol i witraze ;)
a jakie bys polecil ustawienia powiedzmy przy ogniskowej od 24mm
do zdjec dynamicznych i takich by porzadnie zatrzymac ruch, zeby nadac zdjeciu ostrosc

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

błysk na drugą kurtynę
manual
czas na tyle krótki by utrzymać z ręki bez poruszenia, ale na tyle długi by był ruch na zdjęciu

kiedyś czytałem o zasadzie 1/125. Może Ciebie ona zainspiruje - poszukaj w sieci lub w starych książkach foto ;)

Początkujący

yyy na druga kurtyne? tzn :)

czyli ponizej 60s wogole nie?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

chyba jednak nie czytasz co piszę :rolling_eyes:
więc zaznaczę,że fragment o "1/125" to inna kwestia. To bardziej ideologia i sposób myślenia niż ustawienie czasu w body ;)

ja robię na 0,4" - 1/30 jeśli ma być dynamicznie

a co do drugiej kurtyny - poczytaj o trybach błysku: "rear" i "sync"