Podziel się wrażeniami!
Witam , długo wachałem się z napisaniem postu, ale w końcu zdecydowałem się, jestem codziennym gosciem na tej stronie, ale do meritum sprawy - w końcu udało mi się "uzbierać" na wymarzony aparat, będzie to moja pierwsza lustrzanka wcześniej "fociłem" Lumix FZ-18. Temat jest taki - jestem "prawie" zdecydowany na A450, lecz pojawiły się wątpliwości. Bardzo długo czytałem różne fora internetowe, i decyzja prawie ostateczna padła na A450 nie interesuje mnie za bardzo ruchomy ekran więc A550 i A500 odpada, bardziej potrzeba mi dobrego wizjera a wychodzi na to, że w A450 jest ok. Nie będę ukrywał, że część wątpliwości pojawiła się po przeczytaniu jednego (w sumie chyba jedynego) testu na wiadomej stronie, gdzie podważono jakość zdjęć itd, druga sprawa to ponoć głośna migawka niejdnokrotnie to przeczytałem między innymi tutaj. W grę wchodziły inne aparaty innych systemow ale gdy "pomacałem" to A450 jeśli chodzi o body wypadł najlepiej. Niestety w jedynym sklepie w moim mieście gdzie były aparaty Sony na półce można bylo tylko wziąć do ręki bez możliwości włączenia (sklep duży ogólnopolski) . Moja prośba jest do użytkowników tego modelu - jeśli była by możliwość o napisanie jak się sprawuje ten aparat na codzień , może ktoś miał przyjemność focić tym aparatem, a jest w stanie też mi pomóc w rozwianiu wątpliwości (nie podjęciu decyzji) będę bardzo wdzięczny. Nawiasem mowiąc jest to jedyne forum gdzie spotkałem się z życzliwością i chęcia pomocy , z wielką przyjemnością czytam co dzień od porad do komentarzy zdjęć ....
Za wszelkie wskazówki i pomoc z góry dziękuję
Witek
Witaj Witku.
Jestem posiadaczem 450, co prawda od stosunkowo niedługo. Jak już powiedziałeś body dobrze się trzyma i tutaj się zgodzę, ładnie leży w łapkach i nie jest ciężki. Dostęp do opcji takich jak WB, ISO, korekcji ekspozycji i inne jest szybki i łatwy. Z wizjerem też nigdy nie miałem żadnego kłopotu. Jedyna rzecz na która idzie narzekać to pasek na szyję dołączany do zestawu
P.S. Jeżeli masz jakięs wątpliwości co do jakości zdjęć robionych przez ten aparat looknij w moją galerie, wszystkie zdjęcia są zrobiony 450'tką z kitem. LINK
Tak myślałem, Robercie, że się pierwszy odezwiesz
Witku, jeśli zależy Ci na naprawdę cichej migawce (w rzeczywistości, to najgłośniejsze w lustrzankach jest lustro) i dużym, jasnym wizjerze, to przyjrzyj się najnowszemu wynalazkowi Sony, czyli 55 i/lub 33 - nie ma ruchomego lustra a wizjer (elektroniczny, o wysokiej jakości) daje rzeczywisty obraz (szczególnie jeśli chodzi o jasność (naświetlenie), balans bieli i podgląd głębi ostrości). I dużo więcej...
Tadeusz napisał(a):
Tak myślałem, Robercie, że się pierwszy odezwiesz
Dziękuje trebor,Tadeusz za "odzew" . Trebor - liczyłem na to, że coś od Ciebie się właśnie dowiem i dziękuję, właśnie zaglądając do galerii widziałem zdjęcia robione przez Ciebie A450.
Tadeusz - co do lustra to może źle temat ująłem, chodziło mi o to, niektórzy pisali (może z przesadą), że w A450 jest głośno(zapewne chodziło o lustro), a wizjer to odniesienie do wyobru miedzy A450, A500, A550. Wolę jak wynika ze specyfikacji większy wizjer niż odchylany ekran i również dziekuję Tobie za odpowiedź .
Co do A55/A33 na razie nie mój budżet niestety a aparaty
Nie mam umiejętności dziennikarskich i recenzenckich żeby Cię ukierunkować na 450 lub też inne body i dokładnie opisać 450'tkę. Moje doświadczenie też nie pozwala mi stwierdzić czy migawa lub lustro głośno chodzą, mi nie przeszkadza to wiem
Witam decyzja podjęta 450 zamówiona . Pozdrawiam wszystkich